7 JAAR ONDERNEMER

7 JAAR ONDERNEMER

05 July 2023Glenn Middelhof

7 jaar ondernemerschap zit erop.

22 juni 2016 startte dit ondernemersavontuur, en twee weken terug vierden we ons 7-jarige bestaan.

Wat zijn deze 7 jaren anders geweest dan dat ik ooit van tevoren had gedacht. En wat heb ik het ondernemen.

Het was absoluut geen succes van de ene op de andere dag. Het was letterlijk bloed, zweet en tranen, maar er staat iets. Iets waar ik trots en dankbaar voor ben.

geplaatst deel ik van ieder jaar de les die mij het meeste is bijgebleven.

Jaar 1. Focus op de financiering van het huis

Je kunt nog zoveel doen voor je klanten, maar als de basis niet staat, vergeet het maar.

Zonder een solide basis stort alles in elkaar als een kaartenhuis.

Hoeveel je ook levert om aan de behoeften van je klanten te voldoen, als de basis niet stevig staat, is het allemaal moeilijk om te geven.

  • Op tijd leveren
  • Zeggen wat je doet, en doen wat je zegt
  • Afspraken opgelost en nakomen

Ik kwam erachter dat ik allerlei toeters en bellen kon toevoegen aan mijn producten of services, maar als de basis niet stevig staat, kun je het wel vergeten in de zakelijke wereld.

Focus op een goede basis, op het bouwen van vertrouwen en gewoon op het nakomen van je afspraken. Hierdoor krijg je credits bij klanten. En in de 7 jaar dat ik dit ondernemersspel speel, kan ik een ding zeggen; de credits zijn goud waard als de boel weer eens in de soep loopt. En geloof mij, dat gebeurt altijd op de meest onhandige momenten.

Jaar 2. Vrijheid krijgt een andere betekenis.

Ik begon deze reis als 23-jarige voor de vrijheid. Vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, om te werken waar ik wilde en natuurlijk om financiële vrijheid te bereiken.

De werkelijkheid was echter heel anders, en de vrijheid was weinig te begrijpen. Ik leefde maand in maand uit van verschillende creditcards omdat de maand langer duurde dan m'n loon. Ik werkte van 's ochtends 06.00 door tot in de nacht om mijn avond en nachtleveringen aan hotels te doen. En als digital nomad werkte ik tussen Tilburg en Oisterwijk, in plaats van vanuit een mooie strand ergens op Ibiza of Bali.

Ik kwam er al heel snel achter dat ondernemen echt niet voor iedereen weggelegd is, en als je het aan mij vraagt, zou ik de meesten zelfs afraden om te beginnen.

Het kost namelijk veel meer dan je denkt. In mijn geval moest ik voorbereid zijn om alles opzij te zetten, om gedisciplineerd te werken en om aanbiedingen te brengen (financieel, qua tijd, roest, relaties, enzovoort). Ondernemen is topsport, en het vergt letterlijk bloed, zweet en tranen. Van die bereid zijn om te brengen, die de discipline hebben en niet bang zijn om te falen, mislukt slechts een handjevol mensen.

20% van de bedrijven stopte al in het eerste jaar. 50% van de bedrijven stopt binnen 5 jaar en volgens het boek Scaling Up van Verne Harnish, slaagt 94% van de bedrijven er nooit in om in één kalenderjaar een omzet van €1 miljoen te behalen.

Van de bedrijven die het allemaal wel lukt, hoeveel zijn er dan echt gelukkig, en gaan echt met plezier naar werk?

Maar weet je, ondanks alle uitdagingen en moeilijkheden, is er een voldoening die je nergens anders kunt vinden. Het is de voldoening van het opbouwen van iets, van het ontstaan ​​van prachtige nieuwe relaties, en van het zien groeien en slagen van je onderneming.

Jaar 3. Wees veel meer gefocust op het juiste doen, dan om leuk gevonden te worden.

Het is verleidelijk om te gaan voor snel succes, om te kiezen voor wat gemakkelijk en vertrouwd is.

De weg van de minste weerstand lijkt zo verleidelijk.

Wat ik verrassende is, is dat het zo ontzettend moeilijk is om altijd het juiste te doen. Het vergde volharding om gefocust te blijven op mijn doelen, mijn klanten, en alle andere aspecten van het bedrijf.

Het gaat erom om elke dag weer bewust te kiezen voor wat juist is. Om minder te onderzoeken op het leuk gevonden worden en meer op het doen van wat goed en rechtvaardig is.

Wij doen het op deze manier, omdat dat goed voelt.

Ik kwam erachter dat veel geld verdienen helemaal niet zo belangrijk was. Het loste heel veel problemen helemaal niet op.

Waar het om ging is of ik groeide was. Of ik daardoor van mijn fouten maak, en of ik door het bouwen van dit bedrijf een betere mens werd.

Ik ben ervan overtuigd dat de belangrijkste taak die we hier op deze planeet hebben, is om meer van jezelf te worden, en om jezelf dan te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf.

Word meer van jezelf, en ontwikkel jezelf tot de beste versie van jezelf.

Volg je eigen pad en ga je blijheid achterna.

Richt jezelf op het doen van de juiste dingen. Op de dingen die echt belangrijk zijn voor je zijn.

Hoe weet je dat je het juiste hebt gedaan?

Als je 's avonds naar bed gaat en kunt slapen.

Jaar 4. Credits en vertrouwen verdienen je. Dat bouw je dag in dag uit.

Met de jaren die daarna volgen, ik steeds meer dat credits en vertrouwen verdiend moeten worden.

Het is iets wat je dag in dag uit opbouwt.

Vertrouwen is hiervoor de sleutel. Het moet constant vloeiend worden, en dat doe je door te handelen in lijn met je woorden ententies. Je beloftes nakomen zijn essentieel.

Ik heb geleerd dat het niet genoeg is om alleen maar te praten over betrouwbaarheid en eerlijkheid. Het is van cruciaal belang om consistente actie te ondernemen die aansluit bij je woorden en bedoelingen. Het gaat erom jezelf te bewijzen, keer op keer, door je beloftes na te komen en verantwoordelijkheid te nemen voor je daden.

Hoe meer we groeiden, hoe meer problemen we leken te krijgen. En de problemen die we kregen werden steeds groter en moeilijker om op te lossen. Ik ben getraind in de commercie met klanten, in de psychologie met cliënten en in de horecabranche met gasten. Maar toen ik voor het eerst oog in oog kwam te staan ​​met een inspecteur van de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA), omdat ze iets hadden gevonden in de producten wat er niet in hoorde, kwam ik er al snel genoeg achter dat ik een hele andere skillset nodig had, van mensen geaccepteerd moest om dit bedrijf verder door te laten groeien.

We werken met natuurproducten en dat is niet altijd gemakkelijk. Mensen willen 100% natuurlijk maar dat kan niet zonder risico. We hebben een aantal keren gehad dat we een internationale terugroepactie nodig hebben en alle producten uit de markt moeten halen. Wanneer je producten op 50 plekken liggen zoals in het jaar eerste, dan is dat behapbaar en overzichtelijk. Maar als je producten op meer dan 1.000 plekken liggen, verdeeld over meerdere landen, dan wil je het liefst je telefoon het raam uitgooien en je spullen pakken om naar een ver land te vluchten.

Wat deed ik de eerste keer dat ik een recall inzette en een bericht moest uitsturen? Ik was dingen aan het bloemen, verbergen en verstoppen.

Ik voelde aan heel mijn lichaam dat het niet het juiste was, en toch deed ik het die eerste keer.

Als je dat doet, dan handel je niet meer integer, dan gaan klanten je in twijfel stellen en raak je je zwakke vertrouwen al heel snel kwijt.

Op een of andere manier lekt de waarheid toch altijd uit.

Ik heb bij problemen die zich later in de jaren voordoen, dat de eerlijkheid het allerbelangrijkste is. Je verantwoordelijkheid pakken, en je klanten en partners volledig meenemen in het hele proces. Als u een eigenaar bent van het probleem, is het ook niet uw schuld.

Vertrouwen opbouwen is kei hard werken, maar ik zeg dat het de basis vormt van een succesvolle onderneming, en een succesvol leven.

Jaar 5. Het doel wat je nastraatt, is niet echt wat je wilt.

Oke daar komt dat wil zeggen: het doel dat je nastreeft, is niet wat je diep van binnen wilt.

Wij leven in een maatschappij van "als...dan".

Als ik de promotie krijg, ben ik gelukkig.

Als ik dat huis koop, dan ben ik gelukkig.

Maar het doel zelf is niet echt wat je verlangt.

Wat je wilt, is het gevoel dat je krijgt wanneer je dat doel bereikt.

En zelfs dat is niet helemaal waar.

Wat je wilt is het gevoel dat je DENKT dat je krijgt zodra je dat doel opmerkelijk hebt.

Laat dat maar zelfs op je werken..

Als ik die promotie krijg, dan denk ik dat ik eindelijk erkenning en voldoening zal voelen in mijn werk. Als ik dat huis koop, dan denk ik dat ik me eindelijk veilig en comfortabel zal voelen.

Wie zegt dat dit waar is?

Wat als er een manier was dat we nu al 'dit gevoel' zouden kunnen krijgen zonder dat doel te bereiken?

Ik ben mezelf bij dit punt tientallen keren tegengekomen. Ik zou me succesvol en gelukkig voelen nadat ik een bepaalde omzet had bepaald, een bepaald aantal klanten had binnengehaald of wanneer ik een groter team had. Onzin.

Je kunt een intern probleem niet oplossen met externe acties.

Ik hunkerde naar erkenning, naar liefde, naar woorden als; je mag er zijn, je bent goed genoeg, je doet ertoe, je bent het waard.

Ik dacht dat het bedrijf en al haar successen daar wel voor zouden zorgen, maar dat was niet het geval.

Voor de maatschappij was ik succesvol, maar ik vaarde geen enkele voldoening ervan. Het was een intern probleem waarmee ik worstelde, en dat moest dus ook met interne acties worden opgelost.

Toen ik mijn werk ging gebruiken als middel om mezelf te ontwikkelen dat alles. In plaats van dat ik externe doelen aan het najagen was, verplaatste ik de focus naar groeien als persoon. Dat deed ik bij mezelf en ook het team ging deze focus verleggen.

Ik begon het werk, het bedrijf, te gebruiken als een instrument voor persoonlijke groei.

Erkenning, liefde en koesterende woorden kwamen naar veel zelfwerk vanuit binnen, vanuit mijzelf, zodat ik ze extern niet meer inhoud te zoeken. Wanneer ik ze extern kreeg dan was het gewoon de kers op de taart.

We merken als teamdoelen stellen en dromen najagen, maar niet meer om een ​​intern probleem op te lossen.

Jaar 6. Volg je hart, je intuïtie en buikgevoel

Laat je leiden door je hart, je intuïtie en je buikgevoel. Het ondernemerschap is meer dan alleen een zakelijke aangelegenheid, het is een spiritueel spel. Daar geloof ik sterk in.

Ik herinner me de wijze woorden van Oprah Winfrey in een van haar speeches: "Falen is gewoon Gods manier om je in een nieuwe richting te brengen." Falen is geen definitief einde, maar eerder is een teken dat er een nieuwe weg voor je is uitgestippeld. Het is een kans om te groeien, te leren en jezelf opnieuw uit te vinden.

Als mens komen we onvermijdelijke obstakels en tegenslagen tegen. Het zijn de momenten waarop je vasthoudt aan je innerlijke kompas. Je vertrouwt op je hart, je intuïtie en je buikgevoel om de juiste beslissingen te nemen en nieuwe wegen te verkennen.

Het ondernemerschap gaat niet alleen over winst maken en succes behalen, het gaat ook over persoonlijke ontwikkeling en een stukje verwerken. Het is een reis waarin je jezelf uitdaagt, je angsten overwint en je potentiële ontdekt.

Ik vond mezelf opnieuw uit in het 6e jaar van het bedrijf.

Ik nam de grootste sprong in het diepe en vertrok voor het eerst naar India op een 10-daagse stilte retraite om zichzelf van binnen te transformeren. Ik reisde naar de jungle van Mexico om met verschillende Ayahuasca-ceremonies bij te wonen, en ik haalde voor het eerst een investering op voor het bedrijf.

Ik gevolgd voor het eerst echt mijn hart en liet intuïtie m'n gids zijn en vertrouwd op m'n buikgevoel.

Sta open voor de minder die falen je brengt en zie het als een kans om opnieuw te beginnen, om een ​​nieuwe richting in te slaan.

In de afstudeertoespraak van Steve Jobs aan Stanford University in 2005 zei hij iets wat mij altijd is bijgebleven:

“Je werk zal een groot deel van je leven vullen, en de enige manier om echt tevreden te zijn is door te doen waarvan jij denkt dat het geweldig werk is. En de enige manier om geweldig werk te leveren, is door te houden van wat je doet. Als je het nog niet hebt gevonden: blijf zoeken. Je tijd is beperkt, dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leiden... Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Ze weten op de een of andere manier al wat je echt wilt worden."

Jaar 7. Deel je succes met andere

In mijn huidige ondernemersreis draait het allemaal om het delen van minder en successen met anderen.

Zo ben ik sinds vorig jaar begonnen met het schrijven van artikelen hier op LinkedIn, over allerlei verschillende onderwerpen die mij onderscheiden.

De laatste tijd richt ik me steeds meer op het helpen en uitdagen van mijn klanten, door het 'Buffet Coaching Programma' wat we met het team hebben ontwikkeld.

En in het bedrijf zie ik mezelf nu vooral als een aanmoediger, een cheerleader, die constant het team aanmoedigt om de beste versie van zichzelf te worden. Ik zie hen groeien en ontwikkelen, en het is werkelijk inspirerend. Af en toe krijg ik er kippenvel van en woord ik er praktisch van als ik zie hoe erg ze zijn gegroeid in de jaren dat ze hier zijn.

De meeste uit het team werken al meer dan drie jaar bij ons, en als ik hen vergelijk met de persoon die ze waren toen ze hier begonnen, dan zie ik een wereld van verschil.

Alle credits naar hen, het is allemaal aan hun eigen inzet te danken. Ik heb alleen mijn best gedaan om een ​​podium te bieden waar ze zichzelf durven te zijn en waar ze op onderzoek kunnen gaan naar hun volledige potentieel.

Er is niets zo mooi als iemand helpt. Het gaat niet alleen om de voldoening die we ervaren wanneer we anderen ondersteunen, maar ook om het effect dat het op ons eigen leven heeft. Wanneer we onze aandacht verschuiven van onszelf naar anderen, verdwijnen onze eigen problemen naar de achtergrond. Het is ook een laatste van onze schouders valt. We voelen een diepe verbinding met anderen en ervaren een gevoel van betekenis in dit leven.

Terwijl ik andere ondersteun en aanmoedig, voel ik zelf ook een diepe vreugde en voldoening in mijn leven. M'n problemen wegen gelijktijdig veel minder zwaar wanneer ik m'n aandacht en energie verschuif van mezelf, naar andere. Ik merk nu dat mijn voldoening echt komt uit andere zien groeien en bloeien.

Als het aan mij ligt worden we 100 jaar. Maar we weten allemaal dat het leven vol onzekerheden zit, dus ook al worden we maar 8 jaar, dan kan ik alleen maar zeggen; wat is dit een bijzondere reis.

Dankjewel aan alle fantastische klanten sterven in ons geloven. Jullie vertrouwen inspireert ons om door te gaan en te blijven verbeteren.

Een dankjewel aan het team dat dag in dag ervoor kiest om deel uit te maken van dit bedrijf. Jullie zijn het kloppende hart van deze organisatie en de helden die onze visie tot leven brengen.

Proost,

Glenn

Plus d'articles