EEN WEEK OP HET EILAND VAN RICHARD BRANSON

EEN WEEK OP HET EILAND VAN RICHARD BRANSON

May 03, 2023Glenn Middelhof

De meeste mensen die mij goed genoeg kennen, weten dat Richard Branson een van mijn grootste idolen is. Zijn boeken heb ik gelezen, zijn bedrijven hebben ik meerdere keren onderzocht en als er een nieuwtje over hem is dan ben ik zelden wel op de hoogte. Wat die man als ondernemer allemaal heeft bereikt, is op zijn zachtst gezegde inspirerend te noemen.

We delen oa dezelfde passie voor de hotel- en reisindustrie, en ook qua leiderschapsstijl kan ik het beste vinden in zijn manier van ondernemen en omgaan met mensen. Gewoon je passie volgen, plezier maken en goed zijn voor mensen.

Mensen vragen me regelmatig in gesprekken wat m'n droom of ambitie is? Met enige zelfspot zeg ik dan altijd; ken je Richard Branson, die man ontmoette dat eiland? Nou, dat is mijn droom.

Hotels, cruiseschepen, een eigen eiland en een leven vol plezier, avontuur en vrijheid. Simpel op papier maar een korte uitdaging om dat in één mensenleven te bereiken.

We leren bij TLANT zoveel mogelijk van het leveren aan hotels, en zien zo goed wat goed gaat en wat echt beter kan dat ik ons ​​op termijn een eigen hotel zie starten waar we hotels en cateraars samenvoegen om ze nieuwe onderdelen te geven en waar ze vol inspiratie kunnen weggaan. Een soort Mekka voor mensen uit de horecabranche . Voor mensen die mij niet zo goed kennen misschien een gekke stap, maar de mensen die mij lang genoeg kennen weten dat dit ik sinds kind, tiener en studentjaren altijd een eigen hotel wilde hebben.

Maar hoe ik deze man ooit ging ontmoeten en hoe ik ooit al deze dromen ging verwezenlijken is me altijd onbekend geweest. Ik heb geleerd dat je moet weten WAT je wilt en WAAROM je iets wilt, en dan komt die HOE vanzelf wel wanneer de tijd rijp is.

 

Het universum heeft soms gedeeltelijke manieren om ons te leiden naar de mensen en gebeurtenissen die we nodig hebben in ons leven.

Juli 2022 volgde ik een opleiding in Tallinn van Mindvalley. Op een van de dagen, ik denk dat het dag 4 was, had ik een droom dat ik aan de feesten was op het eiland van Richard Branson. Het was een droom die zo ontstond dat ik perplex stond toen ik wakker werd en vastzat dat het 'gewoon' een droom was.

De volgende dag, zonder enige plannen of bijgeloof over die droom, liep ik het opleidingsgebouw binnen, waar een vriendin van mij uit Polen veranderde naar mij toeliep en zei dat ik een jongen uit Nieuw Zeeland moest ontmoeten. Ze wisten niet waarom maar ze wisten gewoon dat wij zouden klikken. Het voelde als een teken van het universum, en ik besloot om mijn kans te grijpen en hem te benaderen.

Terwijl ik naar hem toe liep, voelde ik een vreemde energie om me heen. Ook van het universum mijn stappen naar deze ontmoeting. En toen ik eindelijk voor hem stond, keek hij me en hij wist ook dat dit moment zou komen. We begonnen te praten en het voelde ook dat we een band hadden die verder gingen dan woorden. Alsof we elkaar al jaren kenden. Je hebt dat soms met mensen die je ontmoet.

We klikken, doken na de opleidingsdagen vaak de kroeg in, en op de laatste dag gingen we samen uit eten om de opleiding in Tallinn goed af te sluiten. En toen iets bijzonders...

Hij vertelde me dat hij een uitnodiging had gekregen om een ​​exclusief evenement bij te wonen op het eiland van Richard Branson. Een evenement over de toekomst. De toekomst van Exponential Technologies, Longevity , Metaverse en de laatste ontwikkelingen in Healthcare en AI .

Allerlei invloedrijke mensen zouden zich naar Necker Island kunnen bewegen om een ​​week lang te brainstormen over die onderwerpen. Hij mocht nog iemand meenemen en vroeg of ik zin had om een ​​week mee die kant op te gaan..

Het was een magisch moment, een moment van synchroniciteit waarbij het universum de touwtjes in handen had en mij naar mijn doel. Dat diner vergeet ik natuurlijk nooit meer, en het herinnert me eraan dat als we ons openstellen voor de krachten van het universum, er onvoorstelbare mogelijkheden op ons pad kunnen komen.

 

In toeval heb ik nooit geloofd. Alles gebeurt met een reden. Geluk is altijd een co-creatie. Je hebt iets wat je wilt bereiken, je werkt hard, neemt actie en dan zal de kans (het geluk) zich daarbij aanbieden.

Hoe meer je oefent, hoe meer geluk je hebt.

Toen zondag 23 april werd aangebroken was het dan eindelijk zo ver. Op Schiphol, vroeg in de ochtend aangekomen met een rugzak op m'n rug en koffer in m'n hand scrolde ik door de vluchten op zoek naar KL787 met als bestemming Sint Maarten. Na een vlotte vlucht van pakweg 8 uur waren we geland op Princess Juliana Airport . Na een tussenstop van een paar uur ben ik klaar om in een klein wankelend propellervliegtuig te stappen met eindbestemming Tortola, op de Britse Maagdeneilanden . Ik had er nog nooit van gehoord, maar vond het ironisch dat de eigenaar van de Virgin-brand daar een eiland had.


Aangekomen op de haven in Tortola ontmoette ik de rest van het aantal mensen.

Leiders van Fortune Top 100 bedrijven, miljardairs, mensen uit de Amerikaanse film- en entertainmentwereld, en een aantal impactondernemers die met hen een serieus verschil maakten in de wereld om het te maken waren.

En natuurlijk de Brabantse Glenn, die met een klein ontbijt imperiumpje het ontbijt in hotels aan het veranderen is. Tuurlijk hoorde ik daartussen! ;-)

Ik wist dat mijn ingang naar deze mensen vooral goed luisterde, oprechte interesse toonde, humor en zelfspot en vooral niet te serieus doen of de popiejopie willen uithangen. Hoewel we elke dag 2 sessies hadden die in het teken stonden van de mensheid verder en innovaties in gezondheid en technologie, kwam iedereen ook gewoon om de tijd van z'n leven te hebben. We waren op het eiland van Richard Branson en daar kom je niet elke dag!

Het werd een kleine week vol en diepgaande gesprekken, watersport, tennis, meer alcohol dan goed voor je is, en vooral heel veel plezier hebben.

Wanneer je de juiste mensen bij elkaar zet en zorgt voor een grotere omgeving dan kan er in een week tijd een band ontstaan ​​die meerdere gaat dan de meeste verbindingen die je al jaren hebt.

Waarbij ik had verwacht dat Richard Branson een paar keer zou komen binnenlopen, was ik verrast hem bij elke maaltijd en elke activiteit te zien. Hij had serieuze tijd vrijgemaakt in zijn drukke agenda om tijd met ons te spenderen, diepgaande gesprekken te hebben en heel veel lol te maken.

Vandaag deel ik de lessen met je die ik mocht leren op het eiland van Richard Branson.

Laten we van start gaan.

Daar gaan we, de lessen uit een unieke ervaring op Necker Island !

“Er is geen zilveren kogel. Je moet blijven vechten'

Er is geen controle om heel snel heel succesvol te worden en dat ook te blijven. Succes is vallen, verbeteren, opstaan ​​en gewoon doorgaan. Je karakter wordt gebouwd bij slecht weer, niet wanneer alles op rolletjes loopt.

Er is een zekerheid dat dingen anders zullen gaan dan je hoopte of gepland had. Er gaan momenten komen dat je liever de handdoek in de ring gooit en wilt weglopen. Hou gewoon vol, vloek een keertje flink en probeer het nog eens. Je gaat waarschijnlijk veel kunnen bereiken als je constant blijft proberen en niet opgeeft.

"Het draait niet per se om de grootte van de hond in het gevecht, maar vooral om de grootte van de vechtlust in de hond."

 

“Luisteren is een uitstervende kunst”

Luister meer en praat minder. Je kunt veel beter luisteren en zwijgen in plaats van doen wat de meeste doen: niet luisteren, veel praten en niets zeggen. De meeste mensen zijn dol op mensen die constant in de rede te vallen zijn. Neem op wat er gezegd wordt, maar hoor ook wat er niet gezegd wordt.

 

"Altijd de punten verbinden"

Niets gebeurt bij toeval en het is zeker dat er dingen gaan veranderen in de toekomst. Wees niet bang voor verandering maar omarm het juist. Wees behendig en leer jezelf en je bedrijf snel aan de passagier wanneer je omgeving verandert.

Denk anders en doe anders dan anders. Een van de grootste voordelen die je hebt ten opzichte van de grote multinationals is dat je snel kunt reageren, mee kunt bewegen met de markt en met wat je klanten willen.

"Behandel de aarde licht"

Necker Island onthult meer dan 80% van de energie zelf via oa wind- en zonne-energie. Het doel is om volledig zelfvoorzienend te zijn. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om de wereld vooruit te helpen en goed te doen; zowel voor mens als planeet.

 

“Vraag om hulp en begeleiding”

Vraag advies aan de mensen om je heen. Richard had ooit het idee om een ​​eigen condoommerk te starten, wat hij dan Virgin Condoms zou noemen. Gelukkig zijn vrienden en familie hem tegen, want een merk dat Virgin Condoms heet kan alleen maar als lachertje gebruikt worden.

 

Omring je met de juiste mensen in je omgeving. Zorg dat je mensen omhoog gaan en niet naar beneden halen.

 

Zorg ook dat je genoeg mentoren hebt die je kunt sturen om je doelen te bereiken. Er is echt altijd iemand, waar dan ook ter wereld, die al eens heeft meegemaakt waardoor misschien naar jouw bevindingen nog nooit iemand onduidelijk is.

 

“Mensen goed genoeg opleiden zodat ze weg kunnen en ze zo goed behandelen dat ze niet meer willen”

"De filosofie bij Virgin is altijd geweest om de medewerkers zo goed te leiden dat ze bij ons kunnen vertrekken, en om hen zo goed te behandelen dat ze dat niet willen."

 

“Alles begint en eindigt met het team. Als we ervoor zorgen dat onze betrokken medewerkers blijven, zullen we ervoor zorgen dat onze klanten tevreden blijven en ons vervolgens met hun loyaliteit belonen. Die terugkerende klanten zijn dan weer goed voor onze winst- en verliesrekening.

 

Wat me opviel tijdens het verblijf op het eiland is dat hij altijd tijd had om mensen te praten. De ene keer ontmoette de man van de technische dienst, dan weer ontmoette de dames uit de horeca of met een van de managers. Hij kende zijn mensen goed. Allemaal waren ze vol lof over hem en gaven ze tal van voorbeelden waarom hij zo'n fijne baas was.

 

Goede relaties met je medewerkers moeten verder reiken dan alleen werk gerelateerde zaken. Je kunt je collega's helemaal niet begrijpen zolang je niet weet wat er in hun leven buiten het werk is gebeurd.

 

“Elke bal die je niet schiet, is een gegarandeerde misser.”

Ga niet twee of drie jaar lopen broeden over een of ander idee, begin gewoon.

 

"Veel plezier!"

Dit is de goede oude tijd waarop je meer dan 20 jaar terugkijkt - dus waarom zou je niet hemel en aarde bewegen om ervan te genieten en dan niet meteen?

Iedereen is tegenwoordig onder druk en opgejaagd. "De meeste leiders en managers hebben het allemaal reuze druk, hebben voortdurend reuzen belangrijke dingen te doen, moeten reuzen cruciale mensen ontmoeten en reuzen belangrijke beslissingen nemen."

Plezier is een van de belangrijkste en meest onderschatte ingrediënten van een succesvolle onderneming. Als je teamleden gemotiveerd zijn, plezier in hun werk hebben en echt om andere geven, zullen ze hun werk leuk vinden en beter resultaat laten zien.

"Mensen die de moed verzamelen om zich bezig te houden met dingen die ze graag doen, meestal ook de mensen die het meest van het leven genieten."

Alles om plezier op het eiland. Er was een animatieteam wat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig was om de gasten naar hun zin te maken.

En een leuk weetje; de papegaaien bij de tennisbaan konden ' good shot Richard' zeggen. ;-)

“Wees altijd voorbereid en kom op tijd”

Hij was altijd de eerste die aan tafel zat of bij een activiteit aanwezig was. Ik heb het geluk gehad ieder ontbijt met hem te mogen nuttigen en te leren van z'n verhalen. Gewoon door op tijd te komen. Of ik nu een kater had of maar een paar uur geslapen had omdat de avond langer dan gepland was, ik wilde de tijd dat ik zo goed mogelijk kon besteden. Slapen doe ik wel als ik dood ben gedacht ik.

 

Ook had ik me enorm voorbereid op alle onderwerpen die centraal stonden en besproken werden op het eiland, en ik had veel vragen over papier gezet. Als je goed bent voorbereid, krijg je rust in je hoofd, heb je meer inzicht en kun je jezelf in een gesprek beter staande houden. Zeker wanneer je mensen ontmoet die meer ervaring hebben dan jij, is dat verstandig om te doen.

Ik had een zakelijke pitch voorbereid die ik graag aan Richard Branson wilde voorleggen. Met het bedrijf zijn we een slanke AI-oplossing aan het ontwikkelen waarmee we de voedselverspilling door hotel diabetes denken te kunnen halveren. Op elk moment van de dag kon het moment daar zijn dat ik mijn kans moest grijpen om de pitch te geven. Als ik de pitch niet kon dromen, dan had ik nooit het vertrouwen gehad om hem op elk moment van de dag te kunnen geven, wanneer de kans zich aanbood.

 

"Gebruik technologie voor het welzijn van de mensheid"

Toen we de snelheid van de technologie in ons leven hadden overschreden, gaf hij het advies om de menselijkheid altijd te blijven zien. We bouwen relaties in het leven met mensen, niet met digitale avatars. Belangrijk is het om constante vragen om te blijven stellen waarom we iets doen en of het uiteindelijk een toevoeging is op ons leven.

"Jong blijven"

Als er iemand een voorbeeld is van jong blijven en je door je leeftijd niet te laten bepalen dan is deze man dat wel. Op zijn 72 e samenvatting hij tot de meest actieve van de groep..

Wanneer we opvragen wat hij akte om jong te blijven kwam hij met de volgende;

Wat het lichaam betreft:

  • Sport en beweeg elke dag.
  • Hij tennist in de ochtend en het einde van de middag. Altijd een wedstrijd tegen iemand die beter is dan hijzelf
  • 1 à 2x per week zwemmen, kitesurfen en mountainbiken
  • Elke dag 20 minuten krachttraining
  • Een bloedonderzoek elke 6 maanden om te controleren of alles goed is
  • Een voedingscoach die advies geeft over het dieet dat het beste bij hem verleden is

Wat de geest betreft:

  • Stop met nooit leren
  • Probeer uit ieder gesprek iets te halen
  • Verlies nooit je kinderlijke nieuwsgierigheid
  • Praat veel met je klanten, je team en leveranciers. Klachten komen zelden ongevraagd en zijn bij te veel bedrijven niet bepaald welkom. Klachten zijn kansen om het allemaal nog beter te doen

“Huur je zwakke punten in”

Als ondernemer moet je leren delegeren. Neem je zwakheden in dienst en doe alleen het werk waarin jij de beste bent.

"Houd een notitieboekje bij waar je ook gaat"

Maak aantekeningen. Heel veel aantekeningen. Heb een lijstje waarin je doelen staan ​​en waar je bijhoudt of je op schema loopt.

 

Wanneer ik tijdens een van onze gesprekken tijdens het ontbijt vertelde wat ik deed, hoe ik dacht over de hotelwereld en hoe deze markt zich ontwikkelde op termijn, was hij vlot aan het meeschrijven. Hij was oprecht geïnteresseerd en niet te oud om nog te leren.

 

“Je netwerk brengt je naar je droom”

Een goed netwerk is zo belangrijk en kan toegang geven tot informatie die voor de meeste mensen niet binnen handbereik ligt.

Een goed netwerk kan je versterken in wat je moet investeren, met wie je eens een kop koffie moet gaan drinken, wat er in de toekomst gaat gebeuren en hoe je het beste jezelf kunt bewegen in tijden van verandering.

En wat is de beste manier om een ​​band te bouwen? Door diepe gesprekken te voeren en heel veel plezier te maken en te lachen samen. Weg met die moeite om te pakken, moeilijk vakjargon en visitekaartjes met titels die alleen maar goed zijn voor je ego.

Op het moment dat we eiland binnenstapten verdwenen alle titels. Het boeide niet van je beroemdheid was, een miljard als vermogen had, of de baas was bij een van de invloedrijke Fortune Top 100 bedrijven. Op het eiland waren we allemaal hetzelfde en had iedereen zijn ego thuis achtergelaten. We waren allemaal gewoon mens.

Het ging er vooral eerst om dat we heel veel lol samen konden hebben. En als er dan iets van zaken zou ontstaan ​​dan was dat bijzaak, en kwam dat later. Eerst plezier & feesten en later zaken.

Een goed netwerk brengt je waar je in het leven wilt komen.

 

Op de laatste dag vroeg ik in bijzijn van de groep:

"Richard, wat is de les die je het meest heeft geholpen in je hele leven en zakelijke carrière?"

Het antwoord wat mij verraste:

“Wees vriendelijk Glenn. Toen ik jong was moest ik van mijn ouders altijd 10 minuten voor de spiegel staan ​​en me schamen als ik iets slechts had gezegd over iemand of wanneer ik niet vriendelijk was geweest. Zie het beste in mensen, altijd. We zijn allemaal wel eens gestruikeld in het leven en hebben allemaal wel eens iets doms gedaan. Als iemand een fout maakt, of iets doet wat niet kan, geef ze gewoon een tweede kans. Achter elk gedrag zit een verhaal, en mensen kunnen echt veranderen.”

 

Zoals met elke reis die ik maak, stond het laatste uurtje van de laatste dag weer in het teken van reflectie. De ogen sluiten en op me nemen wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen dagen. Ik bedankte God voor de kans die ik kreeg, voor de nieuwe vrienden die ik heb gemaakt en de levensveranderende lessen die ik weer mocht leren. Een rugzak vol mooie herinneringen, diepe connecties en praktische tips om mijn bedrijf te laten groeien nam ik mee terug naar huis.

Het leven is te kort om te wachten en om je zorgen te maken. Als je zoveel opwindende avonturen kunt beleven en waardevolle ervaringen kunt opdoen, mag je geen tijd missen.

Volg je droom en doe het gewoon.

Glenn

 

Weitere Artikel