23 ideeën om nog van 2023 je beste jaar ooit te maken

23 ideeën om nog van 2023 je beste jaar ooit te maken

19 September 2023Glenn Middelhof

LinkedIn Artikel – 23 ideeën om nog van 2023 je beste jaar ooit te maken

 

Terwijl ik deze woorden op papier zet, geniet ik van een schitterende ochtend in Egypte.

 

Eindelijk heb ik weer wat tijd om mijn gedachtes in een artikel op papier te zetten. Ik ben buiten, het zonnetje prikt aangenaam op mijn huid en een voldaan gevoel stroomt door m’n lichaam. Arabische muziek zacht op de achtergrond, genietend van een heerlijk ontbijt. Want laten we eerlijk zijn, een goed ontbijt kan je dag maken!

 

In deze reflecterende staat ben ik op het idee gekomen om 23 ideeën met je te delen om van het laatste kwartaal van 2023 nog je beste jaar ooit te maken.

 

En dat begint vandaag.

 

Let’s go.

 

 1. Ken je waarden en leef ze, koste wat het kost

Je waarden zijn je kompas in het leven. Het is een unieke set aan principes die bepalen hoe jij in het leven staat.

 

Waar sta je voor? Wat voor persoon wil je zijn in het leven?

 

Je voelt het wanneer er dingen gedaan worden die niet in lijn zijn met je waarden. Het begint dan intern te knagen bij je.

 

Je waarden zijn je innerlijke GPS. Zonder ze ben je een schip zonder kompas, gedoemd om te verdwalen op de open zee.

 

Dat betekent soms de moeilijke weg kiezen omdat je weet dat het de juiste weg is

Dat betekent soms dat moeilijke gesprek aangaan met je vriend die niet goed is voor z’n vriendin

Dat betekent soms dat je jezelf moet uitspreken als je het ergens niet mee eens bent

 

 1. Verwar druk zijn nooit met productief zijn

We zijn allemaal druk. De hele wereld is druk met druk zijn. Wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat is het tegenwoordig populair om te antwoorden; ‘Ja, druk hè’.

 

De vraag is:

Bereik je ook wat je wilt bereiken?

Ben je bezig met de dingen die er echt toe doen en je dichter bij je persoonlijke en zakelijke doelen brengen? 

 

In een wereld die draait om "meer, sneller, beter", is het makkelijk om verstrikt te raken in de drukte en in de waan van de dag.

 

Echte productiviteit gaat over impact, niet over inspanning.

 

 1. Benut je dagelijkse reistijd

Of je nu in de trein zit of in de file staat, gebruik die tijd om jezelf te verrijken. Luister naar een inspirerende podcast, lees een boek of schrijf die blogpost waar je nooit aan toe komt.

 

 1. Trek je vaker terug

Burn-outs liggen op de loer. Luister naar je lichaam en neem tijd voor jezelf.

 

Denk aan jezelf als een smartphone; als je niet oplaadt, val je uit.

 

Ga vaker de natuur in voor een wandeling.

 

Doe bijvoorbeeld dagelijks een digitale detox, waarbij je het eerste en het laatste uur van de dag je telefoon niet gebruikt. Probeer dit eens een week en je zal zien dat je heel anders slaapt en wakker wordt. Gebruik die tijd om te wandelen, om een boek te lezen of om gewoon een goed gesprek met iemand aan te gaan.

 

 1. Reis om je wereld groter te maken

Niet alleen is reizen goed voor de ziel, maar het verbreedt ook je perspectief. Elke nieuwe plek en cultuur voegt iets toe aan je levenservaring en maakt je rijker als persoon.

 

 1. Start je dag vroeg

“De ochtendstond heeft goud in de mond”. “De vroege vogel vangt de worm”.

 

Door vroeg op te staan krijg je meer gedaan, heb je tijd voor jezelf en begin je de dag met een voorsprong op de snoozers van deze wereld.

 

 1. Doe dagelijks een 3 x 3

Gebruik 5 minuten in de ochtend om dagelijkse een 3 x 3 oefening te doen. Schrijf 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent, 3 doelen voor de dag, en 3 dingen die je waardeert aan jezelf. Probeer het gewoon eens een maandje.

 

 1. Leef meer vanuit je hart en buik

Als je het mij vraagt zijn we de weg kwijt. Het is rationeel denken, over-analyseren en modellen die de wereld runnen.

 

We kunnen allemaal in een kennis tappen die veel sterker is dan ons hoofd en die niet rationeel te verklaren is. Naast het brein in ons hoofd hebben we ook een brein in ons hart en in onze buik.

 

In een wereld van cijfers en statistieken is het makkelijk om je intuïtie te negeren. Maar als je het mij vraagt komen de beste beslissingen vanuit je hart en buikgevoel, niet vanuit een spreadsheet.

 

 1. Omring je met inspirerende mensen

Omring jezelf met mensen die je omhoog liften en beter maken. Zorg dat je vrienden, familie en collega’s om je heen hebt die kritisch tegen je durven te zijn en die willen dat je groeit en veranderd.

 

Pas op met mensen die je naar beneden halen, die roddelen, negatief zijn, of het liefste willen dat je hetzelfde blijft. Als mensen mij zeggen; je bent veranderd, dan is dat een van de mooiste complimenten die ik kan krijgen, en die ontvang ik dan ook met een glimlach. Ongeacht wat ze ermee bedoelen. ;-)

 

 1. Werk vanuit inspirerende plekken

Werk vanuit plekken die je inspiratie en nieuwe ideeën geven. Zelf werk ik dagelijks vanuit hotels, of ga ik naar mijn favoriete café in de Oisterwijkse bossen om daar buiten m’n werk te doen. Het verhoogd m’n productiviteit én creativiteit.

 

 1. Wees een échte leider

Echte leiders zijn voorbeelden. En leiderschap verdien je niet met een titel of functie. Leiderschap wordt volledig verdient door de acties die je dagelijks neemt. Leiderschap is meer een mentaliteit. Iedereen kan een leider zijn. CEO of schoonmaakster, dat boeit niet.

 

Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar voor mij zijn dit een selectie eigenschappen van een echte leider;

 • Iemand die zijn of haar waarden leeft
 • Iemand die eerlijk en vriendelijk is
 • Iemand die nederig is, en ver weg staat van arrogantie
 • Iemand die kiest het juiste te doen
 • Iemand die namen onthoud
 • Iemand die luistert naar andere
 • Iemand die zich kan wegcijferen voor het geluk of succes van andere

 

Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Mensen volgen daden, geen woorden. Woorden inspireren, maar het zijn je daden die de ware impact maken.

 

 1. Verspreid meer positiviteit de wereld in

Er gebeuren prachtige dingen in de wereld en ik ben er zeker van dat er meer goede dingen dan slechte dingen gebeuren in het leven. Wanneer je alleen de tv aan zet, lijkt het tegenovergestelde waar te zijn.

 

De eerste rol van het nieuws is verkopen (in kijkcijfers en bladen). Negativiteit verkoopt beter dan positiviteit. De tweede rol van het nieuws is om ons te vormen en een agenda de wereld uit te rollen.

 

Een vriend van me zei gisteren tegen me; if you don’t watch the news you are not informed. If you watch the news, you are misinformed.

 

Kijk minder naar het nieuws en meer naar het leven. Leef je leven gewoon met een glas half vol mentaliteit.

 

Je energie is besmettelijk en je vibe trekt je tribe aan. Negativiteit trekt negativiteit aan, en zo doet positiviteit dat ook.

 

Zorg ervoor dat je een bron van positiviteit en inspiratie bent voor de mensen om je heen. Je krijgt wat je geeft.

 

 1. Verbeter je financiële kennis

Financiële stress is een nare gluiperd. De stress die geldzorgen met zich meebrengt verspreid zich snel op andere gebieden van je leven. Je slaapt slechter, je eet slechter en je hebt minder financiële ruimte om leuke dingen te doen. Het is een vicieuze cirkel waar je lastig uitkomt. Geloof me, ik ben er geweest.

 

Op school hebben we nooit geleerd hoe we een persoonlijk budget moeten maken, of wat geld nu werkelijk is en hoe we van geld – geld maken.

 

Evalueer eens hoe je er financieel bij staat? Maak financiële doelen voor jezelf, vraag om hulp of lees eens een boek. Rich Dad Poor Dad is een aanrader.

 

Zit je er financieel warmpjes bij en heb je een potje over dat je het liefst gelijk ergens in zou willen investeren? Investeer het dan in jezelf. Een betere rente krijg je nergens. ;-)

 

 1. Zoek een coach

Niemand kan alles alleen. Een goede coach kan je helpen om sneller bij je doelen te komen en je blinde vlekken te laten zien.

 

Zelfs de grootste atleten hebben nog steeds coaches. Hetzelfde geldt voor succesvolle mensen in het bedrijfsleven. En weet dat er niks met je aan de hand hoeft te zijn als je kiest om een programma te starten met een coach.

 

 1. Stel concrete doelen

Een doel zonder plan is slechts een wens.

 

Als je geen plan maakt voor waar je naartoe wilt in je leven, dan val je in het plan van iemand anders. En weet je wat die voor plan voor je hebben? Inderdaad, niet veel.

 

Weet waar je heen wilt in het leven en zet de stappen om daar te komen.

 

Welke ervaringen wil je hebben?

Wat wil je van je bucketlist afvinken?

Waar wil je groeien in je leven?

Wat voor bijdrage wil je leveren aan het leven van andere?

 

Ga eens lekker ontbijten bij een hotel in je dorp of stad. Neem een paar A4 vellen mee en schrijf eens op wat je doelen zijn voor het komende jaar. Doe dat ook eens met je partner, en brainstorm eens waar je heen wilt met de relatie. Wat vind je goed gaan en wat ga je samen verbeteren?

 

Neem tijd om te reflecteren op de afgelopen negen maanden en stel doelen voor het komende jaar.

 

 1. Maak van gezondheid je nummer 1 prioriteit

Eet goed, beweeg voldoende en luister naar je lichaam. Je kunt simpelweg niet geweldig zijn, als je jezelf niet geweldig voelt.

 

Waarom nemen we onze gezondheid zo voor lief?

 

Een gezond mens heeft 1,000 wensen, een ziek mens heeft er maar 1.

 

 • Pers je dagelijkse groene smoothie
 • Neem die veel te sterke gembershots
 • Voeg kurkuma toe aan je dieet
 • Eet écht eten, en drink écht water.
 • Sport, ga naar de gym, doe yoga, of ren je benen uit je lijf

 

Het doet er straks niet meer toe hoeveel kennis je hebt. Met de snelheid van AI heeft straks iedereen alle kennis in een notendop. Je kunt straks nog het onderscheid maken door;

 1. Focus; ben je in staat om je niet te laten afleiden in de wereld van ping ping?
 2. Energie; heb je na je werkdag nog energie of ben je te moe en futloos om nog iets te doen?

 

Een gezonde lifestyle helpt bij deze twee punten.

 

 1. Beheers je gedachten en emoties

Boeddha zei ooit dat de enige skill die je wilt beheersen in het leven is, hoe je master wordt van je mind en emoties. Met het masteren daarvan kun je een voldaan en gelukkig leven leiden.

 

Volgens mij kon hij niet meer dan waar zijn met deze gedachte. En volgens mij is deze uitspraak 2.500 jaar later nóg relevanter dan toen.

 

We maken ons zorgen over de toekomst. We piekeren over het verleden. We nemen die ene stap niet door onze belemmerende overtuigingen. We hebben angsten en weten soms niet waar ze vandaan komen.

 

Alles speelt zich maar op één plek af. In onze gedachten.

 

Je gedachtes bepalen je realiteit. Leer ze te controleren en je kunt alles bereiken wat je wilt.

 

Ik heb er een artikel vol over geschreven na mijn stilte retraite in India. Dat bespaar ik je nu.

 

Er is één ding wat je op je to-do lijstje kan schrijven;

 

 

To Do: Live in the Moment

 

 

Rust is het nieuwe rijkdom.

 

Iedere keer wanneer dat irritante stemmetje in je hoofd je laat piekeren over het verleden of je zorgen laat maken over de toekomst; breng je gedachtes dan terug naar het huidige moment. Blijf dit doen. 100x. Op een gegeven moment gaat het vanzelf. En wat je dan voelt? Bullseye.

 

 1. Doorbreek de Matrix

Wanneer je dacht dat de Matrix enkel een film was; think again. Het is realiteit en speelt zich nu af.

 

De keuze is simpel: neem je de blauwe pil of de rode pil.

Open je je ogen en word je wakker? Of volg je liever de kudde en blijf je in de rat race van de maatschappij?

Durf anders te zijn. Durf jezelf te zijn. Durf het systeem en de wereld te bevragen.

 

De wereld heeft meer helden nodig. Wacht niet op ze.

 

 1. Stop de Als / Dan vergelijking

De maatschappij vertelt ons dat we eerst iets moeten bereiken voordat we gelukkig kunnen zijn.

Als ik een relatie heb, dan ben ik niet meer eenzaam

Als ik deze promotie haal, dan gaan ze me zien op werk en krijg ik waardering

Als ik mijn bedrijf door het miljoen laat gaan, dan ben ik gelukkig

 

Die auto, dat huis en die promotie gaan je geen geluk geven. Alleen jij kunt dat doen. Interne problemen kunnen niet opgelost worden met externe acties.

 

Verleg je focus van extern dingen najagen naar intern groeien. Daar ligt de sweetspot.

 

En als je weet dat iets externs je niet gelukkig kan maken, maar dat alleen jij zelf dat intern kan doen, ga dan eens all-in. Geniet dan van die dikke BMW, vlieg een keer businessclass en koop die Rolex die je altijd al om je pols had willen hebben.

 

Maar herinner jezelf eraan dat (duurzaam) geluk in een andere hoek zit. 

 

 1. Investeer in spiritualiteit

In deze hectische wereld is het makkelijk om de verbinding met jezelf kwijt te raken. Meditatie, reflectie en spirituele groei helpen je om het evenwicht te bewaren.

 

Spiritualiteit is het kompas voor je ziel. Het geeft je een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen, en biedt een vangnet voor als het leven zwaar wordt.

 

Ik krijg vaak de vraag wat mediteren is en dat het zo lastig is om iedere dag een half uur met je ogen dicht in kleermakerszit te zitten.

 

Mediteren is veel meer dan dat. Mediteren kan ook met je ogen op. Het kan ook als je de hond aan het uitlaten bent of wanneer je aan het joggen bent. Mediteren is een moment van rust pakken, en ín het moment observeren wat op komt in je hoofd en observeren wat je voelt in je lichaam. Mediteren is puur de mind relaxen en naar het huidige moment te brengen. Niet meer dan dat. Dat hoeft niet per se met je ogen dicht in kleermakerszit. Doe wat goed voelt.

 

 1. Verdiep je in AI

De afgelopen 9 maanden is de wereld compleet veranderd. Met de komst van ChatGPT, Airtable, Midjourney, Claude,.. hebben we in een keer een tool in handen die ons leven volledig gaat veranderen.

 

Het AI-schip is hier. Stap in en haal je voordeel eruit of wacht en loop het risico dat je misschien te laat bent en de boot mist.

 

Je wordt niet vervangen door AI. Je wordt straks vervangen door iemand die AI gebruikt.

 

Ja, het is spannend. Ja, heel veel is onduidelijk en grijs gebied. In de handen van de juiste mensen kan het de wereld veranderen voor het positieve.

 

Een ding is zeker. AI is niet tijdelijk. Het zal een nieuw onderdeel worden van ons leven, dus kunnen we het maar beter omarmen. Zie het gewoon als het nieuwe Google en haal er je voordeel uit. Het is niet moeilijk, het is gewoon nieuw.

 

De afgelopen 3 maanden heb ik het bedrijf aan de achterkant volledig omgebouwd tot een AI-machine. Product ontwikkeling, (markt) onderzoek, sales en marketing strategieën, automatisering, forecasting,.. het wordt allemaal gedaan door AI. Hierdoor kunnen we met veel minder mensen, veel meer doen. Door de achterkant te upgraden met AI-tools en technieken, kunnen we goedkoper te werk gaan, betere kwaliteit leveren én het allerbelangrijkste; kunnen we veel meer menselijkheid geven aan de voorkant, én een betere persoonlijke service geven aan onze klanten.

 

Maar ook privé gebruik ik het voor het ontwerpen van allerlei zaken, voor creatieve hulp, het boeken van reizen, of voor het verbeteren van mijn kennis in welk vakgebied dan ook.

 

 1. Doe goed en geef terug

Wanneer we andere helpen dan voelen we ons als mens gelukkiger. Help een jonge ondernemer eens die struggelt, doe je handen eens uit je mouwen bij de voetbalclub, of haal eens een tas boodschappen voor iemand die de inflatie niet meer kan behappen. Wees lief voor andere. Kindness is echt het nieuwe cool.

 

 1. Laat je niet uit het veld slaan

Iedereen heeft wel eens een slechte dag. En iedereen heeft wel eens periodes dat het gewoon even allemaal niet loopt. Soms is het een dag, soms is het een week, en soms zijn het een aantal maanden dat het gewoon even allemaal niet zo gaat als je zou willen.

 

Je bent hierin niet uniek. We hebben dit allemaal. Laat je niet in de war brengen door de gefilterde levens van mensen op Facebook en Instagram. Ook ik post enkel de leuke dingen. En alhoewel ik mezelf zie als m’n grootste project en heb ik dagelijkse routines die me gelukkiger zouden moeten maken, heb ik ook nog steeds periodes dat het even allemaal niet lekker loopt.

 

Het belangrijkste is hoe je ermee omgaat. Het enige zekere in het leven is verandering. Kun je accepteren dat het even niet lekker gaat? Kun je het loslaten en het gewoon even laten zijn?

 

Het leven is een achtbaan. De downs maken de ups alleen maar beter. En echte pieken kun je alleen herkennen als je ook echte diepe dalen hebt gevoeld.

 

Winter wordt altijd opgevolgd door de lente. Maak je niet te druk, het komt goed.

 

En weet dit: “the dark night of the soul is always followed by the sunshine of a bright new day”

 

Met nog een keer mijn ogen gesloten, reflecterend op de afgelopen 9 maanden en genietend van mijn laatste dag vakantie in Egypte zie ik dat ik bij het einde van dit artikel ben aangekomen.

 

De Chinese filosoof Lao Tzu zei ooit; de beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden. De tweede beste tijd is vandaag.

 

Stap in de actie.

 

Het leven is geen repetitie voor een show die nog moet komen. Dit is het, hier en nu. Laat het leven je niet inhalen, en vier het met de mensen van wie je houdt.

 

Groetjes uit Caïro,

 

Glenn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plus d'articles