HOE IK ME TERUG 10 DAGEN LIET OPSLUITEN IN COMPLETE STILTE.

HOE IK ME TERUG 10 DAGEN LIET OPSLUITEN IN VOLLEDIGE STILTE.

Mar 10, 2023Glenn Middelhof

ARTIKEL
'Kom met me mee' zegt de oude Indische man die eerder de poort voor mij open had gedaan en me nu naar m'n slaapplek bracht. 'Je bent op het moment de enige persoon van buiten India.'

De regels tijdens je verblijf zijn als volgt:
10 dagen niet praten
10 dagen niemand aankijken
Je mag nu al je bezittingen inleveren.'

Ik stuur een laatste appje naar m'n familie en vrienden, en overhandig hem mijn telefoon, mijn boeken, mijn schrijfmateriaal, mijn laptop, geld en paspoort.
En ik hou alleen mijn kleren en toiletspullen over.

Ontbijt is om 06.30 uur, lunch om 11.00 uur. Het diner is om 17.00 uur en bestaat uit een glas heet water met een halve citroen.

Daar gaan we weer, gaat door m'n hoofd.

Ik ruim m'n kleren op, kleed me zelfs snel om en loop naar beneden. Op de aankomstdag krijgen we nog een diner (met eten), en dat wil ik niet missen.

Zoals ik van tevoren had verwacht slaap ik de eerste nacht slecht. Met geen benul van tijd schrik ik wakker van de gong in het kamp. Ik weet dan genoeg; het is 04.00uur, uit bed, aankleden en de meditatiezaal in. Als een half slapende zombielus ik verward de zaal in op zoek naar m'n kussen en plof aansluitend neer. Een aantal minuten later schrik ik wakker van m'n eigen gesnurk. Gaat weer lekker Glenn, zegt het stemmetje in m'n hoofd.

De eerste dagen lijken de minuten niet voorbij te tikken. Thuis vliegen de uren, dagen en weken voorbij en hier lijkt alles stil te staan.

Ik merk dat ik moeite heb om me bij de techniek te houden, en dat mijn gedachten alle kanten op gaan. Ze gaan overal heen, namens de techniek..

Bij de eerste dagen denk ik dat ik al aan het stoppen ben, het duurt me allemaal te lang. Genoeg gemediteerd, weg ermee, ik ga weer aan het werk, denk ik.

Op dat moment schoot ik in mijn meditatie terug naar het kantelpunt van dag 6 vorig jaar tijdens een 10-daagse stilte in de Himalaya's, toen ik vol emotie naar mijn leraar liep en zij dat ik daarmee ging kappen.

'Glenn, zit niet rossen met je hoofd in de toekomst. Blijf niet hangen in 'wat als'. Probeer dit, hier en nu, te achterhalen. Probeer alleen bezig te zijn met de oefening, ook al lukt het maar één minuut. Gedurende een paar dagen gaat het beter met je. Vertrouwensrelatie. Breng je gedachten terug naar de techniek als de wegdoezelt. Verzet je niet, maar omarm.
Ga je nu weg, dan los je alleen iets op de korte termijn op. Dus ga zitten en ga terug naar de techniek.'

Dit gesprek blijft terugkomen, elk moment dat ik denk aan stoppen.

Op het moment dat ik mijn gedachten verder onder controle heb en de techniek onder de knie begin sta ik klaar te krijgen om de verdeelde ontvangst te nemen.
Maar voordat ik dit drie waardevolle deel moet ik je eerst even kort meenemen naar wat uitleg over deze 10-daagse en hoe dit strikte programma 2500 jaar geleden door Boeddha is ontworpen.

Door eerst dit uit te leggen worden de verbeterd begrip en kun je die zelf ook zowel op je werk als privé toepassen. Dit deel staat in de hand van het boek Gotam the Boeddha – His Life and Teaching.

In het Boeddhisme bestaat er geen God. In plaats daarvan kunnen Boeddhisten zich op het bereiken van verlichting - een staat van innerlijke vrede en wijsheid. Boeddha betekent 'verlicht'.

De 4 waarheden waar Siddhartha Gautama (de man die Boeddha werd genoemd) zich zijn hele leven mee bezighield, waren:
1. Er is lijden (gezeik, leed,..) in het leven
2. Lijden heeft een oorzaak; verlangen.
3. Als verlangen ophoudt, leeft op.
4. Er is een pad dat leidt naar de ernstig van lijden (het pad naar Nirvana).

Dit pad dat leidt naar het stoppen van lijden en negativiteit, heet het Achtvoudige Pad van Boeddha. Het is verdeeld in drie categorieën: Sila (ethisch leven), Samadhi (beheersing van de geest), en Prajna (totale zuivering van de geest door wijsheid en inzicht).

Deze 8 acties ga ik niet allemaal beschrijven maar kort in één zin. 😉
1. Juist handelen doe geen kwaad en wees geen eikel
2. Juist spreken spreek de waarheid, het lekt hoe dan ook toch wel uit..
3. Juist levensonderhoud verdient geld door de wereld beter te maken…
4. Juiste mindfulness wees bewust van je eigen emoties en die van anderen
5. Juiste actie overwin je slechte gedachten
6. Juiste ontwikkeling ontwikkel wijsheid vanuit zelfreflectie
7. Juiste kijk/inzicht elke actie die je neemt heeft gevolgen
8. Juiste intentie doe eens lief

Alles wat veroorzaakt, veroorzaakt door een oorzaak; wanneer de oorzaak wordt weggenomen, kan er geen gevolg zijn. Daarom kunnen mannen, door de oorzaak van het lijden volledig weg te nemen, echt geluk bereiken; echte bevrijding van alle ellende die voornamelijk in onze geest is gebeurd.

Boeddha kwam erachter dat een vaststaand verlangen (of afkeer) de oorzaak is van ons lijden.

Telkens wanneer men een object tegenkomt via de vijf lichamelijke zintuigen van de geest, ontstaat er een sensatie/prikkeling in het lichaam. Als de fijne sensatie is, willen we deze bij ons houden; als de sensatie onaangenaam is, duwen we deze weg.

Wanneer krijg je een lichaamssensatie? Zodra het in contact komt met een van de 5 zintuigen of met de geest.
1. Neus > Geur > Sensatie in het lichaam
2. Oren > Geluid > Sensatie in het lichaam
3. Ogen > Zien > Sensatie in het lichaam
4. Gevoel > Aanraking > Sensatie in het lichaam
5. Mond > Smaak > Sensatie in het lichaam
6. Mind > Gedachte/beeld > Sensatie in het lichaam
Voorbeeld: Er komt een gedachte mijn geest binnen, en mijn buik (in dit voorbeeld) reageert met een plezierig gevoel of met een plezierig gevoel.

Om onszelf te bevrijden van verlangen en moeten we dus de sensatie slagen. Dit was de unieke bijdrage van de leer van de Boeddha. Dit heeft allemaal niks met religie of het Boeddhisme te maken, dit is de universele wet; het is zo voor man-vrouw, Chinees-Nederlander en Moslim-Christen.

Dit geleidelijke proces van zuivering en de behandeling van die sensatie is Vipassana. Een stapsgewijze meditatieoefening die werkt met het diepste niveau van de geest (onbewuste geest), op basis van de sensaties in ons lichaam.

De techniek is in de 2.500 jaar na het overlijden van Gautema de Boeddha, nog nooit veranderd en in zijn puurste vorm door een keten van monniken en leraren bewaard en overgegeven aan volgende generaties.

Tijdens de training analyseren we ons op slechts één taak - de strijd met onze geest. Rustig krijgen, temmen en zuiveren.
De eerste 3 dagen observeren we alleen de in- en uitademing. Nadat de geest rustig is na deze 3 dagen, gaan we aan de slag met de Vipassana-meditatieoefening waarbij we het lichaam 'simpelweg' scannen op sensaties en bij elke sensatie die we voelen er niet op te reageren (met afkeer of verlangen). Elke avond krijgen we de lessen van Boeddha in een 1,5 uurse training uitgelegd door de leraar.

Oke, met deze spoedcursus Vipassana en Boeddhisme zijn we klaar voor de verbetering die ik mocht krijgen na 240uur stilte, en 110uur meditatie.

Blijf nog even bij mij, want vanaf nu wordt het interessant. Ik ga m'n best doen om het zo simpel en praktisch mogelijk te beschrijven en uit te leggen

Laten we gaan.

INZICHT 1: DE WET VAN TIJDELIJKHEID
Hoe om te gaan met ongewenste gedachten, beelden en emoties

We hebben allemaal te dealen met die stem in ons hoofd. Soms is die stem stimulerend en positief, maar vaak kritisch en negatief.

Het is die stem die waarschijnlijk begint te praten als je zenuwachtig staat te wachten op je presentatie op werk. Of die stem in je hoofd die je achtervolgt naar de kamer van de directeur omdat je een salarisverhoging wilt vragen. Het is die stem die begint te praten in de auto nadat je iets hebt gezegd tijdens een verkoopgesprek. Die stam die tegen je praat op het moment dat je voor de spiegel staat 's ochtends met je slaapkop.

Het is de stem die je een gevoel van schaamte geeft, die je naar beneden haalt, en je laat malen en zorgen laat maken over alles en nog wat. Hij (of zij) zorgt voor de negatieve gedachten, beelden en emoties.

Iedereen heeft die stem. Een ondernemer als ik, een chef-kok in de keuken, een verkoper op de weg, of een moeder die thuis alle ballen omhoog probeert te houden voor haar gezin.

Allemaal hebben we er mee te dealen. Zou het helpen als die stam vaker zijn mond houdt? Of voordat je zou werken in plaats van tegen je?

Als je ook zo'n stem hebt en ja hebt beantwoord op bovenstaande vragen dan is de Wet van Tijdelijkheid er één die je gaat helpen.

Eerst zelfs drie feiten op een rijtje:
1. Alles in het leven komt en gaat.
2. Er is een 100% kans dat er dingen gebeuren in je leven die je niet had verwacht of gepland.
3. De geest is ontworpen om je veilig te houden, niet om je gelukkig te maken.

En waar onze miserie van komt is het volgende:
• We houden vast aan dingen die verdwijnen
• We duwen dingen weg die terugkomen

En zo komt deze misserie dan tot stand:
• Je hebt iets wat je heel graag wilt > je hebt een verlangen > je gaat je volgende vastklampen > je ontdekt en (/het krijgt controle over je)
• Je hebt iets wat je niet wilt > je krijgt een afkeer voor ditgeen > je gaat er afschuw tegen hebben > je ontdekt en (/het krijgt controle over je)

Twee voorbeelden uit mijn leven om dit te illustreren:
• Ik wil elke dag twee cappuccino's hebben > ik sta 's ochtends op, ben klaar met de sportschool en denk aan de vers gemaakte cappuccino die ik dadelijk ergens onderweg ga bestellen > de dag loopt anders en op het moment dat ik normaal gesproken ben pak, lukt het niet > ik denk niet te kunnen functioneren en de hele ochtend staat in het teken van die koffie die ik nog niet heb gehad > de koffie heeft nu controle over mij
• Ik heb een ongewenste gedachte in mijn hoofd die me van m'n werk afhoudt > ik denk rossen ga nou eens weg > hoe meer ik me afzet tegen die gedachte, hoe sterker en sterker hij terugkomt en hoe meer ik begin te malen > ik functioneer niet meer, wil dat ik alleen zit maar met die gedachte in mijn hoofd en stop met werk > de ongewenste gedachte heeft nu geen controle over mij. Een beetje zo:


Wanneer negatieve gedachten verdwijnen omdat je er niet meer op reageert maar neutraal blijft, verdwijnen ze. Je gemiddelde ze namelijk niet meer. Door niet te reageren met verlangen of afkeer maar neutraal te blijven, kom je dichter bij het bereiken van het doel; een staat van rust met een afwezigheid van (of minder) negatieve gevoelens zoals angst, schaamte en woede, en de aanwezigheid van positieve gevoelens zoals geluk, liefde en dankbaarheid.
Van iets houden, ergens naar uitkijken of ergens van genieten is allemaal goed en moet je zeker doen, tenzij het een drang of verlangen wordt waar je aan vastklampt, dan wordt het een gehechtheid. Als je verleden bent krijg je miserie omdat het controle over je heeft.
3 tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan
• Laat de stem, de gedachte aan de emotie er zijn. Erken het, accepteer het, en verplaats het naar de achtergrond, en keer dan terug naar de taak waar je mee bezig was. Hij gaat vanzelf weg.
• Oefen met het neutraal reageren op een negatieve gedachte, gevoel of emotie. Duw niks weg wat kan terugkomen. De vrachtwagen is om bewust er van te zijn en dan om neutraal te blijven. Doe je dat dan verlies het z'n kracht en ruim je op het diepste niveau van je geest (de onbewuste geest) één voor één je opgebouwde zooi uit het verleden op
• Controleer welke dingen een lust/verlangen zijn. Deze zaken hebben controle over je. Boeddha voorafte dat we de geneugten van het leven niet moeten veronderstellen. Er is niets mis met het genieten van de dingen, zolang ze maar je leven niet onzeker is terwijl je ervan geniet. Je moet erop voorbereid zijn dat dingen kunnen verdwijnen. Beheers plezier, emoties en verlangens.


INZICHT 2: WOORD MEESTER VAN HET HUIDIGE MOMENT
Dit tweede inzicht gaat samen met het eerste inzicht en is eigenlijk een aanvulling erop.

Leven in het hier en nu.

Hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk?

Onze zorgen en onze stress komen overeen met het feit dat we niet goed weten in welke tijd we zouden moeten leven.

De baan van het ego is om het verleden en de toekomst keer op keer onvermijdelijk te maken dan het enorme moment.

We hebben spijt van iets, we zijn bang dat iets ongewenst nog eens gaat gebeuren of we kunnen ons moeilijk over een gebeurtenis heen zetten. Onze gedachte zit nu in het verleden.
We hebben de 'wat als' gedachte en beginnen te piekeren, of we lopen over op werk omdat we de deadlines niet halen. Onze gedachte zit nu in de toekomst. We hebben nu stress en ongenoegen gevonden over dingen waar we geen controle over hebben. Ik denk dat we het eens kunnen zijn dat er veel stress ontstaat, en dat het zinloos is.

Het heden is alles wat bestaat, en het is het enige waar we controle over hebben. In plaats van ons zorgen te maken over het verleden van de toekomst, kunnen we de dingen beter waarderen zoals ze zijn op dit moment, in het nu. Of zoals Thick Nhat Hanh zei; het enige moment waarop je echt kunt leven is het huidige moment.

Accepteer en vaar je dit moment aan, dan sta je open voor het leven, en zullen negatieve gedachten stoppen. Verzetten tegen wat is, zal zorgen voor meer angst, boosheid en frustratie. Dat is de wet van de natuur. En waarom zou je vechten tegen de natuur? Accepteren, accepteren en bijsturen is het beste wat we kunnen doen.

Heb ik nooit meer slechte dagen? O jawel! En ja, ook na 10 dagen stilte, zijn er nog steeds enkele negatieve gedachten en emoties. Ik ben ook maar een mens.. Als ik merk dat ik niet in het moment ben, maar aan het piekeren ben dan begint het weer met het vermoeden bewust te worden, en daarna keer ik terug naar de taak waarmee ik bezig was. De gedachten mogen blijven en duwen ik niet weg, willen die uiteindelijk toch weg gaan. Ik verplaats ze alleen naar de achtergrond.

3 tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan
1. Stop met spijt hebben van het verleden en zorgen te hebben voor de toekomst. Vandaag is alles wat je hebt. Maak de beste van. Maak het de moeite waard om te volgen.
2. Maak plannen voor de toekomst en denk na over de toekomst. Maar onthoud jezelf dat je de voldoening uit het huidige moment haalt. In de woorden van Eckhart Tolle: 'Deze' stap komt op de eerste plaats en de bestemming op de tweede plaats.
3. Weet in welke tijd je moet leven. Leef je leven per dag, en neem elke dag het besluit om vandaag te leven. Maak van het nu je vriend.

INZICHT 3: CREËER GOEDE KARMA VOOR DE TOEKOMST
Karma, Karma, Karma. Een veel gebruikt woord wat we in het Westen vaak verkeerd begrepen hebben.

Karma heeft niets te maken met straf en erbij horen. Het is een interne cyclus die door jou zelf wordt gegenereerd.

Met de acties die we nu nemen, wordt ons karma van de toekomst verkregen.

Karma is actie. Elke actie, niet alleen goed en slecht, maar elke actie. Met elke actie bedoel ik; iedere mentale, vocale of lichamelijke actie. Of het goede of slechte karma aan je intentie ligt.

Jouw intentie maakt namelijk het verschil. De mentale actie, waar de intentie in zit, telt het zwaarste. Kijk hier maar naar:
• Een moordenaar verliest een mes in de maag van een persoon. De persoon komt te overlijden.
• Een chirurg doet met de beste bedoelingen een maagoperatie, maar deze mislukt. De persoon komt te overlijden.
Zelfde lichamelijke actie, maar de moordenaar overleden door zijn slechte karma voor de toekomst, en de chirurg niet.

Jouw frequentie is verbonden met die van het collectief. Als je hoge frequenties uitstraalt in de wereld, til je mee op deze hoge frequenties van het collectief en trek je dingen met een hoge vibratie aan. Negatieve mensen omringen zich met andere negatieve mensen. Woede trekt woede aan. Liefde trekt aan liefde. Dit is het allesomvattende karma; wat eruit gaat, komt er weer in

Op dit moment ben je waar je bent door de goede (of slechte) karma uit het verleden.

En dat heeft weer te maken met het type mens dat je bent. Er zijn 4 soorten mensen:
1. De mensen sterven van donker naar donker gaan
A. Je kent ze wel; de slachtoffers. De mensen die altijd lijken te hebben en denken dat de hele wereld tegen ze is. Klagen, mauwen, en vooral delen met de wereld hoe zwaar ze het hebben. Het beste omringen ze zich met andere slachtoffers om te kunnen klagen hoe slecht alles wel niet is. Ze gaan van slecht karma, naar slecht karma.
2. De mensen sterven van licht naar donker gaan
A. Ze zijn bij het licht gekomen door karma uit het verleden. Als een ondernemer met de juiste bedoelingen is begonnen, heeft welvaart opgebouwd en zijn ego naar een heel ander niveau gebracht. Hij werd arrogant, ging naast z'n schoenen lopen en werd egocentrisch (deelde zijn wijsheid van welvaart niet met andere). Hij ontkent een slecht karma voor de toekomst, en iets tragisch zal met hem of zijn bedrijf gebeuren. Jammer zeg.
3. De mensen sterven van donker naar licht gaan
A. De helden, we kennen er allemaal wel zo één. Iemand die veel te voorduren heeft gehad, veel pech op haar pad heeft gekregen en veel pijn moet aanschouwen. Ze kozen ervoor om veerkrachtig te zijn en van haar pijn haar kracht te maken. Ze bouwt wijsheid op en stelt koers bij. Ze hebben een goed karma voor de toekomst en bewegen zich van donker naar licht.
4. De mensen sterven van licht naar licht gaan
A. Dit zijn de mensen die geluk hebben en een beetje zijn opgebouwd, maar ondanks dat geen arrogantie opbouwen. Ze weten dat ze hier zijn door karma en gebruiken hun weten én vermogen om weer goede toekomstige karma te creëren voor het welzijn van andere.

3 tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan
1. Weet welk type mens je bent. Ga zo door van pas je koers zodat je bij het 3e of 4e type persoon komt.
2. Verkoop geen leugens of praatjes als verkoper die je niet kunt waarmaken. Wees geen eikel als inkoper. Wees lief tegen je personeel als directeur. Schreeuw niet tegen je kinderen. Alles wat er uitgaat, komt terug je kant op.
3. Zoals het zaadje, zo zal de vrucht zijn. Zoals de actie, zo zal het resultaat zijn. Vereffen je Karma rekening en plant nu de juiste zaden voor de toekomst.


Ik heb ontdekt dat ik inwerken en word er een beetje stil van.

De laatste dag breekt aan in het kamp.

Na weer een tiendaagse achtbaan vol prachtige levenslessen, blijf ik nog even stil op mijn kussen zitten. Ik reflecteer nog eventjes en denk aan de 5 dingen die ik mee terug naar huis neem na deze reis.
1. Vrede en roest. Ik blijf in goede tijden, maar ben net zo onverstoorbaar als er moeilijkheden om mij heen ontstaan. Alles in het leven, net als al onze problemen, zijn niets anders dan een golf van komen en gaan.
2. Wilskracht. Hoe krachtiger we zijn, hoe later het zal zijn om onszelf op te pakken en terug te keren naar wat ons leven zin geeft. Vroeg of laat krijgen we namelijk allemaal te maken met onverwachte momenten. Ik blijf me analyseren op m'n doelen, op de dingen die belangrijk zijn en dat zonder ontmoedigd te worden als iets weer niet loopt zoals ik had gepland. Mijn karakter is gebouwd in de modder, in tijden van pijn, toen ik moest beslissen of ik zou opstaan ​​of zou opgeven.
3. Flexibiliteit en om kunnen gaan met veranderingen. Ik weet me aan te passen aan veranderingen en aan tegenslagen. Ik maak me verder geen zorgen over de dingen waar ik toch geen invloed op heb.
4. Zelfliefde. Liefde op LinkedIn Glenn? Ik ben er zeker van dat dit vervolg is waar we als mens het meest naar verlangen. We denken dat het andere dingen zijn, maar als we goed zijn doorvragen dan komen we altijd weer terug bij liefde. En liefde voor jezelf is enorm belangrijk. Er is één persoon waar ik m'n hele leven mee moet leven en dat ben ik zelf. Dan kan ik het maar beter een beetje leuk hebben ontmoet mij.
5. Focus en creativiteit. In een wereld die verslaafd is aan afleiding, denk ik dat je een enorme kennis hebt van andere, wanneer jij je geest scherp en gefocust kunt houden.

Met het openen van mijn ogen na het reflectiemoment komt er een gevoel van opluchting en intense blijheid in mij op. Het is me weer geflikt. Ik krijg m'n spullen terug en maak me klaar om weer onderdeel te worden van de samenleving.

Nadat ik de organisatie heb bedankt, wordt de poort voor mij geopend. En nee, het is dan niet ook de hemel voor mij opengaat met halleluja-gezang, rozenblaadjes en zingende engelen, maar het gevoel als ik door de poort naar buiten loop is goed onbeschrijfbaar.

Ik ben weer onderdeel van de samenleving, ik mag m'n eigen ding weer doen. Het stemmetje is getemd, de geest is mysterieus en de stress en spanning hebben het lichaam verlaten. Met een brede glimlach op mijn gezicht stap ik met een rugzak vol waardevol de taxi in.

De poort wordt gesloten en ik voel van binnen dat een nieuwe poort geopend wordt. Een nieuw hoofdstuk. Met nog 9 maanden in het vooruitzicht voel ik dat 2023 best een heel bijzonder jaar gaat worden.

Ik wens je rust, vrede en hele dosis blijheid toe.

Namasté,

Glenn

PS. Ik heb mijn best gedaan de dingen die ik heb geleerd zijn zo goed mogelijk op papier te zetten. De credits gaan naar de leraren en de mensen die ná Boeddha deze techniek in zijn puurste vorm in stand hebben gehouden. Wens je iemand in je omgeving ook meer rust, plezier en vrede toe? Deel dit artikel en ontmoet die persoon.

Meer artikelen