EEN WEEK OP HET EILAND VAN RICHARD BRANSON

EEN WEEK OP HET EILAND VAN RICHARD BRANSON

03 May 2023Glenn Middelhof

De meeste mensen die mij goed genoeg kennen weten dat Richard Branson een van mijn grootste idolen is. Zijn boeken heb ik gelezen, zijn bedrijven heb ik meerdere keren bestudeerd en als er een nieuwtje over hem is dan ben ik meestal wel op de hoogte. Wat die man als ondernemer allemaal heeft bereikt is op zijn zachtst gezegd inspirerend te noemen.

 

We delen o.a. dezelfde passie voor de hotel -en reisindustrie, en ook qua leiderschapsstijl kan ik me het beste vinden in zijn manier van ondernemen en omgaan met mensen. Gewoon je passie volgen, plezier maken en goed zijn voor mensen.

 

Mensen vragen me regelmatig in gesprekken wat m’n droom of ambitie is? Met enige zelfspot zeg ik dan altijd; ken je Richard Branson, die man met dat eiland? Nou, dat is mijn droom.

Hotels, cruiseschepen, een eigen eiland en een leven vol fun, avontuur en vrijheid. Simpel op papier maar een flinke uitdaging om dat in één mensen leven te realiseren.

 

We leren bij TLANT zoveel van het leveren aan hotels, en zien zo goed wat goed gaat en wat echt beter kan dat ik ons op termijn een eigen hotel zie starten waar we hotels en cateraars uitnodigen om ze nieuwe inzichten te geven en waar ze vol inspiratie kunnen weggaan. Een soort Mekka voor mensen uit de hospitality branch. Voor mensen die me niet zo goed kennen misschien een gekke stap, maar de mensen die me lang genoeg kennen weten dat dit ik sinds kind, tiener en studentjaren altijd een eigen hotel wilde hebben.

 

Maar hoe ik deze man ooit ging ontmoeten en hoe ik ooit al deze dromen ging realiseren is me altijd onbekend geweest. Ik heb geleerd dat je moet weten WAT je wilt en WAAROM je iets wilt, en dan komt die HOE vanzelf wel wanneer de tijd rijp is.

 

Het universum heeft soms mysterieuze manieren om ons te leiden naar de mensen en gebeurtenissen die we nodig hebben in ons leven.

Juli 2022 volgde ik een opleiding in Tallinn van Mindvalley. Op een van de dagen, ik denk dat het dag 4 was, had ik een droom dat ik aan het feesten was op het eiland van Richard Branson. Het was een droom die zo levendig was dat ik perplex stond toen ik wakker en realiseerde dat het ‘gewoon’ een droom was.

 

De volgende dag, zonder enige plannen of bijgeloof over die droom, liep ik het opleidingsgebouw binnen, waar een vriendin van me uit Polen opgewonden naar me toeliep en zei dat ik een jongen uit Nieuw Zeeland moest ontmoeten. Ze wist niet waarom maar ze wist gewoon dat wij zouden klikken. Het voelde als een teken van het universum, en ik besloot om mijn kans te grijpen en hem te benaderen.

 

Terwijl ik naar hem toe liep, voelde ik een vreemde energie om me heen. Alsof het universum mijn stappen leidde naar deze ontmoeting. En toen ik eindelijk voor hem stond, keek hij me aan alsof hij wist dat dit moment zou komen. We begonnen te praten en het voelde alsof we een connectie hadden die verder ging dan woorden. Alsof we elkaar al jaren kenden. Je hebt dat soms met mensen die je ontmoet.

We klikte, doken na de opleidingsdagen vaak de kroeg in, en op de laatste dag gingen we samen uit eten om de opleiding in Tallinn goed af te sluiten. En toen gebeurde iets bijzonders...

Hij vertelde me dat hij een uitnodiging gekregen had om een exclusief event bij te wonen op het eiland van Richard Branson. Een event over de toekomst. De toekomst van Exponential Technologies, Longevity, Metaverse en de laatste ontwikkelingen in Healthcare en AI.

 

Allerlei invloedrijke mensen zouden zich naar Necker Island bewegen om een week lang te brainstormen over die topics. Hij mocht nog iemand meenemen en vroeg of ik zin had om een week mee die kant op te gaan..

 

Het was een magisch moment, een moment van synchroniciteit waarbij het universum de touwtjes in handen had en mij leidde naar mijn doel. Dat diner vergeet ik natuurlijk nooit meer, en het herinnert me eraan dat als we ons openstellen voor de krachten van het universum, er onvoorstelbare mogelijkheden op ons pad kunnen komen.

 

In toeval heb ik nooit geloofd. Alles gebeurt met een reden. Geluk is altijd een co-creatie. Je hebt iets wat je wilt bereiken, je werkt hard, neemt actie en dan zal de kans (het geluk) zich vanzelf aanbieden.

 

Hoe meer je oefent, hoe meer geluk je hebt.

 

Toen zondag 23 april was aangebroken was het dan eindelijk zo ver. Op Schiphol, vroeg in de ochtend aangekomen met een backpack op m’n rug en koffer in m’n hand scrolde ik door de vluchten op zoek naar KL787 met als bestemming Sint Maarten. Na een vlotte vlucht van pakweg 8 uur waren we geland op Princess Juliana Airport. Na een tussenstop van een paar uur maakte ik me klaar om in een klein wankelend propeller vliegtuigje te stappen met eindbestemming Tortola, op de British Virgin Islands. Ik had er nog nooit van gehoord maar vond het ironisch dat de eigenaar van de Virgin-brand daar een eiland had.


Aangekomen op de haven in Tortola ontmoette ik de rest van het groepje mensen.

 

Leiders van Fortune Top 100 bedrijven, miljardairs, mensen uit de Amerikaanse film en entertainment wereld, en een aantal impact ondernemers die met hen bedrijf een serieus verschil in de wereld aan het maken waren.

En natuurlijk de Brabantse Glenn, die met een klein ontbijt imperiumpje het ontbijt in hotels aan het veranderen is. Tuurlijk hoorde ik daartussen! ;-)

 

Ik wist dat mijn ingang naar deze mensen vooral goed luisteren was, oprechte interesse tonen, humor en zelfspot en vooral niet te serieus doen of de popiejopie willen uithangen. Alhoewel we iedere dag 2 sessies hadden die in het teken stonden van de mensheid verder brengen en innovaties in gezondheid en technologie, kwam iedereen ook gewoon om de tijd van z’n leven te hebben. We waren op het eiland van Richard Branson en daar kom je niet iedere dag!

 

Het werd een kleine week vol oprechte en diepgaande gesprekken, watersport, tennis, meer alcohol dan goed voor je is, en vooral heel veel plezier hebben.

 

Wanneer je de juiste mensen bij elkaar zet en zorgt voor een inspirerende omgeving dan kan er in een week tijd een band ontstaan die dieper gaat dan de meeste connecties die je al jaren hebt.  

 

Waarbij ik had verwacht dat Richard Branson hooguit een paar keer zou komen binnenlopen, was ik verrast hem bij iedere maaltijd en iedere activiteit te zien. Hij had serieus tijd vrijgemaakt in zijn drukke agenda om tijd met ons te spenderen, diepgaande gesprekken te hebben en heel veel lol te maken.

 

Vandaag deel ik de lessen met je die ik mocht leren op het eiland van Richard Branson.

 

Laten we van start gaan.

 

Daar gaan we, de lessen uit een ongelofelijke ervaring op Necker Island!

 

“There is no silver bullet. You got to keep on fighting”

Er is geen tactiek om heel snel heel succesvol te worden en dat ook te blijven. Succes is vallen, verbeteren, opstaan en gewoon doorgaan. Je karakter wordt gebouwd in slecht weer, niet wanneer alles op rolletjes loopt.

Er is een zekerheid dat dingen anders zullen gaan dan je hoopt of gepland had. Er gaan momenten komen dat je liever de handdoek in de ring gooit en wilt weglopen. Hou gewoon vol, vloek een keertje flink en probeer het nog eens. Je gaat ongelofelijk veel kunnen bereiken als je constant blijft proberen en niet opgeeft.

 

“Het draait niet per se om de grootte van de hond in het gevecht, maar vooral om de grootte van de vechtlust in de hond.”

 

“Listening is a dying art”

Luister meer en praat minder. Je kunt veel beter luisteren en zwijgen in plaats van doen wat de meeste doen: niet luisteren, veel praten en eveneens niks zeggen. De meeste mensen zijn er dol op om mensen constant in de rede te vallen. Neem op wat er gezegd wordt, maar hoor ook wat er niet gezegd wordt.

 

“Always be connecting the dots”

Niets gebeurt bij toeval en het is zeker dat dingen gaan veranderen in de toekomst. Wees niet bang voor verandering maar omarm het juist. Wees agile en leer om jezelf en je business snel aan te passen wanneer je omgeving veranderd.

Denk anders en doe anders dan andere. Een van de grootste voordelen die je hebt ten opzichte van de grote multinationals is dat je snel kunt reageren mee kunt bewegen met de markt en met wat je klanten willen.

 

“Treat lightly on the earth”

Necker Island genereert meer dan 80% van de energie zelf via o.a. wind en zonne-energie. Het doel is om volledig zelfvoorzienend te zijn. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om de wereld vooruit te helpen en goed te doen; zowel voor mens als planeet.

 

“Ask for help and guidance”

Vraag advies aan de mensen om je heen. Richard had ooit het idee om een eigen condoom merk te starten, wat hij dan Virgin Condoms zou noemen. Gelukkig hielden zijn vrienden en familie hem tegen, want een merk dat Virgin Condoms heet kan alleen maar als lachertje gebruikt worden.

 

Omring je met de juiste mensen in je omgeving. Zorg dat je mensen hebt die je omhoog liften en niet naar beneden halen.

 

Zorg ook dat je genoeg mentoren hebt die je sturing kunnen geven in het bereiken van je doelen. Er is echt altijd iemand, waar dan ook ter wereld, die al eens heeft meegemaakt waarmee misschien naar jouw overtuiging nog nooit iemand is geconfronteerd.

 

“Train people well enough so they can leave and treat them so good, that they don’t want to”

“De filosofie bij Virgin is altijd geweest om de medewerkers zo goed op te leiden dat ze bij ons kunnen vertrekken, en om hen zo goed te behandelen dat ze dat niet willen.”

 

“Alles begint en eindigt met het team. Als we ervoor zorgen dat onze medewerkers betrokken blijven, zullen ze ervoor zorgen dat onze klanten tevreden blijven en ons vervolgens met hun loyaliteit belonen. Die terugkerende klanten zijn dan weer goed voor onze winst en verliesrekening.

 

Wat me opviel tijdens het verblijf op het eiland is dat hij altijd tijd had om met mensen te praten. De ene keer met de man van de technische dienst, dan weer met de dames uit de horeca of met een van de managers. Hij kende zijn mensen goed. Allemaal waren ze vol lof over hem en gaven ze tal van voorbeelden waarom hij zo’n fijne baas was.

 

Goede relaties met je medewerkers moeten verder reiken dan alleen werk gerelateerde zaken. Je kunt je collega’s helemaal niet begrijpen zolang je niet weet wat er in hun leven buiten werk gebeurd.

 

“Every ball you don’t shoot, is a guaranteed miss.”

Ga niet twee of drie jaar lopen broeden over een of ander idee, begin gewoon.

 

“Have fun!”

Dit is de goede oude tijd waarop je over 20 jaar terugkijkt - dus waarom zou je niet hemel en aarde bewegen om ervan te genieten en dan niet meteen?

 

Iedereen is tegenwoordig druk en opgejaagd. “De meeste leiders en managers hebben het allemaal reuze druk, hebben voortdurend reuzen belangrijke dingen te doen, moeten reuzen belangrijke mensen ontmoeten en reuzen belangrijke beslissingen nemen.”

 

Plezier is een van de belangrijkste en meest onderschatte ingrediënten van een succesvolle onderneming. Als je teamleden gemotiveerd zijn, plezier in hun werk hebben en echt om andere geven, zullen ze hun werk leuk vinden en beter resultaat laten zien.

 

“Mensen die de moed bezitten om zich bezig te houden met dingen die ze graag doen, zijn meestal ook de mensen die het meest van het leven genieten.”

 

Alles draaide om plezier op het eiland. Er was een animatie team wat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig was om het de gasten naar hun zin te maken.

 

En een leuk weetje; de papegaaien bij de tennisbaan konden ‘good shot Richard’ zeggen. ;-)

 

“Always be prepared and be on-time”

Hij was altijd de eerste die aan tafel zat of bij een activiteit aanwezig was. Ik heb het geluk gehad ieder ontbijt met hem te mogen nuttigen en te leren van z’n verhalen. Gewoon door op tijd te komen. Of ik nu een kater had of maar een paar uur geslapen had omdat de avond langer was dan gepland, ik wilde de tijd dat ik er was zo goed mogelijk spenderen. Slapen doe ik wel als ik dood ben dacht ik.

 

Ook had ik me enorm voorbereid in alle topics die centraal stonden en besproken gingen worden op het eiland, en had ik veel vragen op papier gezet. Als je goed voorbereid bent krijg je rust in je hoofd, heb je meer zelfvertrouwen en kun je jezelf in een gesprek beter staande houden. Zeker wanneer je met mensen praat die meer ervaring hebben dan jij, is dat verstandig om te doen.

 

Ik had een business pitch voorbereid die ik graag aan Richard Branson wilde voorleggen. Met het bedrijf zijn we een slimme AI-oplossing aan het ontwikkelen waarmee we de foodwaste bij hotel ontbijtbuffetten denken te kunnen halveren. Op ieder moment van de dag kon het moment daar zijn dat ik mijn kans moest grijpen om de pitch te geven. Als ik de pitch niet kon dromen, dan had ik nooit het zelfvertrouwen gehad om hem op ieder moment van de dag te kunnen geven, wanneer de kans zich aanbood.

 

“Use technology for the good of humanity”

Wanneer we het hadden over de snelheid waarmee technologie in ons leven kwam gaf hij het advies om de menselijkheid altijd te blijven zien. We bouwen relaties in het leven met mensen, niet met digitale avatars. Belangrijk is het om constant vragen te blijven stellen waarom we iets doen en of het écht een toevoeging is op ons leven.

 

“Stay young”

Als er iemand een voorbeeld is van jong blijven en je door je leeftijd niet te laten beperken dan is deze man dat wel. Op zijn 72e behoorde hij tot de meest actieve van de groep..

 

Wanneer we vroegen wat hij deed om jong te blijven kwam hij met het volgende;

 

Wat de body betreft:

  • Sport en beweeg iedere dag.
  • Hij tennist in de ochtend en einde van de middag. Altijd een wedstrijd tegen iemand die beter is dan hijzelf
  • 1 à 2x per week zwemmen, kitesurfen en mountainbiken
  • Iedere dag 20 minuten kracht training
  • Een bloedonderzoek iedere 6 maanden om te controleren of alles goed is
  • Een voedingscoach die advies geeft over het dieet dat het beste bij hem past

 

Wat de mind betreft:

  • Stop nooit met leren
  • Probeer uit ieder gesprek iets te halen
  • Verlies nooit je kinderlijke nieuwsgierigheid
  • Praat veel met je klanten, je team en leveranciers. Klachten komen meestal ongevraagd en zijn bij te veel bedrijven niet bepaald welkom. Klachten zijn kansen om het allemaal nog beter te doen

 

“Hire your weaknesses”

Als ondernemer moet je leren delegeren. Neem je zwakheden in dienst en doe alleen het werk waarin jij de allerbeste bent.

 

“Keep a notebook wherever you go”

Maak aantekeningen. Heel veel aantekeningen. Heb een lijstje waarin je doelen staan en waar je bijhoudt of je op schema loopt.

 

Wanneer ik tijdens een van onze gesprekken tijdens het ontbijt vertelde wat ik deed, hoe ik dacht over de hotelwereld en hoe deze markt ging evolueren op termijn, was hij vlot aan het meeschrijven. Hij was oprecht geïnteresseerd en niet te oud om nog te leren.

 

“Your network gets you to your dream”

Een goed netwerk is zo belangrijk en kan je toegang geven tot informatie die voor de meeste mensen niet binnen handbereik ligt.

Een goed netwerk kan je inzichten geven in wat je moet investeren, met wie je eens een kop koffie moet gaan drinken, wat er in de toekomst gaat gebeuren en hoe je het beste jezelf kunt bewegen in tijden van verandering.

En wat is de beste manier om een band te bouwen? Door diepe gesprekken te voeren en heel veel plezier te maken en te lachen samen. Weg met die suffe pakken, moeilijk vakjargon en visitekaartjes met titels die alleen maar goed zijn voor je ego.

 

Op het moment dat we eiland binnenstapten verdwenen alle titels. Het boeide niet of je beroemd was, een miljard als vermogen had, of de baas was bij een van de invloedrijke Fortune Top 100 bedrijven. Op het eiland waren we allemaal hetzelfde en had iedereen zijn ego thuis gelaten. We waren allemaal gewoon mens.

 

Het ging er vooral eerst om dat we heel veel lol samen konden hebben. En als er dan iets van business zou ontstaan dan was dat bijzaak, en kwam dat later. Eerst plezier & feesten en later business.

 

Een goed netwerk brengt je waar je wilt komen in het leven.

 

Op de laatste dag vroeg ik in bijzijn van de groep:

“Richard, what is the lesson that has helped you the most throughout your life and business career?”

 

Het antwoord wat ik kreeg verraste me:

“Wees vriendelijk Glenn. Toen ik jong was moest ik van mijn ouders altijd 10 minuten voor de spiegel staan en me schamen als ik iets slechts had gezegd over iemand of wanneer ik niet vriendelijk was geweest. Zie het beste in mensen, altijd. We zijn allemaal wel eens gestruikeld in het leven en hebben allemaal wel eens iets doms gedaan. Als iemand een fout maakt, of iets doet wat niet kan, geef ze gewoon een tweede kans. Achter ieder gedrag zit een verhaal, en mensen kunnen echt veranderen.”

 

Zoals met iedere reis die ik maak, stond het laatste uurtje van de laatste dag weer in het teken van reflectie. De ogen sluiten en op me nemen wat er allemaal gebeurd is de afgelopen dagen. Ik bedankte God voor de kans die ik kreeg, voor de nieuwe vrienden die ik heb gemaakt en de levensveranderende lessen die ik weer mocht leren. Een rugzak vol mooie herinneringen, diepe connecties en praktische tips om mijn bedrijf te laten groeien nam ik mee terug naar huis.

 

Het leven is te kort om te wachten en om je zorgen te maken. Als je zoveel opwindende avonturen kunt beleven en waardevolle ervaringen kunt opdoen, mag je geen tijd verliezen.

 

Volg je droom en doe het gewoon.

 

Glenn

 

 

 

Plus d'articles