HOE BLIJF JE FIT ONDANKS DE UITDAGINGEN VAN DEZE TIJD?

HOE BLIJF JE FIT ONDANKS DE UITDAGINGEN VAN DEZE TIJD?

November 28, 2022Glenn Middelhof

Oké, laten we gaan. Hoe blijf je fit ondanks de uitdagingen van deze tijd?

Ik ben tot de volgende 7 strategieën gekomen die mij helpen fit te blijven in tijden van chaos en gekkigheid.

1. Vertrouw meer op jezelf

Vaak weet je wel of iets goeds of slechts voor je is, en of je iets goeds of niet moet doen. Vertrouw erop dat je weet wat goed voor jou is, en luister niet te veel naar andere. Als je namelijk sociale media opent dan lijkt alles mogelijk slecht te zijn, en lijkt ze ook voor alles een medicijn gevonden te hebben. Hoe vaak ik wel niet in dat soort grappen ben gettrapt is ontelbaar.

Er zijn verschillende tools die ons proberen te helpen onszelf beter te voelen, maar vaak zit achter elke tool een agenda en een verdienmodel. Als we blind vertrouwen op de (commerciële) bedoelingen van bedrijven die ons het goede medicijn aanbieden, blijven we als consument dom. Dan kom je elke avond thuis met een Ristorante diepvriespizza (Nutriscore A) in plaats van een gembershot (Nutriscore D).

Vertrouw erop dat je weet wat goed voor jou is.

2. Wees niet afhankelijk

We schieten in de stress als we verliezen beheersen en als de zaken waar we samen te groot voor ons moeten worden. Wanneer je afhankelijk bent van iemand van een bepaalde uitkomst, dan geven we de macht aan die ander. De momenten dat ik stress ervaarde was bijna altijd als ik mezelf afhankelijk liet zijn van een bepaalde uitkomst of een bepaald resultaat. Ik wilde dat iets perse 'zo' zou gaan, of ik was alleen tevreden als we 'dit' hadden bereikt.

Iets met controlfreak…

Ik werd dus afhankelijk van een bepaalde uitkomst en gaf de macht aan iets dat buiten mezelf lag. Tegenwoordig bereid ik me ook altijd voor op worstcasescenario's en zorg ik dat alles zo geregeld is dat ik zelfs dan nog niet tevreden ben. Sinds het moment dat we financieel met het bedrijf heel slecht voor stonden in 2021 hou ik altijd rekening met dit soort scenario's.

Maar ook als we kijken naar een ander type afhankelijkheid zien we dezelfde patronen. We zijn afhankelijk van politieke besluiten, van regelgeving en van volksvertegenwoordigers die misschien niet meer het volk vertegenwoordigen vandaag de dag.

Wilt u waar het heen gaat met MKB, de hardwerkende boeren, onze voedselvoorziening of ons pensioenstelsel?

Nederland heeft de beste boeren op aarde, het beste pensioenstelsel en een van de grootste gasgebieden op deze planeet in Groningen. Wanneer we als burgers en boeren regie weer terug in handen nemen, lokale initiatieven starten, en onze toekomst niet meer laten afhangen van de mate van afhankelijkheid van de overheid, kan het er allemaal een heel stuk positiever uit gaan zien.

Omdat we zelf de beslissingen niet kunnen nemen, kunnen we daaruit stress krijgen. Misschien is minder boeren niet de oplossing maar juist minder Den Haag.

3. Stop meer goede dingen in je lijf en brein

Wat je in je lichaam stopt, draagt ​​direct bij aan hoe je je voelt. Ben je vaak moe en futloos of barst je van de energie en focus?

Dat gezondheid het beste is dat we hebben, bereikten we vaak pas wanneer we ziek zijn of wanneer het al te laat is. Meer; vitamine D, uren slapen en sporten, en minder; suiker, Big Macs en Whoppers doen echt wonderen.

Daarnaast gaat het er niet alleen om wat we in ons lijf stoppen, maar ook wat we mentaal bereiken in ons brein. Als je elke dag het nieuws bekijkt, de radio luistert en omgaat met negatieve mensen dan is het logisch dat je depri, angstig of gestrest wordt.

Helaas is de taak van mainstream media niet altijd om ons onafhankelijk te informeren, maar soms om ons te vormen richting een bepaalde agenda. Daarnaast verkoopt slecht nieuws een heel stuk beter, dan goed nieuws, en ook bij hen moet de klimaatneutrale schoorsteen branden.

Ik volg alleen nog branchenieuws om op de hoogte te blijven van wat er speelt in mijn sector en verder staat het nieuws van de radio uit. Als ik mensen zeg dat ik al jaren het nieuws niet heb bekeken dan krijg ik altijd de meest mooie reacties en vreemde gezichten. Hoe weet je dan wat er speelt is wat ik het meest hoor? Ik hoef geen nieuws te kijken om te weten wat er volgende week of volgende maand op het nieuws zal komen. Het zal vast gaan over “het aantal besmettingen dat volgt”, “een nieuwe crisis die eraan komt” of “een nieuwe klimaatcatastrofe”.

Wanneer je bang bent om bang te zijn, neem je andere beslissingen dan wanneer je positief en gefocust bent. De hoeveelheid die ik dagelijks moet nemen is enorm. Deze kan ik dus beter nemen in een positieve en rustige staat van zijn, dan wanneer ik leidde om stress voort te zetten.

Daarnaast helpt het om je te omringen met positieve mensen als je zelf positief wilt blijven. Klinkt logisch toch?

4. Maak je hoofd vaker leeg

Vanaf het moment dat we wakker worden totdat we naar bed gaan wordt ons hoofd gevuld met prikkels. De hele dag staan ​​we scherp. We verwachten meer van elkaar dan ooit. Soms word ik onverwacht met de vraag van ik de mail niet heb ontvangen die dan 's ochtends mijn mailbox is binnengekomen en 's middags nog niet is beantwoord..

We lopen over..

Wanneer je constant rondloopt met een hoofd dat vol zit met problemen, nutteloze gedachten van to-do's sterven je voor jezelf aan het herhaald gebogen in je hoofd, word je moe. Gedachtes kost energie, en wanneer je gedachtes niet onder controle kunt krijgen, kan het zijn dat je op den duur gestrest, lusteloos en moe wordt. We komen dan 's avonds thuis terug van werk en de mensen thuis krijgen onze restjes met energie.

Iedereen weet wel dat je met een leeg hoofd beter kunt ontspannen en minder stress daardoor, dat hoef ik niet te vertellen.

Tegenwoordig zorg ik dat ik tussen hele drukke vergaderingen in of na een lange dag werken altijd een moment voor mezelf inplan om m'n hoofd leeg te maken. Dan ga ik een stukje wandelen, de natuur in, of zet ik zelfs een paar goede muzieknummers op. Maar ook wekelijkse massages, dagelijks de sportschool in, mediteren en een keer goed rammen op de padelbaan zorgt ervoor dat mijn hoofd een stuk leger is.

5. Geef meer en sta klaar voor anderen

Een van de grootste geheimen van een voldaan leven, met minder zorgen en stress is meer geven en meer dingen doen voor andere. We voelen ons goed wanneer we iets kunnen geven aan een ander of klaar kunnen staan ​​voor iemand. Verschillende onderzoeken tonen aan dat geven aan andere in directe verbinding staat met de hoeveelheid geluk en blijheid die iemand overkomt. We maken dus niet alleen een ander blij door iets voor hem of haar te doen, maar ook zelf worden we er gelukkig van.

Door dagelijks of wekelijks iets te doen voor een ander worden we gelukkiger. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, een donatie doen aan een stichting of gewoon eens een zak boodschappen kopen voor een van de 800.000 mensen die in Nederland sterven op dit moment onder de armoedegrens leven. Niemand kan vreedzaam doorleven als hij weet dat anderen lijden aan armoede is wat Nelson Mandela zei.

Wanneer je jouw leven niet meer laat draaien om jou maar om de waarde die je levert aan andere, verdwijnt je stress en wordt je mentaal een stuk fitter.

6. Weet wat je werkelijk wilt, heb geduld en houd perspectief

We leven in een maatschappij die alles nu wilt, en haar geduld is volledig verloren. We moeten het beste alles tegelijkertijd hebben, en dan ook met zo min mogelijke moeite. Dat laatste zorgt ervoor dat bij veel mensen tegenwoordig de lat op de grond ligt.

Ook zelf gesteld ik vaak de vraag; waarom duurt het allemaal zo lang? Misschien is het omdat ik de laatste twee jaar steeds dichter bij de 30 jaar kwam, dat ik in een keer vond dat ik heel veel dingen moest hebben.. Waarom heb ik nog geen groot huis, relatie van luxe auto voor de deur staan ​​vroeg ik ik vaak af?

Toen ik erachter kwam dat dit niet de dingen waren die ik wilde maar de juiste maatschappij van mij verwachtte, veranderde mijn kijk erop.

Dingen hebben tijd nodig. Ik geloof dat je alles krijgt wat je wilt, zolang je maar een volledige inzet blijft geven, hoopvol blijft en weet wat je echt wilt. Wil je een grote auto of gewoon wat meer erkenning? Wil je een relatie of wil je juist een betere band met jezelf? Is dat grote huis echt nodig of is er iets in je wat je nog niet durft om te kijken en waarvoor je wegloopt?

Veel verwachtingen die ik een paar jaar terug had waren allemaal niet uitgekomen. Is dat erg? Nee, alles behalve, zolang je maar vertrouwen blijft houden in het proces.

De laatste jaren voldoen aan mijn waarde, dus ook niet meer aan wat onze verwoeste maatschappij zegt dat ik de moeite waard ben en wat succes is. Is een goede gezondheid, een geest met stimulerende gedachten, een lichaam met fijne emoties en een goede groep vrienden en familieleden niet wat echte rijkdom is?

Focus je op spullen en externe zaken, en richt je meer op het bouwen van een sterk karakter, een gulle geest en een positieve ziel, die echt bij je persoonlijk geluk draagt.

Tuurlijk lukt dat niet, en ook niet allemaal tegelijkertijd. Elke groei en ieder resultaat heeft tijd nodig.

Zie het als een diamant. Een andere diamant veroorzaakt niet van de een op de dag.

Een diamant staat bekend om zijn hardheid. Ze zijn niet zo gemakkelijk te breken. Een ieder van ons heeft het in zich om een ​​diamant te worden. Mensen die al een behoorlijke bagage hebben, zijn juist het meest betrouwbare materiaal om een ​​diamant te worden. Ze zijn al gehard door hun levenservaring en krijgen over een goede dosis vastberadenheid.

Alleen een diamant kan een andere diamant laten stralen, dus verzamel de juiste mensen om je heen. Vanzelf gaat het allemaal niet, en heel snel ook niet echt. Ze ontstaan ​​vaak pas na vele jaren. Het vraagt ​​pijn, vallen, verbeteren, opstaan ​​en een aantal vulkanische uitbarstingen om een ​​diamant te worden.

Het gaat om leren, ontwikkelen, groeien en het aangaan van een proces dat de tijd vraagt. Vaak zien we achteraf dat bepaalde gebeurtenissen juist goed waren en nodig waren voor onze persoonlijke groei.

Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts gericht. Vertrouw op het proces en blijf een volledige inzet geven, dan komt het wel goed.

Misschien is het omdat we ouder worden, maar hoe ouder ik word, de meer ik besef dat het niet gaat om wat je wilt, maar meer over wat je durft los te laten.

7. Lach en zoek elkaar op

Mensen zijn sociale wezens. We voelen ons het beste onder andere. Hoe veel negatieve dingen er ook gebeuren in de wereld, ik ben van mening dat er altijd meer goede dan slechte dingen zijn. Focus je op dat wat wel goed gaat, en je blijheid vaker achterna. Er is een intelligentie in ons allen die echt weten wat we meer moeten doen en wat juist minder.

Schrijf op wat goed gaat, wees dankbaar en onderzoek hoeveel plezier je uit elke dag kunt halen.

Het is namelijk niet de eerste keer in de geschiedenis dat we voor uitdagingen hebben gestaan. De mensheid heeft keer op keer beproevingen moeten doorstaan. Deze hebben ons alleen maar sterker, wijzer, sneller en beter gemaakt. Dus ook dit keer zal dat uiteindelijk het geval zijn.

We leven op dit moment in een tijd waarin geschiedenis geschreven wordt. Dat zoveel gebeurtenissen samenkomen uniek is. Het is de mooiste periode om wakker te zijn. We komen er nu achter wie we werkelijk zijn. We zetten wereldwijde veranderingen in gang en starten overal lokale initiatieven om problemen op te lossen. We dagen alles uit wat ons gezegd en verteld wordt. We bereiken ons dat de helft van waarheden ergens ook hele leugens zijn.

En, als we dit samen doorkomen, dan moet de toekomst toch wel appeltje eitje worden?

De geschiedenis heeft ons laten zien dat we het meest creatief zijn wanneer alle plannen in duigen vallen. Het is nu aan ons om te bepalen wat in de geschiedenis boeken geschreven wordt, en aan ons om te kiezen aan welke kant van de geschiedenis we gaan staan.

Wees klaar om de leider van morgen te zijn, in een aarde die niet meer gerund wordt op manipulatie, geld en macht, maar juist op compassie, coöperatie en kracht.

Maya Angelou zei ooit: we kunnen niet beslissen welke gebeurtenissen in ons leven zullen gebeuren, maar we kunnen wel beslissen om ons er niet door te laten kleineren.

We zijn op dit moment precies waar we horen te zijn. We moeten ons best blijven doen. Maar ik heb het vertrouwen, dat wanneer we alles hebben gedaan wat we kunnen, het lot de rest zal doen.

Wees het brandende licht in een donkere ruimte. Wees het licht voor anderen om hun weg te vinden. Inspireer door het voorbeeld om te blijven geven. Want wanneer licht en duisternis elkaar ontmoeten, dan verdwijnen duisternis.

Ik hoop dat wanneer je dit leest je angst half in vrijheid wordt. Je potentieel in macht en dat uit elke tegenslag een beetje geluk mag ontstaan.

De wereld heeft meer nodig. Wacht niet op ze, maar doe je best om een ​​van hen te worden.

Liefs, Glenn

Weitere Artikel