TITEL: 4 AYAHUASCA CEREMONIES, 2 SJAMANEN EN 6 LESSEN UIT DE JUNGLE VAN MEXICO

TITEL: 4 AYAHUASCA CEREMONIES, 2 SJAMANEN EN 6 LESSEN UIT DE JUNGLE VAN MEXICO

October 24, 2022Glenn Middelhof

Oke, wat moet een knul van 29 jaar in de jungle van Mexico?

Ongeveer een half jaar geleden heb ik een idee gekregen over de toekomst van het bedrijf. Het was een idee waar we naartoe konden gaan met het bedrijf. Een idee wat onze rol in de markt zou veranderen. Veranderen in ieder geval.

Om genoeg daadkracht te krijgen voor dit idee had ik een korte fundering nodig, omdat de impact anders te klein zou zijn. Een aantal weken terug bereikten we deze fundering. Ik schreef in mijn vorige artikel dat we een samenwerking hadden gesloten met het 800 e hotel in Europa. Enorm dankbaar zijn we nog steeds voor het vertrouwen dat we van de markt krijgen.

Nu we deze fundering hebben, wist ik dat ik klaar kon gaan maken voor de uitrol voor dit idee; deze nieuwe visie. Om deze visie uit te rollen waren er een aantal zaken nodig. Ik had extra mensen nodig in mijn team, een forse investering en een lange termijn financiering.

Daarnaast was ik op zoek naar antwoorden op vragen die ik had. Deze missie en visie zijn namelijk groter dan ikzelf, en alleen kreeg ik dit soort grote problemen niet beantwoord. Ik liep enorm.

Met een rugzak vol vragen en een vliegticket in mijn hand ben ik op zoek gegaan naar antwoorden. En dan dit keer geen hulp van klanten, mentoren en adviseurs. Nee, dit keer hulp van Sjamanen, Maya's en Plantmedicijnen.

Een week lang afgezonderd in de jungle van Mexico heb ik verschillende ceremonies bijgewoond, om mijn visie en kijk op het leven te vergroten. Een week lang ayahuasca, kikkergif reinigingen en cacao ceremonies.

Maar waarom is dit?

Ik ben van mening dat ik het bedrijf niet verder kan brengen dan daar waar ik zelf sta op dit moment. Als ik klein denk over mezelf, hoe kan ik dan groot denken over mijn bedrijf?

Als ik nog steeds de basiskennis heb over het bedrijf of over mezelf, hoe kan ik het bedrijf dan naar een hoger niveau krijgen?

De reden dat we vandaag staan ​​waar we staan ​​is omdat ik de afgelopen jaren hard heb gewerkt aan mijn eigen groei en ontwikkeling, zodat ik het bedrijf en het team ook naar dit niveau kon brengen.

Waarbij ik in februari van dit jaar op zoek ben gegaan naar controle over mijn geest en emoties bij de Monniken in de Himalaya's van India, ben ik afgelopen maand afgereisd naar Mexico, het land van de ondergrondse Maya's, daar in de jungle, weg van alle hectiek, met een aantal mensen de reis terug naar binnen te maken.

basis deel dat ik heb geleerd. Maar eerst even een hele korte uitleg. Wat is Ayahuasca, wat is Kambo (kikkergif) en wat is een Sjamaan?

 

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een drank die gemaakt wordt door de bladeren van planten uit het Amazone regenwoud die brouwen tot een stroperige warme thee. In Zuid-Amerika wordt Ayahuasca al honderden jaren gedronken in rituelen en religieuze activiteiten onder de individuele bevolking van deze regio.

Deze planten bevatten van nature DMT, en daar ga je van hallucineren. Deze stof zit ook van de natuur in het menselijk brein.

Kort na het nemen van het drankje beginnen hallucinaties te starten en gaat Ayahuasca op zoek naar dat wat je nodig hebt. Ayahuasca helpt bij het oplossen van jezelf en de wereld, helpt dingen uit het verleden te genezen (zoals vastzittende blokkades) en kan je helpen bij het beantwoorden van de meest lastige vragen in je leven.

Wat is Kambo?

Kambo is een traditioneel ritueel waarbij het gif van een felgroene boomkikker uit de Amazone wordt gebruikt om het lichaam te zuiveren en verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Een soort detox waarbij alle troep doodgaat en sterft in ons eten wordt gestopt uit het lichaam dat wordt verkregen.

Kambo is een gif, en daarom zorgt het ritueel ervoor dat je gaat remmen, zweten en een snelle hartslag krijgt. Ik vond het alles leuk. Maar je gooit uiteindelijk alles wat niet dientd is uit je lichaam. Het maakt je hefboom schoon waar alle gifstoffen zijn opgeslagen. Na 15 minuten wordt het gif van je lichaam verwijderd en begin je je weer normaal te voelen.

Dagen daarna ontstond ik meer leven en kon ik op de een of andere manier voelen dat de gifstoffen uit het lichaam verloren waren. Of het wordt veroorzaakt door Kambo of het Placebo-effect, maakt niet uit. Het enige dat telt is of iets werkt of niet.

Wat is een Sjamaan?

Een Sjamaan is een soort van Jungle-Priester die bij je is en je helpt om in de hallucinatie trance te komen. Ze maken contact met geesten en spirituele energieën, die ze naar de wereld halen tijdens de ceremonies en ons helpen bij de genezing en het creatieve proces.

De juiste mix van deze medicijnen zorgt ervoor dat je in een staat komt waarin je visie vanuit je hoger bewustzijn, voorouders, de geestenwereld of de spirituele dimensies krijgt.

Ik geloof al veel langer dat er een bepaalde kracht, een bepaalde wijsheid of een bepaalde creativiteit is waarin we als mens kunnen intappen, mits we in de juiste staat zijn. Grootdenkers als Steve Jobs, Oprah Winfrey maar ook beroemde CEO's van Silicon Valley hebben allemaal oefeningen gedaan om in hogere staten van Zijn te komen, voor meer creativiteit van roest.

Maar goed, genoeg taal. Terug naar aarde..

Als je op dit moment me nog niet hebt ontmoet, dan kom je hier de lessen aan die ik na deze bijzondere week vol ceremonies heb ontvangen.

Les 1: Zie het grotere geheel

Bij de eerste ceremonie stond het zien van de grotere visie centraal. Minder kleingeestig denken en verbanden zien, door alles vanuit het grotere geheel te gaan bekijken.

Soms kunnen we als mensen zo kleingeestig zijn, zo gefocust op onze eigen bubbel en tunnelvisie, dat we enorm lijken te zitten en geen uitweg zijn voor een bepaald probleem dat meer kan zien. Als je namelijk blijft doen wat je doet dan ga je ook krijgen wat je altijd hebt gekregen.

Als we vaker een stap terugnemen, en als een vogel het grotere geheel en het grotere plaatje van bovenaf zien, dan kunnen we tot hele andere antwoorden of verbanden komen.

Waarbij ik eerst dacht dat problemen in m'n bedrijf of in m'n persoonlijk leven allemaal op zichzelf staande problemen waren, begon ik te zien dat er verband was en dat veel van de problemen allemaal vanuit eenzelfde bron ontstonden.

Maar ook als we naar de wereld kijken, die op dit moment onwijs snel in verandering is, kunnen we dit grotere plaatje toepassen. De problemen en crises waar we nu mee te maken hebben, lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben.

Wilt u hoe een coronacrisis, een Europese digitale identiteit en klimaatverandering nu een verband met elkaar hebben?

Op zichzelf lijken deze problemen niks met elkaar te maken te hebben. Maar als je meedenkt met de plannen van de EU, de Wereldgezondheidsorganisatie van het World Economic Forum, en ziet waar de schermen aan het werk zijn, dan zou er een verband kunnen bestaan ​​tussen de volgende zaken, en meer. Maar over politiek gaan we het vandaag niet hebben. 😉

Wanneer we een stap terugzetten en vaker de tijd nemen om het grotere geheel te zien, kunnen we tot hele andere antwoorden komen en patronen leren herkennen.

Tips die ik na de eerste ceremonie in m'n notitieboekje schreef;

 • Zet vaker een stap terug, en neem een ​​kleinere afstand van werk zodat je het grotere geheel gemakkelijker kunt zien, zonder tunnelvisie.
 • Maak een dagboek (privé en in het bedrijf) zodat je na een tijd kunt kijken of er een verband is tussen problemen. En stel jezelf bij ieder probleem de vraag; maak ik me hier over een jaar nog steeds druk over? Als het antwoord nee is, maak ik me er vandaag ook niet meer druk om.
 • Volg niet zomaar de massa, maar ga op zoek naar je eigen waarheid

Les 2: Alles is een. Jij ben Ik en Ik ben Jij.

In de ceremonie zag en voelde ik in heel m'n lichaam dat we allemaal elkaar ontmoetten in verbinding staan ​​en allemaal zijn door dezelfde bron. En als we allemaal afkomstig zijn uit deze bron, dan zijn we allemaal uit deze bron, en allemaal in de basis hetzelfde. Wit-zwart, christen-moslim, man-vrouw, homo-hetero, we zijn allemaal in de basis hetzelfde. Als je jezelf in een ander kunt zien, gaat er een wereld voor je open. Je hebt meer begrip, meer empathie en je wordt een liever mens.

In een wereld die ons probeert te scheiden en in kampen probeert te zetten moeten we juist het te doen en de verbinding op blijven zoeken met elkaar. Ik geloof dat er altijd meer dingen zijn die ons verbinden als mens, dan scheiden. En als we ons concentreren op de dingen die we gemeen hebben met elkaar, en de verbinding blijven opzoeken, wordt de wereld echt een stuk leuker.

Laat ons alert blijven op sociale ongelijkheid, maar laten we mensen sterven een fout maken of zich verspreken niet meteen schrappen of in een hoek zetten. Als we kijken naar onze uiterlijke verschillen kijken en wat meer naar onze innerlijke gelijkheden dan kunnen we hier een hele mooie plek van maken, juist nu in tijden van chaos en verandering.

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m'n notitieboekje;

 • Laat je niet gek maken
 • Zet het nieuws uit. Goed nieuws verkoopt niet, angst wel. Doel van de media? Verkopen en kijkcijfers binnen luisteren. Hoe doe je dat? Angst genereren wil dat verkoopt.
 • Zie jezelf in de ander en kies altijd voor verbinding in plaats van verdeeldheid

Les 3: Liefde is de weg

In een wereld wordt die gedreven door angst, manipulatie en onderdrukking is liefde het enige antwoord.

En deze liefde begint bij liefde voor jezelf.

Hoe jij andere jezelf behandeld is het voorbeeld van hoe jij kunt behandelen.

Voor mij dat ook meer waardering geven aan de mensen die mij het meeste lief hebben, in plaats van juist dat gaan zien als normaal. De mensen die ons de meeste lief hebben, nemen we het meest voor lief, en dat is niet goed.

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m'n notitieboekje;

 • Toon grotere waardering voor je vrienden en familie en neem hun liefde niet voor lief
 • Wees vaker lief
 • Liefde voor een ander begint bij liefde voor jezelf
 • Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft. Bedankt. Ik houd van je. -> Krachtige shit.

Les 3: Wanneer we leren dan genezen we

En wanneer wij genezen zijn en de mensen om ons heen ook genezen. Soms krijgen we als mens net zo lang een les op ons pad (pijn, verdriet, mislukking,..) totdat we eindelijk de les gaan leren en iets veranderen in ons leven.

Een patroon wat bij mij misschien wel meer was dan 10 jaar zichtbaar was, was dat van de volkstrekker. Ik was een enorme volkstrekker , en dat koste mijn eigen geluk. Ik zag dit patroon in relaties, in vriendschappen, maar ook zeker op werk.

Ik deed er alles aan om iemand een plezier te doen, zelfs als het tien koste ging van mezelf of m'n kostbare tijd. Dit akte ik vaak uit onzekerheid en vroeger uit een gebrek aan eigenwaarde.

Het was het pad van bevestiging. Altijd op zoek naar bevestiging van andere, en als je dat krijgt dan heb je het gevoel nuttig en nodig te zijn voor de ander.

Geven en gefocust zijn op de ander is prachtig, het heeft me ook heel ver gebracht. Maar, zoals alles in het leven gaat het om balans. De juiste tussen balans geven aan andere en zelf ontvangen, is waar ik naar op zoek mocht.

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m'n notitieboekje;

 • Wanneer de mensenbehager in jou sterft, zal de God in jou opstaan
 • Zeg vaker nee. Alleen door vaker nee te zeggen kun je je concentreren op dingen die er echt voor je te doen zijn
 • Weet wat belangrijk voor je is en wees daarop gefocust
 • Het enige wat er toe doet is of je bent gegroeid en hebt geleerd. Pijn en inzicht brengen je beide op het juiste pad
 • Je kunt niet iedereens vriend zijn; je bent geen pizza

 

Les 4: Verbind meer met mensen en de natuur

Zelf ben ik veel meer geïnteresseerd in oude wijsheid en leren vanuit vroeger, om zo mezelf en mijn bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Geschiedenis herhaalt zich namelijk net zo lang tot we de les leren.

De gefilterde online wereld waar we heen gaan met de nieuwste AI-technologieën en de hele Metaverse, halen ons naar mijn idee alleen maar weg van datgene wat echt te doen is hier op aarde.

Liever met de potentiaal in de klei, een hechte verbinding maken met echte mensen, dan vanuit m'n flat twee hoog de virtuele Metaverse wereld betreden met m'n masker op.

Een week in de jungle zonder telefoon (en email!) was heerlijk.

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m'n notitieboekje;

 • Koop een wekker bij de Hema en leg je telefoon weg
 • Ga naar buiten en maak verbinding met echte mensen
 • Je kunt alleen maar jezelf trouw blijven. En als je dat doet dan slaap je goed.

Les 5: Het leven is hier, en nergens anders

Hoe bijzonder zo'n reis naar dimensies ook was, het andere leven is hier, en wel nu. Niet gisteren en niet morgen.

En dat leven hier doe je in je meest pure en authentieke vorm.

Een onderwerp wat prominent naar voren kwam toen ik door de Ayahuasca aan het reizen was door de ruimte was schaamte. Een hele nare emotie. Jarenlang worstelde ik ermee. Ik schaamde me lange tijd onder andere voor m'n aardheid. Is dat nodig? Nee. Maar vertel dat maar tegen iemand, die daar mee worstelt.

Het verdwijnt in een leven lang verstoppen, vluchten en mezelf klein houden. Veel naar het buitenland, maskertje op en vooral mezelf op de achtergrond houden.

En als je zo in je eigen bubbel leeft dan zie je de wonderen van de wereld gewoonweg niet.

In een wereld vol klonen en filters wordt jij gewaardeerd om je meest authentieke versie, en niet omdat je iemand bent die je niet bent van de natuur. Gewoon zonder masker meer mens zijn.

Een mooi cadeau wat na de derde ceremonie een plekje mocht krijgen en mocht genezen.

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m'n notitieboekje;

 • In een wereld waar iedereen een masker draagt, is het een voorrecht om een ​​ziel te zien.
 • Of alles is een wonder in het leven of niks is een wonder. Waar kies je voor?
 • Ga staan ​​voor wie je bent en wat je denkt

Les 6: Heb heel veel plezier

De 4 e Ayahuasca-ceremonie stond in het teken van plezier hebben. Juist op die dag kwam er een aap het kamp binnengelopen en die is de volledige 6-7 uur bij ons gebleven. Ze hadden in 5 jaar geen aap meer in het kamp gezien.

Apen zijn de bron van plezier en vreugde. Ze zijn speels, zorgeloos, gek, sociaal en energiek. Ze herinneren ons er vaak aan om het leven niet zo serieus te nemen. Apen leert ons te genieten van de simpele dingen in het leven en onnodige stressfactoren los te laten.

De laatste puzzelstukjes werden opgelost en de rest van de ceremonie vierde we het leven.

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m'n notitieboekje;

 • Doe niet zo serieus
 • Neem het leven wat verlies en niet zo zwaar
 • Neem je werk niet mee naar huis

Deze week gaf mij antwoord op vragen die ik zelf niet kon oplossen. De vragen waren daarom te groot. Deze vragen en deze antwoorden zijn natuurlijk bedrijfsgeheim en kan ik hier nu niet delen. 😉

Maar het gaf me vooral ook bevestiging dat de weg die ik voor mij persoonlijk zag en met het bedrijf de juiste was.

Het gaf me een onthullende openbaring. Openbaring door nieuwe oplossingen en ideeën, en ondersteuning dat er ondersteuning is. Van iets, groter dan wijzelf. Als je maar blijft kiezen voor de juiste weg, en niet de makkelijke route.

Het gaf me ook onverwachte wendingen, schaduwwerk en vastzittende blokkades, maar dat is onderdeel van het proces. Soms groei je in het leven door inzicht en plezier, en soms moet je groeien door pijn. Beide zijn goed, wil nogmaals; beide ze brengen je naar het juiste pad.

Een week lang beslissen zonder te denken, maar juist door te voelen. De langste reis die we als mens op deze aarde kunnen maken, is de reis van ons Hoofd naar ons Hart.

In de Westerse wereld wordt de rationele geest als primair gezien, maar in de Oosterse wereld en in Eeuwenoude beschavingen worden veel sneller gemaakt vanuit het Hart en Intuïtie. Daar zit namelijk zekerheid die we met onze rationele geest hebben bevestigd niet kunnen begrijpen.

En dan nu actie!

Liefs, Glenn

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld om mijn ervaring te delen en te inspireren met de lessen die ik heb leren leren. Zoals met ieder medicijn zijn er voordelen en mogelijke negatieve bijwerkingen.

Weitere Artikel