HOE IK IN 10 DAGEN COMPLETE STILTE VRIJKWAM UIT DE MOEILIJKSTE GEVANGENIS

HOE IK IN 10 DAGEN COMPLETE STILTE VRIJKWAM UIT DE MOEILIJKSTE GEVANGENIS

25 February 2022Glenn Middelhof

Een aantal weken terug heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar India vetrokken. Weg van alle gekte van de wereld. Weg van het lawaai en de continue stress.

Covid-19 heeft me doen realiseren dat niets ooit hetzelfde zal blijven. Het bedrijf waar ik me 6 jaar lang dag en nacht voor heb ingezet was ingestort en moest weer opgebouwd worden na deze twee zware jaren. Ik kan er een boek over schrijven. In die 2 jaar heb ik meer geleerd dan alles van de afgelopen 10 jaar bij elkaar. Maar ook meer dan ooit van mezelf gevraagd.

Om te zorgen dat het bedrijf weer terug gezond gemaakt kan worden, heb ik eerst mezelf gezond te maken. Ik zal dus eerst mijzelf moeten oplappen voordat ik dit kan doen met het bedrijf.

Wat me het komende jaar namelijk te wachten stond was een klus die ik nog niet eerder geklaard had, en ik wist dat het me niet ging lukken als ik niet eerst wat aan mezelf ging doen. Ook een Duracell batterij gaat ooit een keer leeg, en die van mij knipperde aan alle kanten.

Maar hoe kun je een ingestort bedrijf terug opbouwen als je ook zelf mentaal bent ingestort?

Aan de buitenkant zagen mensen een vriendelijke, eerlijke en hardwerkende ondernemer. De wereld bij me binnen zag er echter anders uit. Ik werd geleefd door continue stress, angst, ontevredenheid, kopzorgen en het gevoel van eenzaamheid. Ik stond verder dan ooit van de persoon die ik van nature ben.

Er was iets drastisch nodig. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan.

 

Op zoek naar antwoorden heb ik mijn spullen gepakt, het volledige werk overgedragen aan het team en ben ik vertrokken naar India. Naar Sikkim om precies te zijn, een Indiase mini staat, hoog in de bergen, ingesloten door Nepal, Bhutan en Tibet.

Hier ben ik 10 dagen lang op stilte retreat gegaan om Vipassana te leren. Een meditatie techniek en lifestyle, ontwikkeld door Boeddha, 2500 jaar geleden. In dit kamp in Sikkim geven ze deze techniek nog op exact dezelfde wijze als 2500 jaar geleden. De denkwijze van het Boeddhisme trok me al langer en een periode alleen met mezelf zijn om na te denken was iets dat ik nodig had.

 

Dacht ik..

 

Toen ik aankwam in het kamp, de regels hoorde en las wat me te wachten stond de komende 10 dagen veranderde echter alles..

Ik was terecht gekomen in een mentale gevangenis, zonder uitweg en zonder contact met de buitenwereld. Opgesloten. Het was mijn gedachten en ik.

10 dagen lang niet praten en niemand mogen aankijken. Geen lezen, geen schrijven, geen technologie, alleen maar mediteren op een kussen 11uur per dag. Alles werd afgenomen en het enige wat ik overhield waren wat meditatie kleren en een tandenborstel.

Het ‘animatie programma’ startte om 04.00 uur in de nacht en de laatste maaltijd werd om 11.00uur geserveerd om daarna 19 uur lang te vasten..

Elektriciteit en warm water was er, soms. En douchen? Dat deed je 10 dagen lang met een emmer en een onderbroek als spons. Verschillende lagen kleren en drie dekens zorgde ervoor dat ik ’s avonds de kou enigszins kon weerstaan.

Het voelde alsof ik mezelf vrijwillig in een primitieve gevangenis had opgesloten. Was dit extreme dan echt nodig Glenn? Kon je niet gewoon naar Curaçao gaan? Moest het zo extreem?

Ik laat me in alles leiden door mijn intuïtie, en die bracht me naar deze afgelegen plek..

Die eerste nacht heb ik geen oog dicht gedaan. In mijn gedachtes dacht ik aan Prison Break en bedacht ik een manier om uit deze mentale gevangenis te ontsnappen, diezelfde nacht nog.

Deze 10 dagen zouden me precies datgene geven wat ik nodig had. Dat inzicht kreeg ik alleen pas op een van de laatste dagen. Er was eerst een hele lange, eenzame, donkere tunnel waar ik doorheen moest.

Deze tunnel zat vol waardevolle lessen die ik meeneem voor de rest van mijn leven. Deze lessen heb ik geleerd in 110 uur meditatie en samengevat in een kort stukje tekst hieronder. Het zou egoïstisch van me zijn om deze lessen niet te delen. Het pad naar een stressvrij, voldaan en gelukkig leven leg ik je hieronder uit, de acties moet je zelf nemen. Ik bespaar je de angst, stilte en de urenlange meditaties van de afgelopen 10 dagen.

 

Dag 1: De les van Dankbaarheid

Wanneer je alles kwijt bent, ook al is het maar tijdelijk, kom je erachter hoe goed je het eigenlijk wel niet hebt. Ik leed aan de ‘nooit-genoeg-en-altijd-meer-willen-ziekte’. Ik was altijd aan het streven naar meer; meer spullen, meer geld, meer prestige, meer aandacht, meer succes. Ik was nooit eens blij met het huidige moment en mijn huidige levenssituatie.

 

Kun je je voorstellen dat je nooit tevreden bent als je lijdt aan deze ‘ziekte’?

 

Die dag viel dat compleet weg. Ik was ineens dankbaar voor alles wat ik had; m’n familie, m’n vrienden, m’n bedrijf en m’n gezondheid. In een keer waren de uitdagingen op werk ook allemaal nog niet zo erg en was ik blij dat ik een business had gebouwd die me van een inkomen voorzag.

“Gratitude turns what we have into enough.” – Melody Beattie

 

Dag 2: De les van Gevangenschap door het Ego

De nieuwheid was ervan af, en de stemmetjes in mijn hoofd begonnen in de meditaties de controle over te nemen. Het piekeren begon, de negatieve gedachten kwamen, en ik begon me weer druk te maken over van alles.

De stem in mijn hoofd leidde zijn eigen leven. Ik zei altijd dingen tegen mezelf die ik nooit tegen iemand anders zou zeggen omdat ze zo kwetsend zijn..

Kun je nou nooit iets goed doen?

Stop er maar mee, het gaat je toch nooit lukken.

Wat ben je toch een jankerd.

Je bent het niet waard. Je bent niet goed genoeg. Loser.

Ik kwam er deze dag echter achter dat ik in mijn piekerende leven gewoon stond te wachten op het volgende ding om me over te frustreren of mezelf ongerust te maken. Je kunt je voorstellen dat het niet lang duurt voordat je iets vindt met zulke gedachten..

We worden gevormd door onze gedachten en worden dát wat we denken.

Je bent alleen niet je gedachten. Je bent niet die stem in je hoofd. Jij bent alleen degene die zich bewust is van die stem. En dat is het enige wat je hoeft te doen om te zorgen dat de stem zachter wordt en uiteindelijk vertrekt; erken dat het er is, aanvaard het en reageer er niet op. Het zal vanzelf weggaan, zoals dat bij mij ook is gegaan.

Zodra je controle hebt over je gedachten zal het pad naar Verlichting je toekomen.

“When the ego dies, the soul awakes”. – Mahatma Gandhi

 

Dag 3: De les van Vallen en Opstaan

We waren pas op dag drie maar met iedere minuut in stilte ging het slechter en slechter. Naast de stemmen die alsmaar erger en alsmaar negatiever werden, kwamen de eerste flinke lichamelijke klachten ook tevoorschijn. Alles begon pijn te doen van 11 uur lang moeten zitten in kleermakerszit.

Het weer was deze dag flink omgeslagen en de elektriciteit was uitgevallen in het hele kamp. Het kamp was donker. Je ogen open of dicht maakte geen verschil. Ik deed één verkeerde stap en viel, met een opgezwollen enkel als resultaat. Het was alsof de goden deze dag tegen me waren en me verder in een negatieve spiraal naar beneden duwde. Ik verloor de controle over mezelf en werd gek. Was dit dan het dieptepunt?

Dit alles ging niet onopgemerkt. M’n oude wijze teacher kwam naar me toe met een wijze opmerking;

Glenn, niks in het leven is permanent, alles is tijdelijk. Winter wordt opgevolgd door lente en de nacht maakt altijd plaats voor de dag. Hoe slecht je dag ook is, de zon komt morgen weer op. Reageer niet zo op externe situaties, en beoordeel de situatie niet meteen met goed of slecht. Zorg voor perspectief. Zie de situatie zoals hij is, niet beter, niet erger. Gewoon zoals hij is. Hoe lastig dit misschien nu ook is, ook dit gaat weer voorbij.

De manier waarop je op dingen reageert, veroorzaakt de ellende. Pijn is fysiek, lijden is een keuze en is 100% psychologisch. Mijn pijn was echt, mijn lijden creëerde ik zelf op dat moment. 

 

Dag 4: De les van Emoties

Het dieptepunt was blijkbaar nog niet bereikt. Het werd een dag dat we nog een stukje dieper mochten gaan. Ik kreeg m’n gedachten niet op orde en m’n depressiviteit werd realiteit. Angst dat dit gevoel nooit meer weg zou gaan, en dat maakte me aan het huilen.. Wat was het probleem? Ik piekerde weer en maakte me druk over een situatie in de toekomst.

Wat bracht deze dag, na alle emoties, mij uiteindelijk?

Mensen in een beschaafde samenleving (zoals de onze..) dragen veel vastgeknoopte emoties in zich die ze niet uiten. Als emoties nooit volledig tot uiting komen, kan de energie omslaan en schade brengen aan je gezondheid en welzijn. Het uiten van emoties, zoals een keer goed lachen of als man een keertje huilen, is in onze samenleving een teken van zwakte.

Zodra we volwassen zijn moet alles serieus.

En dat is het probleem..

Emoties die er zijn moet je niet wegstoppen maar voelen en accepteren, in hun volledige volledigheid. Pas als je de (negatieve) emotie écht voelt en toelaat kan het weg gaan. Je kunt het ook wegstoppen. Dan komt het later gewoon drie keer zo hard terug. Aan jou de keuze. Wat moest ik doen op dat moment? Gewoon janken, het stopt vanzelf een keertje.

 

Dag 5: De les van Karma

Na deze dag waren we op de helft. Een dag later zou ik voor het eerst licht gaan zien van binnen.

Karma. Een woord dat we veel gebruiken in onze samenleving. Wat ik niet wist is dat we dit woord volledig verkeerd gebruiken en dat we in het Westen geen idee hebben wat Karma werkelijk is.

We denken dat er iets van een magisch beoordelingssysteem is dat beheerd wordt door ‘God’ en die ons dan beloond na een goede daad en straft na het doen van een verkeerde daad. Dat is Karma zeggen we dan.

Dit is niet zo.

Karma heeft niets te maken met straf en beloning. Het is een interne cyclus die door jou zelf wordt gegenereerd.

Karma betekent simpelweg dat we de blauwdruk voor ons eigen leven hebben gecreëerd. Het betekent dat we de makers zijn van ons eigen lot.

Met de acties die we nu nemen wordt onze Karma van de toekomst gecreëerd.

Karma is actie. Elke actie, niet alleen goed en slecht, maar elke actie. Met elke actie bedoel ik; iedere mentale, emotionele of fysieke actie. Of het goede of slechte Karma wordt ligt aan je intentie.

Jouw intentie maakt namelijk het verschil. Als je iets zegt dat ingegeven is door liefde, en een andere persoon wordt gekwetst, dan is dat zijn of haar Karma, niet dat van jou.

Wil je meer goede Karma? Goede Karma stapelt zich op als je in een staat van liefde bent voor alles en iedereen. Negatieve gedachten, emoties en acties leiden tot slechte Karma voor de toekomst.

De Indiase spirituele leider, Sadghuru, legt het nog makkelijker uit. Hij zegt;

Karma betekent actie. Wiens actie? Mijn actie. Wiens verantwoordelijkheid? Mijn verantwoordelijkheid. Als je deze eenvoudige formulering begrijpt, zal karma op zijn plaats vallen.

Zodra je Karma als jouw verantwoordelijkheid ziet, ben je vrij.

 

Dag 6: De les van het Inzicht

Mijn belangrijkste dag. Ik zag weer licht en ik leerde de belangrijkste les van mijn leven.

Op dit moment zijn er maar twee dingen waar je last van hebt; je geheugen van het verleden en je illusie of verbeelding over de toekomst. Zowel het geheugen als de verbeelding bestaan alleen in je gedachten.

Ik probeerde altijd ergens anders te zijn en was nooit eens tevreden met het Nu. Je kunt alleen nergens anders heen dan in het Nu leven. In mijn gedachten zou ik naar een miljoen plaatsen kunnen gaan. Maar op het moment dat je je bewust bent, ben je in het heden. Waar je ook gaat, wat je ook doet, je kunt alleen in dit moment zijn.

Leven in het nu, en dat nu accepteren en aanvaarden zoals het is (ook al is het soms moeilijk), is de belangrijkste les die we kunnen leren als mens op deze planeet.

Accepteer en aanvaar je dit moment, dan sta je open voor het leven, en zullen negatieve gedachten stoppen. Verzetten tegen wat is, zal zorgen voor meer angst, boosheid en frustratie. Dat is simpelweg de Law of Nature.

 "Nu is dit wat deze situatie, dit moment, me verplicht te doen, en dus doe ik het vrijwillig."

Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst, concentreer je mind op het huidige moment. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen plan kunt maken voor de toekomst en erover na mag denken. De toekomst blijft alleen altijd secundair. De voldoening haal je uit het huidige moment. ‘Deze’ stap komt op de eerste plaats en de bestemming op de tweede plaats. - Eckhart Tolle

Zitten je gedachten in het verleden of in de toekomst? Raak niet gefrustreerd, zet de gedachte gewoon van je af en herinner jezelf eraan terug te keren naar dit moment.

Hoe kun je Nu vrede hebben? Door vrede te sluiten met het huidige moment. Tatata noemde Boeddha het; Eén Met Het Leven.

 

Dag 7 De les van Loslaten

Gehecht raken aan iets is een van de grootste misstappen die we kunnen begaan als mens. Als je gehecht raakt aan iets, dan verlies je de controle en heeft het macht over je. We raken te gehecht aan dingen of aan een bepaalde specifieke uitkomst.

Dat betekent niet dat je niks moois mag hebben. Je kunt dingen waarderen en erom geven, maar als je eraan gehecht raakt heeft het de controle over jou.

Wanneer je niet gehecht bent en kunt loslaten, sta je open om iets te laten ontstaan dat we niet sturen en proberen te beheersen. Je staat nieuwe mogelijkheden niet meer in de weg.

Dingen loslaten is soms veel krachtiger dan je verdedigen of ergens aan vastklampen. Het ego neigt ertoe 'hebben' gelijk te stellen met 'Zijn': ik heb, dus ik besta. En hoe meer ik heb, des te meer ik besta. Het ego leeft door vergelijking. Hoe je door andere mensen gezien wordt veranderd in hoe je jezelf ziet. Het ego wilt altijd meer (meer geld, prestige, aandacht, spullen,..) en zal nooit stoppen met meer te willen. ‘Ik heb nog niet genoeg’, betekent voor het ego, ‘ik ben nog niet genoeg’. Zolang je ego in stand blijft zal je nooit vrij zijn.

Gehechtheid aan dingen valt vanzelf weg als je niet meer probeert jezelf in dingen te vinden.

 

“Be in the world but not of it” – Holy Bible

 

Dag 8: De les van Oordeelloos leven

De meeste mensen weten niet eens wie ze zijn, maar ze hebben een mening over alles en iedereen. Heel bijzonder vind ik dat altijd.. Deze mensen zien niet in dat we uiteindelijk allemaal onderdeel zijn van hetzelfde collectief.

We oordelen allemaal. Ja, dat doe jij. En dat doe ik ook, vaak zelfs en meestal onbewust. Het zit een beetje in onze aard..

En toch, hoewel het in onze aard ligt om snel te oordelen, denk ik niet dat het altijd nuttig voor ons is. We kijken neer op anderen, alsof we zoveel beter zijn. Dit neerkijken zorgt voor verdeeldheid tussen mensen. En als er iets is wat we op dit moment, na de coronacrisis, niet nóg meer moeten hebben dan is het verdeeldheid. Maar over politiek gaan we het hier niet hebben… 😉

Vaak zien we iemand, en op basis van zijn of haar uiterlijk of acties, oordelen we over hem/haar. Meestal zonder de persoon te kennen. We doen geen moeite om de persoon te leren kennen of te begrijpen, of om te zien of ons oordeel juist was of niet.

Ben je aan het oordelen? Stop jezelf dan voor een moment, en probeer jezelf in zijn of haar schoenen te plaatsen. Iedere verandering in je leven begint met jezelf bewust te worden van het gedrag.

 

Dag 9: De les van Energie en Vibraties

Energie en vibraties Glenn? Nu wordt het wel heel zweverig…

Toch een hele belangrijke les, die ik zo simpel mogelijk ga uitleggen. Soms hoef je niet alles volledig te begrijpen, en moet je het gewoon doen of weten dat het zo is.

Alles is Energie. Ja, alles. We zijn eigenlijk allemaal een levende energiebom. En alles wat energie is heeft een frequentie, hiermee bedoel ik een soort van eigen trilling.

Iedere trilling heeft een invloed op jou en jouw lichaam. En jouw trilling heeft weer een invloed op alles om je heen.

Dus je woorden, je emoties en je gedachten, hebben allemaal een frequentie. En deze frequentie magnetiseert.

Emoties met een hoge frequentie zijn onder andere blijheid, liefde, compassie en enthousiasme.

Emoties met een lage frequentie zijn onder andere angst, boosheid, jaloezie en frustratie.

Jouw frequentie staat in verbinding met dezelfde frequentie van het collectief. Straal je hoge frequenties de wereld in, lift je mee op deze hoge frequenties van het collectief en trek je dingen met een hoge trilling aan. Liefde trekt liefde aan. Boosheid trekt boosheid aan.

Dit is het allesomvattende karma; wat eruit gaat komt er weer in. Vibreer er dus maar lekker op los!

 

“Be the energy you want to attract” – Nikki Rowe

 

Dag 10: De les van Boeddha

In het Boeddhisme bestaat er geen God. In plaats daarvan richten Boeddhisten zich op het bereiken van verlichting - een staat van innerlijke vrede en wijsheid. Boeddha betekent ‘verlicht’.

Volgens Boeddha wordt het pad naar verlichting geïllustreerd in 8 acties. Volg je deze 8 acties dan ontwikkel je goede Karma voor de toekomst. Volg je deze 8 acties niet dan genereer je slechte Karma voor de toekomst.

Deze 8 acties ga ik duidelijk en kort uitleggen, dan blijven ze naar mijn mening het beste bij. 😉

1. Juist handelen                       doe geen kwaad en wees geen eikel

2. Juist spreken                         spreek de waarheid, het lekt hoe dan ook toch wel uit..

3. Juist levensonderhoud          verdien geld door de wereld beter te maken…

4. Juiste mindfulness                wees bewust van je eigen emoties en die van anderen

5. Juiste inspanning                  overwin je slechte gedachten

6. Juiste concentratie                ontwikkel wijsheid vanuit zelfreflectie

7. Juiste kijk/inzicht                 iedere actie die je neemt heeft gevolgen

8. Juiste intentie                        doe eens lief

 

“People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel” – Maya Angelou

 

Dag 11 De bonusles van Geluk

De laatste keer om 04.00uur opstaan voor de ochtendmeditatie en dan zit het erop..

Waarschijnlijk was dit de gelukkigste dag van mijn leven. De dag dat ik na 10 dagen een douche kon nemen. Na 10 dagen mocht ik mensen aankijken en met mensen een gesprek aangaan. Ik werd weer onderdeel van de samenleving en mocht m’n eigen ding weer doen.

Dat gevoel is onbeschrijfelijk...

Die dag heb ik een half uur onder de douche gestaan en mezelf helemaal laten gaan in een lokaal restaurant. 19 uur vasten werd 19 uur schranzen.

Maar wat was het een reis. Wat was het een achtbaan aan emoties. Na 10 dagen is er plaats vrij gemaakt voor vrede, innerlijke rust en vertrouwen. Vertrouwen in mezelf en in de wereld. De weg ernaartoe was verschrikkelijk, maar de bestemming is fantastisch.

De bonusles van dag 11?

De dingen die geluk brengen zijn geen dingen. Het pad wat je moet volgen ligt in je hart. Geluk zit van binnen. Je bereikt het door jezelf iedere dag eraan te herinneren om in het hier en Nu te leven. Zo simpel en zo waar...

 

De 110 uur aan meditatie hebben me duidelijkheid gegeven. Ideeën zijn geboren en het pad wat ik moet bewandelen heb ik gezien. Stress en ongenoegen hebben plaatsgemaakt voor innerlijke rust, tevredenheid, een mind die onder controle is en aanvaarding voor al dat is en al dat gaat komen.

 

De antwoorden die ik zocht heb ik gevonden.

 

Kijkend naar het stralen van de zon, heb ik nog 1.5 week om te genieten van dit prachtige spirituele land. Nog 1.5 week om mijn persoonlijke ‘reset’ te voltooien en thuis weer te gaan vlammen.

 

Wat ik je wens is vrede, liefde en rust. Vandaag en altijd.

Leef zonder ego. Blijf nederig. Wees liefdevol en luister meer dan je praat.

Maak van Nu je vriend.

Namaste,

Glenn

 

PS. Wil je weten hoe het was? Op dag 11 heb ik wat foto’s gemaakt van het wellness retreat, die kun je hieronder vinden.

PPS. Wanneer je dit artikel deelt geef je iemand anders het cadeautje om ook zijn/haar leven meer voldoening te geven. Ik daag je uit dit te doen. Vragen of feedback? Stuur me een berichtje, altijd leuk om te lezen en mensen te helpen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Plus d'articles