22 PRINCIPES DIE IK HEB NAGESTREEFD IN 2022

22 PRINCIPES DIE IK HEB NAGESTREEFD IN 2022

Dec 28, 2022Glenn Middelhof

Vanochtend werd ik wakker met het instinct om 22 principes te delen die ik heb nagestreefd in 2022.

 

De principes die ik vandaag deel hebben me dit jaar geholpen om op te staan als leider, en een weg te vinden in de chaos.  

 

De principes helpen je eraan te herinneren dat persoonlijk leiderschap veel minder gaat over een titel en veel meer gaat over de dingen die je nastreeft in het leven. Iedereen kan namelijk een leider zijn, daar is echt geen titel voor nodig.

 

Leiderschap is niet alleen voor CEO's en ondernemers. We kunnen allemaal leiden. Want leiderschap is vooral een manier van denken en doen.

 

Taxichauffeurs kunnen leiden, leraren kunnen leiden, huisvrouwen kunnen leiden, net als ondernemers, kunstenaars en accountmanagers.

 

Het jaar 2022, maar ook het jaar dat gaat komen, biedt ons de ideale gelegenheid om je creativiteit, dienstbaarheid en moed te testen en in actie te komen.

 

Volgens mij vraagt de wereld ons ook om juist nu creatief op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen, om dienstbaar en behulpzaam te zijn voor de mensen om je heen en om met veel moed je omgeving door deze periode heen te trekken. Echte leiders zijn nooit geboren in een wereld die op rolletjes liep.

 

Dit is de beste tijd om te bouwen aan de beste versie van je zelf.

 

Als onderdeel van mijn proces heb ik nagedacht over de meest waardevolle principes die ik heb nagestreefd in 2022.

 

.. ze zullen je goed van pas komen, of we nu in glorie of gezeik leven

.. ze zullen je eraan herinneren wat écht belangrijk is

.. ze zullen je persoonlijk leiderschap aanwakkeren.

 

Oke, daar gaan we, de 22 meest doorslaggevende principes die ik nastreef.

 

 1. Heb een open geest.
  1. Mensen met een open geest zijn nieuwsgierig naar de oorzaak van een meningsverschil
  2. Mensen met een open geest geloven echt dat ze het mis kunnen hebben, en zullen oprechte vragen stellen om de waarheid aan het licht te brengen
  3. Mensen met een open geest verplaatsen zich altijd in anderen
  4. Mensen met een open geest luisteren liever dan dat ze spreken, en stimuleren anderen om hun meningen en ideeën te delen.
  5. Mensen met een open geest begrijpen dat ieder mens anders is, en kunnen elkaars verschillen beter respecteren. Volg de massa niet.

 

 1. De (emotionele) pijn die je voelt is groeipijn.

Het test je karakter en zal je belonen zodra je hem overwint. De wet van de natuur vertelt ons dat we om sterker te worden onze grenzen onder ogen moeten zien en onze angsten moeten overwinnen, en dat kan pijn doen.

 

 1. Het gaat om falen, leren en verbeteren. En snel.

We kunnen leren door pijn en door plezier. Uiteindelijk brengt het ons beide op hetzelfde en juiste pad. Hoe meer je aan jezelf werkt des te meer je zal groeien door inzicht, ofwel plezier. Dwing jezelf en de mensen met wie je werkt om moeilijke dingen te doen.

Stimuleer ze te zoeken naar problemen en verbeterpunten en om constant hun comfortzone te verruimen.

 

 1. Laat de angst voor de mening van anderen je nooit hinderen in je reis naar succes.

Een van de grootste angsten als mens is de angst voor afwijzing. We zijn sociale dieren en we horen in een tribe terecht. We willen erbij horen. En toch moet je af en toe loskomen om dat te doen wat goed voelt om daar te komen waar je wilt komen in je leven. De juiste mensen zullen altijd bij je blijven. En de mensen die niet bij je blijven, waren toch niet de juiste mensen. Focus je gewoon op je zelf en vergelijk je niet te veel met anderen. Iedereen heeft zijn eigen proces.

 

 1. Radicale openheid en transparantie zijn onbetaalbaar om snel te verbeteren en te leren.

Dat betekent ook gewoon de dingen delen die het moeilijst te delen zijn. Er is namelijk niets te vrezen van de waarheid. De manier hoe wij als bedrijf noodzakelijkerwijs onze prijzen een klein beetje verhoogde dit jaar in transparantie, de manier hoe we cijfers intern delen met het team en de manier hoe we in eerlijkheid onze problemen delen met onze klanten en leveranciers zorgt voor vertrouwen en creëert een hechtere band. De momenten in het verleden dat ik niet radicaal open of transparant was hebben altijd gezorgd voor gezeik achteraf. Als je gewoon niks te verbergen hebt voor niemand, dan verdwijnt zoveel van je stress. Wat boeit het dat mijn mensen weten wat ik uitkeer aan mezelf? Ze vinden het alleen erg als ik belachelijk veel verdien wanneer zij te weinig verdienen. Wat boeit het als mijn klanten mijn marge weten? Dat maakt alleen uit als je ze aan het oplichten bent door te veel marge te pakken of als je jouw verkoopprijs niet kunt verantwoorden.

 

 1. Wees geen perfectionist.

Bijna goed is meestal goed genoeg om nauwkeurige beslissingen te nemen.

 

 1. Een geweldig bedrijf bestaat uit geweldige mensen en een geweldige cultuur.

Geweldige mensen zijn mensen die goede vragen kunnen stellen, altijd ernaar streven om het beste uit zichzelf te halen, loyaal zijn en altijd willen winnen. Een geweldige cultuur is er eentje waar mensen zich veilig voelen, waar het OK is om fouten te maken en waar het verplicht is om te leren van die fouten. Ook weten welke fouten aanvaardbaar zijn en welke niet hoort daarbij.

 

 1. Iedereen heeft het druk, trap niet in deze val.

Verwar druk zijn niet met productief zijn. Het is goud waard als je ongestoord en zonder afleiding aan je doelen en projecten kunt werken. Telefoon en mail uit, en gaan met die banaan!

 

 1. Luister meer dan je praat.

Ik kan een artikel volschrijven over de nood om te leren luisteren maar dat is niet nodig. Degene die het meeste luistert, leert het meeste. En luisteren is niet wachten totdat je mag praten.

 

 1. Als je verrast wordt door een probleem dan sta je waarschijnlijk te ver weg van je mensen, je klanten of je processen.

Ook als eigenaar van het bedrijf blijf ik in de sales, blijf ik connectie houden met de markt en luister ik naar mijn medewerkers, klanten en leveranciers. Het gevaar van groot worden is dat je in een bubbel terecht komt en het moet doen met de informatie die je mensen je geven. Blijf altijd feeling houden met je medewerkers op de vloer, met klanten en met de markt. Een gouden les die ik leerde en hier bij hoort: Maak je zorgen als je je geen zorgen maakt, en maak je geen zorgen als je je zorgen maakt

 

 1. Wees de meest gulle persoon die je kent en accepteer de gulheid van anderen.

Geven is prachtig. Geef zoveel als je hebt. Heb je weinig geld? Geef dan je tijd aan andere of schrijf vaker een persoonlijk bericht voor een vriend, collega of familielid.

Ik had nooit zoveel moeite met het geven van een cadeau of compliment maar als ik zelf een cadeau kreeg dan werd ik ongemakkelijk en wat ik deed bij complimenten? Die zwakte ik af, die gaf ik direct terug, of ik keek maar een beetje ongemakkelijk weg.

 

Ken je dat?

Oh, je hebt het echt goed gedaan vandaag!

Ach ja, dat was een kleine moeite..

Fout..!

Ik moest gewoon leren om dankjewel te zeggen, en het compliment te voelen en te ontvangen.

 

 1. Bereid je altijd voor op het worst case scenario en hoop en streef dan naar het beste.

Dit neem ik zowel zakelijk als prive serieus, en dat gaat verder dan wat financiële scenario’s uitwerken die minder gunstig zijn. Dit houdt in dat we een plan klaar hebben mocht ik plots komen te overlijden, maar ook dat er voor het team en hun families altijd een voorraad ligt aan bronwater, eten, stroom en cash mocht er ooit iets onwaarschijnlijks voorkomen. Maar ook op reguliere basis een externe back up maken van bedrijfsdocumenten, intellectueel eigendom en email accounts mocht er geen internet zijn om vanuit MS Teams te werken of wanneer alles verdwijnt door een cyberattack. Dat iets nog nooit gebeurd is, betekent niet dat iets niet ooit kan gebeuren. Onder het mom van Better Safe than Sorry.

Dit geeft rust bij mij, bij mijn mensen en bij alle partners waar we mee samenwerken. We hopen natuurlijk dat niks hiervan ooit gebruikt hoeft te worden, maar als het nodig is, dan staan we klaar.

 

 1. Zeg nooit iets over iemand wat je niet recht in zijn of haar gezicht durft te zeggen.

Dit heeft geen uitleg nodig.

 

 1. Vier succes en vier het leven. Zowel privé als zakelijk.

Organiseer een vier het leven dag met vrienden. Ga op vakantie met je team. Koop eens een keer een veel te dure fles champagne in een restaurant. Doe meer dingen waar je blij van wordt. Volg de spreuk van Mae West: je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, dan is een keer genoeg.

 

 1. Sta veel vaker klaar voor je vrienden en familie.

Het grootste deel van onze tijd zijn we kwijt met werk. De mensen waar we het meest om geven en die het belangrijkste voor ons zijn krijgen minder van onze tijd. We geven ze minder tijd, en vaak krijgen ze ook nog onze restjes energie. Na een drukke stressvolle dag op werk komen we moe thuis en hebben de mensen die thuis op ons zitten wachten niks meer aan ons. Wanneer je thuis bent, ben dan ook thuis en laat het werk liggen tot morgen. En wanneer je klaar bent met werk, zet het dan helemaal uit, zet muziek aan waar je energie van krijgt of maak een wandeling om je hoofd even leeg te maken. Op deze manier krijgen de mensen thuis ook de energie die ze van je verdienen.

 

Ik organiseerde afgelopen week een kerst etentje voor een paar vrienden. Ik ben hier misschien wel 2 volle dagen mee bezig geweest. 2 dagen dat ik niet aan het werk was, geen geld verdiende en alleen maar bezig was met gedichten schrijven, cadeautjes kopen en zorgen voor goed eten en drinken. Deze avond gaat in de boeken als een van mijn mooiste momenten van 2022. Een goeie groep vrienden en een fijne familie is zo veel belangrijker dan al dat werk of al dat najagen van succes. Als ik op mijn sterfbed lig dan denk ik echt niet; had ik maar wat meer tijd besteed met mijn accountant, advocaat en belasting adviseur (ook al zijn dit 3 fantastisch mensen 😉). Hadden we maar wat meer tijd met vrienden besteed, stonden we maar wat vaker klaar voor familie, of hadden we maar wat meer leuke (spontane) dingen gedaan, is wat we zullen zeggen.

 

Het jaar, de maand, de week en de dag; het gaat allemaal zo snel voorbij. Huil, lach, en haal herinneringen op. Het leven is onvoorspelbaar, wacht niet totdat het te laat is.

 

 1. Als er een beslissing wordt genomen, moet iedereen die steunen, ook de mensen die het er niet mee eens zijn.

En het helpt om de emoties uit het besluitvormingsproces te halen

 

 1. Bouw de organisatie rond doelen, niet rond taken en tijd.

Focus je op het behalen van doelen, en besteed veel minder tijd aan adhoc werkzaamheden of taakjes die mensen moeten doen. Hoeveel uur heb je vandaag onafgeleid kunnen werken aan je doelen, en loop je op schema met ze? Dat zijn betere vragen om te stellen. Als mensen hun doelen kunnen behalen in minder dan 40 uur, prima, dan zijn dat hun winsten.

 

 1. Promoot échte diversiteit en inclusiviteit.

We maken mooie stappen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit wanneer we het hebben over diversiteit van geslacht, geaardheid en huidskleur in een bedrijf. Bij dit punt bedoel ik daarom vooral dat we diversiteit van meningen, opvattingen en standpunten weer mogen gaan promoten.

Mensen die anders denken worden tegenwoordig te snel de mond gesnoerd of juist verweten dat het complotdenkers, extremisten of fascisten zijn.

Een goede democratie wil geen partijen verbieden, dat doen dictaturen.

 

Daarnaast wordt het leven ook enorm saai als we allemaal hetzelfde denken en doen.

 

Het leven krijgt zoveel meer kleur als we het weer interessant gaan vinden om met iemand met andere opvattingen of standpunten van gedachtes te wisselen. En dan zonder iemand gelijk in hokjes te plaatsen. Gewoon weer echte belangstelling hebben in elkaar.

 

 1. Sta vroeg op en werk iedere dag aan jezelf.

Een ochtendroutine helpt om je in de juiste staat van de dag te krijgen. Een routine zonder nieuws en stress, maar eentje waarin je beweegt, leest, schrijft of misschien wel mediteert. Benieuwd naar mijn ochtendroutines? Deze deelde ik eerder dit jaar en zijn te lezen via deze link

 

 1. Wees lief voor Moeder Natuur.

We maken er met z’n allen wel een potje van, en de natuur is hier vaak de dupe van. Het wordt tijd dat we allemaal een klein beetje meer ons best doen voor Moeder Natuur. Want het eten komt echt niet uit fabrieken, maar juist van onze boeren die de basis vormen van onze voedselvoorziening.

Ook halen we veel te vaak klimaat en milieu door elkaar. Klimaatverandering is iets van alle tijden dat deze planeet bestaat, en wie zijn wij als mens om te denken dat we dit kunnen stoppen of tegenhouden? Een vervuild milieu is iets wat door de mens gecreëerd is en daar kunnen we ons wél voor gaan inzetten. We kunnen ons inzetten voor minder fossiele brandstoffen, voor schoner drinkwater, minder luchtvervuiling en een landbouw grond die de tijd heeft om te herstellen. Gewoon wat meer terug naar vroeger; minder voorverpakt voedsel en meer eten van lokale bodem en wat het seizoen ons geeft.

 

 1. Zet je medewerkers op 1 en je klanten op 2.

Als je goed voor je mensen zorgt zullen zij goed voor je klanten zorgen. Ik herinner ze er altijd aan dat ik het loon niet betaal maar onze klanten dat doen. Ik regel alleen de transactie. Door onze klanten alleen hebben wij bestaansrecht. Iedere klant die met ons werkt dient met een 5-sterren service behandelt te worden. En de ultieme support bieden aan je klanten begint bij de ultieme support bieden aan je medewerkers.  

 

 1. Goede gezondheid is topprioriteit.

Ik kan het niet mooier zeggen dan Robin Sharma; Een goede gezondheid is een kroon op het hoofd van een gezond mens, die alleen een ziek persoon kan zien. Je kunt geen goede leider zijn als je ziek bent. Je kunt niet geweldig zijn als je je niet geweldig voelt. Maak van een uitstekende gezondheid je topprioriteit.

En met dit laatste principe komt dit artikel en een heel bijzonder jaar ten einde. Het werd het mooiste jaar dat ik me kan herinneren. Een jaar met zoveel meer plezier dan pech.

 

Ik moedig je aan het brandende licht te zijn in een donkere ruimte. Help anderen hun weg te vinden en inspireer door het voorbeeld te blijven geven. Word slaaf van goede gewoontes. Goede gewoontes die we consequent en dagelijks doen zullen het geheim zijn tot een leven vol succes en voldoening.

 

Iedere mislukking is namelijk een kans op succes bij de volgende poging. Blijf doorzetten, ook in 2023.

 

Abraham Lincoln zei ooit; uiteindelijk zijn het niet de jaren in je leven die tellen. Het is het leven dat je geeft aan al je jaren dat echt telt.

 

Ik hoop dat wanneer je dit leest je gemaal omgezet wordt in glorie. Dat je jezelf herinnert wat écht belangrijk voor je is, en dat je klaar bent om je persoonlijk leiderschap aan te wakkeren in 2023.

 

Dankjewel aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit bijzondere jaar.

 

Liefs Glenn

 

 

 

 

More articles