MOTIVATIE, MENTALITEIT EN MAGIE; DE 3 GEHEIMEN WAAROM MENSEN HIER GRAAG WERKEN

MOTIVATIE, MENTALITEIT EN MAGIE; DE 3 GEHEIMEN WAAROM MENSEN HIER GRAAG WERKEN

January 12, 2023Glenn Middelhof

TITEL: MOTIVATIE, MENTALITEIT EN MAGIE; DE 3 GEHEIMEN WAAROM MENSEN HIER GRAAG WERKEN

Ik heb een bedrijf met geweldige mensen. En dat ging echt niet vanzelf. Het was een komen en gaan van mensen totdat ik erachter kwam hoe ik een werkplek kon bouwen waar mensen heel graag werken en het beste uit zichzelf willen halen.


Op dit moment hebben we het geluk dat we heel makkelijk aan goede mensen komen en dat er voor bepaalde functies een wachtlijst is met mensen die we kunnen bellen als er een plekje vrijkomt. Daarnaast werken de mensen die bij ons werken er al lang en zijn ze meer gemotiveerd dan ooit.

 

Het heeft jaren geduurd om de cultuur te bouwen die nu heerst in ons bedrijf.

 

Omdat het door de war on talent  en de krapte op de arbeidsmarkt ook zo’n belangrijk topic is geworden heb ik besloten om hier een serie van twee artikelen over te schrijven.

 

Ik deel de artikelen op in tastbare dingen die we doen en in dingen die niet tastbaar zijn. Het geheim van een goede cultuur, waar medewerkers in floreren, zit hem denk ik ook in een combinatie van tastbare en ontastbare zaken.

 

Het eerste artikel, het artikel van vandaag, gaat over de ongeschreven dingen die we doen, hoe ons gedrag is en de hartslag van onze organisatie. De dingen die je niet ziet maar wel voelt als je met ons werkt of onderdeel van ons team bent.

 

Het heeft te maken met motivatie, mentaliteit en magie.

 

Het tweede artikel gaat over de tastbare dingen die we doen. De dingen die we kei hard kunnen maken zoals cash, benefits en allerlei extra’s die je krijgt als je hier komt werken.

 

In dat artikel praten we over binden, boeien en belonen.

 

Oke, let’s go maar weer!

 

Verreweg mijn favoriete topics van dit ondernemersavontuur en het bouwen van dit bedrijf hebben te maken met cultuur en met mensen. Alles op het gebied van loyaliteit, klantenservice, psychologie en het vinden en binden van mensen vind ik fantastisch.

 

Mijn boekenkast thuis staat vol met boeken die gaan over psychologie, cultuur en loyaliteit van klanten en medewerkers. Een absolute aanrader zijn de boeken van Danielle Braun; corporate antropoloog en een genie als het gaat over het bouwen van een Tribe. (- Een tribe is een groep mensen die onderling verbonden zijn met een leider én idee).

 

Ik geloof oprecht dat wanneer je goed voor je mensen zorgt, er goed voor je klanten gezorgd wordt en dat er uiteindelijk omzet en resultaat geboekt wordt. Dat klinkt ook logisch toch? En toch zijn er heel wat bedrijven die andersom starten en alles doen vanuit omzet en resultaat. Als we winst maken, dán kunnen we wat extra’s doen voor klanten en medewerkers. 

 

Het bouwen van het beste bedrijf om mee én voor te werken, is mijn grote doel en dat houd me wakker in de nacht en haalt me uit bed in de ochtend. Dat betekent een bedrijf bouwen met extreem loyale klanten en een magneet worden voor de beste medewerkers die er op de markt beschikbaar zijn.

 

Of ik ooit dat doel ga bereiken dat weet ik niet. Maar zolang we ieder jaar hierin beter worden, word ik gelukkig.

 

Oke, cultuur..

Waarom is het zo dat het ene bedrijf zo makkelijk aan mensen kan komen terwijl het andere bedrijf met een soortgelijk product of dienst worstelt om sollicitanten te krijgen op een openstaande vacature?

 

Het kan met van alles te maken hebben maar een grote kans dat het te maken heeft met de cultuur van het bedrijf.

 

Wat is een organisatie cultuur?

 

Volgens Wikipedia is een organisatiecultuur: “de verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie en de leden aan elkaar en aan de organisatie bindt. De organisatiecultuur is vaak zichtbaar in verschillende aspecten en kan zich uiten in uiterlijkheden, zoals kleding, inrichting en omgangsvormen. Een organisatiecultuur die eenmaal is gevestigd, kan zo sterk zijn dat nieuwe leden in de organisatie zich de daarbij behorende gedragingen, houding en normen snel eigen maken.”

Cultuur zit tussen mensen in..

Cultuur zit daar waar we eigenlijk geen woorden voor hebben..

 

Cultuur is dus eigenlijk het structureren van alles, anders is er chaos.

Met cultuur zetten we als het waren de chaos om. We maken hokjes om alles makkelijk te begrijpen en te organiseren.

 

Het is een mix ongeschreven regels, gewoonten en gedrag van alle mensen samen in het bedrijf.

Het ontstaat vaak vanzelf in de loop der jaren, en dat is niet altijd positief als ik naar mezelf kijk…

 

Vaak wordt er gekeken naar het gedrag van de eigenaar en wordt dat gedrag gespiegeld door mensen. Mensen doen niet wat je zegt, nee ze doen wat jij doet.

 

Ik stond altijd bekend (en helaas soms nog steeds) als degene die altijd een paar minuten te laat is. Bij ons werd het normaal om te laat te komen en normaal om meetings te laat te starten. Naast vaak te laat komen heb ik sowieso vrij weinig benul van tijd. Ik plan een uur in voor een meeting en dat worden er altijd twee totdat we alles besproken hadden.

 

Tijd is een van de niet-gewenste gedragen die werd overgenomen in ons bedrijf. Tegenwoordig houdt iemand anders de tijd bij tijdens een meeting en wordt er ook gewoon gestart zonder mij als ik niet op tijd ben. En terecht, want te laat komen is asociaal.. Maja, had ik ooit gezegd dat ik perfect ben? 😉

 

Maar ook hoe we onze sales cultuur in het begin bouwde was niet goed. Iedereen had individuele targets en bonussen. We hielden bij wie het meeste en dus ook wie het minste klanten binnenhaalde in een bepaalde maand. Dat klinkt op zichzelf misschien niet zo erg maar er ontstond een gekke sfeer. Er ontstond een haantjes cultuur en er was interne concurrentie. Het individu werd belangrijker dan het collectief. Het werd allemaal wat ‘Amerikaanser’ in plaats van dat ‘Dorpse gevoel’ wat ik juist wilde creëren.

 

Maar ook bij het aannemen van mensen maakte ik fouten in het begin. Ik nam gewoon mensen aan die een beetje zoals ik waren en die ik leuk en aardig vond. Het begon meer op een studentenvereniging te lijken met allemaal dezelfde mensen, kleding en kapsels in plaats van een divers bedrijf met allemaal verschillende type mensen, verschillende opvattingen, standpunten en meningen.

 

Als je dus niet oppast of een plan maakt dan ontstaat je organisatie cultuur vanzelf.

 

Ik begon me te verdiepen in psychologie, in gedrag van mensen en in het bouwen van een tribe.

Het is namelijk veel leuker om een tribe te bouwen dan om een bedrijf te managen.

 

Een tribe bouwen gaat om de juiste mix in het team tussen;

 • vertrouwen met loyaliteit, en;
 • prestatie met resultaat

 

Met alleen vertrouwen en loyaliteit wordt het een grote blije familie, maar krijgen we niks gedaan. Met alleen focus op resultaat en prestaties wordt het zo’n op geld gedreven machine vol politiek en haantjesgedrag.

 

Een gevoel van vertrouwen en loyaliteit naar elkaar, maakt dat we ons beter voelen door de prestaties van anderen. In onze hersenen komen stofjes zoals serotonine en oxytocine vrij; het gevoel van trots op elkaar zijn, maar ook van liefde en betrokkenheid.

 

Bij een tribe die gebouwd is op prestatie en resultaat, krijgen we het gevoel dat we kunnen blijven gaan, volhouden en kunnen doorzetten. We verbreden onze comfort zone. In onze hersenen komt dan dopamine en endorfine vrij; de kik, de beloning en de extreme uithoudingsvermogen.

 

De mix van vertrouwen met loyaliteit, en prestatie met resultaat is wat de fundering werd van onze cultuur. Het werd de hartslag van onze organisatie en de reden waarom mensen hier heel graag werken. Iets wat moeilijk uit te leggen is in woorden, en wat je alleen kon voelen en ervaren als je bij of met ons werkte.

 

Om toch woorden te geven aan de fundering en hartslag van onze organisatie, heb ik de ontastbare zaken die we doen onderverdeeld in 3 topics;

 1. Motivatie
 2. Mentaliteit
 3. Magie

 

 1. MOTIVATIE

We hebben een reden nodig om uit ons bed te komen. We willen een bepaalde motivatie voelen voordat we in de actie kunnen stappen.

 

We moeten het idee hebben dat ons werk er toe doet en dat het een impact maakt op het grotere geheel. Zonder dat is het maar gewoon werk.

 

Als we gemotiveerd zijn dan willen we dat extra stapje zetten, zonder dat het hoeft wordt de laptop ineens op zondagochtend een kwartiertje geopend omdat we zo enthousiast zijn over ons werk. Wanneer we gemotiveerd zijn dan nemen we meer initiatief, dan peppen we elkaar op en denken we mee over verbeteringen.

 

Gemotiveerde mensen zijn minder vaak ziek en blijven vaak langer hangen bij een werkgever.

 

Het doet me denken aan een verhaal wat ik ooit ergens las. Ik denk dat het een verhaal van John F. Kennedy is.

 

“Een reiziger kwam drie mannen tegen die aan het werk waren. Hij vroeg de eerste man wat hij deed en de man zei dat hij stenen aan het leggen was. Hij stelde de tweede man dezelfde vraag en die zei dat hij een muur aan het metselen was. Toen hij bij de derde man kwam en hem vroeg wat hij deed, zei hij dat hij een kathedraal aan het bouwen was.”

 

Ze deden allemaal hetzelfde. De eerste man had een baan. De tweede man had een carrière. De derde man had een roeping.

 

We mogen dan elke dag stenen metselen, maar als we zien welke impact ons werk heeft op het grotere geheel, en we kunnen ons de kathedraal voorstellen, dan leven we ons beste leven.

 

Hoe wij ervoor zorgde dat mensen gemotiveerd zijn om hier te werken, en hun motivatie met de jaren juist stijgt in plaats van afneemt, is door;

 

 • Het Communiceren van de Missie

Het communiceren van het grote doel. De missie die ik heb met het bedrijf is heel duidelijk, en die weet iedereen; het beste bedrijf bouwen om voor en om mee te werken. De mensen die hier werken gaan volledig aan op dit doel, en willen hier aan bijdragen. Het is de reden dat ze vol enthousiasme toch hun laptop openen op een vrije dag, of ’s nachts wakker schrikken met een geweldig nieuw idee.

 

 • De OKR Methodiek

Voor alle doelen die we nastreven gebruiken we de OKR methodiek van Google. OKR staat voor Objectives and Key Results. Het lijkt een beetje op KPIs maar het zorgt ervoor dat ieder individu meer betrokkenheid voelt bij de grote doelen van het bedrijf. Vanuit een pyramide model wordt het grote doel helemaal tot in alle afdelingen en tot alle medewerkers naar beneden gecommuniceerd in taken en activiteiten die bijdragen aan het grote doel. Zo draagt iedereen bij aan het succes.

 

 • De Edge van de Comfort-Zone

Iedereen die bij ons werkt wordt constant uitgedaagd om moeilijke dingen te doen. Wanneer mensen te veel in hun comfortzone zitten dan wordt het werk te saai, en wanneer de taken te moeilijk worden dan worden we onzeker en stoppen we ook liever met het werk. We zoeken steeds de rand van de comfort zone op en met de juiste trainingen en opleidingen zorgen we ervoor dat iedereens comfort zone steeds groter wordt.

 

 1. MENTALITEIT

Dit gaat over hoe we denken, hoe we onszelf gedragen en hoe en in het leven staan. Ook de gewoontes die we samen hebben, en waar we voluit Ja tegen zeggen met z’n allen en waar we Nee tegen zeggen hoort hierbij.

 

Hoe we denken, hoe we in het leven staan en hoe we onszelf gedragen is vaak tot stand gekomen door onze omgeving, familie en vrienden. Ben je met veel of weinig geld opgegroeid? Ben je groot geworden in een stadse omgeving of in een dorpse context? Het heeft allemaal invloed op ons karakter.

 

Toen ik aan de slag ging met de mentaliteit van het bedrijf was er een ding voor mij heel belangrijk. Waar je ook vandaan komt; in ons bedrijf wil ik dat je een Dorpse Mentaliteit hebt.

 

Dat houdt in dat we elkaar kennen, elkaar helpen en het collectief boven het individu stellen. Als je koffie haalt, haal je ook voor de rest, en als je klaar bent en je collega nog niet, dan help je hem of haar. We zijn klaar als we allemaal klaar zijn.

 

Wanneer we werken vanuit een Dorpse mentaliteit, dan zijn we sociaal, is iedereen betrokken bij elkaar en is een deel van onze tijd gevuld met het geven aan andere, of dingen doen voor andere. Je staat voor elkaar klaar.

 

Politiek op de werkvloer, suffe pakken, chique gezever en corporate gedoe past echt niet bij ons. Sommige mensen gaan daarop aan, en dat is prima, voor hen is werk genoeg op de Amsterdamse Zuidas of bij een van de Multinationals die ons land rijk is.

 

Wij werken vanuit een Dorpse Mentaliteit, en daarmee bedoel ik het volgende:

 • We zijn minder gericht op geld, en meer gericht op elkaar
 • We hebben een collectieve focus. Als we shinen, dan shinen we samen
 • We hebben regels, maar die zijn flexibel. Soms moeten regels gewoon verbroken worden
 • De mens staat centraal, niet het resultaat, de omzet of de cash of de bank
 • Hiërarchie is er op papier maar de eigenaar is onderdeel van het team en werkt mee
 • Het ego laten we thuis en de titel die op je visitekaartje staat, is gewoon een titel. We willen weten wie er achter het ego zit en achter die titel.
 • Succes is voor ons niet omzet en winst maar veel meer goede relaties en duurzaamheid

 

 1. MAGIE

Het leven in een commercieel bedrijf is hard. Verslaan van de concurrentie, veranderende markten, veeleisende klanten, altijd meer omzet, winst die onder druk staat, etc..

Het is allemaal zo hard. Het is ook allemaal zoveel hoofd en zo rationeel. Juist, nu we in een tijd zijn die zo wanhopig behoefte heeft aan zachtheid. Aan minder hoofd en meer hart. Minder rationeel en meer emotioneel.

 

Traditionele waarden verdwijnen naar de achtergrond in westerse samenlevingen. We streven spullen en titels na, terwijl we eigenlijk op zoek zijn naar hechte relaties en zingeving.

 

Meer dan ooit hebben we behoefte aan warmte en erkenning. We zijn het beu om altijd maar te praten over productiviteit, marktaandeel, concurrentievermogen en positionering. Geen wonder dat het zo moeilijk is om terug te komen op werk na vakantie.

 

We willen meer gevoel, plezier en sympathie. We willen meer liefde tijdens onze werkuren. We willen weer op werk geraakt en beroerd worden. We hebben verhaal nodig om ons leven zin te geven.

 

Wat we nodig hebben is magie.

We willen betoverd worden.

 

Zonder magie is iedere verandering kansloos. Mensen nemen het niet over en blijven vastzitten in oude patronen.

 

En met magie bedoel ik niet een werkplek met wierook, kaarsjes en waar we hand in hand iedere ochtend Kumbaya zingen. Ik zal niet ontkennen dat ik hier wel gevoelig voor ben, maar toch bedoel ik wat anders. 😉

 

Magie heeft te maken met bepaalde rituelen. Rituelen helpen om werk betekenisvol te maken waardoor mensen plezier en zingeving ervaren op de werkvloer. Het is de manier hoe we mensen verwelkomen in ons bedrijf maar ook hoe we er afscheid van nemen. Het is de manier hoe we succes vieren en hoe we omgaan met falen.

 

Het ging er bij ons om dat onze mensen betekenis, waarde en motivatie in hun job konden vinden, buiten het loon om. Dat er een gevoel van eenheid tussen alle mensen plaatsvond en dat ze zin en voldoening uit hun werk konden halen.

 

Enkele rituelen die we hebben;

 • We starten de dag altijd met een daily huddle met heel het team. Een 15-minuten meeting, waarbij we altijd eerst inchecken en kijken hoe het met iedereen is, voordat we tot de orde van de dag komen
 • Wanneer je bij ons komt werken krijg je een persoonlijke video doorgestuurd van het team om je te verwelkomen. En wanneer je vertrekt gaan we uiteten, om de samenwerking ook goed af te sluiten.
 • Je hebt extra vakantiedagen die je inzet op bepaalde gebeurtenissen. Zo ben je verplicht vrij op je verjaardag zodat je kunt genieten en stil kunt staan bij jóuw dag.
 • Maar ook gaan we samen op vakantie, hebben we verschillende uitjes gedurende het jaar; en dat allemaal om succes te vieren, even stil te staan en te reflecteren met z’n allen

 

Maar de meeste rituelen hebben gewoonweg te maken met aandacht. Waardering en dankbaarheid uiten voor het geleverde werk. Het privé leven van je mensen kennen en af en toe inchecken om te zien hoe het met hen en hun familie gaat.

 

Een cadeau met betekenis of een handgeschreven bericht na het leveren van een uitzonderlijke prestatie. Geen rondje bitterballen of tompoezen om er makkelijk vanaf te komen.

 

Tijd en aandacht investeren in je mensen. Misschien is dat wel het grote geheim. Wanneer ze zien hoeveel tijd en moeite je in hen investeert, krijg je dat 3 dubbel terug.

 

Het is de mix van vertrouwen met loyaliteit, en prestatie met resultaat wat onze fundering en hartslag werd van de cultuur in het bedrijf. Met motivatie, mentaliteit en magie creëerde we een plek waar mensen in kunnen floreren.

 

En met deze woorden komt het eerste artikel van deze serie tot z’n eind.

 

Ik wens je veel motivatie, de juiste mentaliteit en een hele dosis magie toe!

 

Liefs, Glenn

 

 

Weitere Artikel