HOE IK ME TERUG 10 DAGEN LIET OPSLUITEN IN COMPLETE STILTE.

HOE IK ME TERUG 10 DAGEN LIET OPSLUITEN IN COMPLETE STILTE.

March 10, 2023Glenn Middelhof

ARTIKEL
‘Come with me’ zegt de oude Indische man die eerder de poort voor me open had gedaan en me nu naar m’n slaapplek bracht. ‘Je bent op het moment de enige persoon van buiten India.’

De regels tijdens je verblijf zijn als volgt:
10 dagen niet praten
10 dagen niemand aankijken
Je mag nu al je bezittingen inleveren.’

Ik stuur een laatste appje naar m’n familie en vrienden, en overhandig hem mijn telefoon, mijn boeken, mijn schrijfmateriaal, mijn laptop, geld en paspoort.
En ik hou alleen mijn kleren en toiletspullen over.

Ontbijt is om 06.30, lunch om 11.00uur. Het diner is om 17.00uur en bestaat uit een glas heet water met een halve citroen.

Daar gaan we weer, gaat door m’n hoofd.

Ik ruim m’n kleren op, kleed me even gauw om en loop naar beneden. Op de aankomst dag krijgen we nog een diner (met eten), en dat wil ik niet missen.

Zoals ik van tevoren had voorspeld slaap ik de eerste nacht slecht. Met geen benul van tijd schrik ik wakker van de gong in het kamp. Ik weet dan genoeg; het is 04.00uur, uit bed, aankleden en de meditatiezaal in. Als een half slapende zombie loop ik verward de zaal in op zoek naar m’n kussen en plof daarop neer. Een aantal minuten later schrik ik wakker van m’n eigen gesnurk. Gaat weer lekker Glenn, zegt het stemmetje in m’n hoofd.

De eerste dagen lijken de minuten niet voorbij te tikken. Thuis vliegen de uren, dagen en weken voorbij en hier lijkt alles stil te staan.

Ik merk dat ik moeite heb om me bij de techniek te houden, en dat m’n gedachtes alle kanten op gaan. Ze gaan overal heen, behalve naar de techniek..

Bij vrijwel de eerste dagen denk ik al aan stoppen, het duurt me allemaal te lang. Genoeg gemediteerd, weg ermee, ik ga weer aan het werk, denk ik.

Op dat moment schiet ik in mijn meditatie terug naar het kantelpunt van dag 6 vorig jaar tijdens een 10-daagse stilte in de Himalaya’s, toen ik vol emotie naar mijn teacher liep en zij dat ik ermee ging kappen.

‘Glenn, zit niet steeds met je hoofd in de toekomst. Blijf niet hangen in ‘wat als’. Probeer je mind te focussen op dit, hier en nu. Probeer alleen bezig te zijn met de oefening, ook al lukt het maar één minuut. Over een paar dagen gaat het beter met je. Vertrouw daarop. Breng je mind steeds terug naar de techniek als het wegdoezelt. Verzet je niet, maar omarm.
Ga je nu weg, dan los je alleen iets op de korte termijn op. Dus ga zitten en ga terug naar de techniek.’

Dit gesprek blijft terugkomen, ieder moment dat ik denk aan stoppen.

Op het moment dat ik mijn gedachtes verder onder controle heb en de techniek onder de knie begin te krijgen sta ik klaar om de inzichten in ontvangst te nemen.
Maar voordat ik deze drie waardevolle inzichten deel moet ik je eerst even kort meenemen naar wat uitleg over deze 10-daagse en hoe dit strikte programma 2500 jaar geleden door Boeddha ontworpen is.

Door eerst dit uit te leggen worden de inzichten beter begrepen en kun je die zelf ook toepassen zowel op je werk als privé. Dit deel leg ik uit aan de hand van het boek Gotam the Boeddha – His Life and Teaching.

In het Boeddhisme bestaat er geen God. In plaats daarvan richten Boeddhisten zich op het bereiken van verlichting - een staat van innerlijke vrede en wijsheid. Boeddha betekent ‘verlicht’.

De 4 waarheden waar Siddhartha Gautama (de man die Boeddha werd genoemd) zich zijn hele leven mee bezighield, waren:
1. Er is lijden (gezeik, leed,..) in het leven
2. Lijden heeft een oorzaak; verlangen (craving).
3. Als verlangen ophoudt, houdt lijden op.
4. Er is een pad dat leidt naar de beëindiging van lijden (het pad naar Nirvana).

Dit pad dat leidt naar het stoppen van lijden en negativiteit, heet het Eightfold Path van Boeddha. Het is verdeeld in drie categorieën: Sila (ethisch leven), Samadhi (beheersing van de geest), en Prajna (totale zuivering van de geest door wijsheid en inzicht).

Deze 8 acties ga ik niet allemaal beschrijven maar kort uitleggen in één zin. 😉
1. Juist handelen doe geen kwaad en wees geen eikel
2. Juist spreken spreek de waarheid, het lekt hoe dan ook toch wel uit..
3. Juist levensonderhoud verdien geld door de wereld beter te maken…
4. Juiste mindfulness wees bewust van je eigen emoties en die van anderen
5. Juiste inspanning overwin je slechte gedachten
6. Juiste concentratie ontwikkel wijsheid vanuit zelfreflectie
7. Juiste kijk/inzicht iedere actie die je neemt heeft gevolgen
8. Juiste intentie doe eens lief

Alles wat ontstaat, ontstaat door een oorzaak; wanneer de oorzaak wordt weggenomen, kan er geen gevolg zijn. Daarom kan men, door de oorzaak van het lijden volledig weg te nemen, echt geluk bereiken; echte bevrijding van alle ellende die voornamelijk in onze mind gebeurd.

Boeddha kwam erachter dat een bepaald verlangen (of afkeer) de oorzaak is van ons lijden.

Telkens wanneer men een object tegenkomt via de vijf fysieke zintuigen of de mind, ontstaat er een sensatie/prikkeling in het lichaam. Als de sensatie fijn is, willen we deze bij ons houden; als de sensatie onaangenaam is, duwen we deze weg.

Wanneer krijg je een dus lichaamssensatie? Zodra het in contact komt met een van de 5 zintuigen of met de mind.
1. Neus > Geur > Sensatie in het lichaam
2. Oren > Geluid > Sensatie in het lichaam
3. Ogen > Zien > Sensatie in het lichaam
4. Gevoel > Aanraking > Sensatie in het lichaam
5. Mond > Smaak > Sensatie in het lichaam
6. Mind > Gedachte/beeld > Sensatie in het lichaam
Voorbeeld: Er komt een gedachte mijn mind binnen, en mijn buik (in dit voorbeeld) reageert met een plezier gevoel of met onplezierig gevoel.

Om onszelf te bevrijden van verlangen en lijden moeten we dus de sensatie aanpakken. Dit was de unieke bijdrage van de leer van de Boeddha. Dit heeft allemaal niks met religie of het Boeddhisme te maken, dit is Universal Law; het is zo voor man-vrouw, Chinees-Nederlander en Moslim-Christen.

Dit geleidelijke proces van zuivering en het aanpakken van die sensatie is Vipassana. Een stapsgewijze meditatie oefening die werkt met het diepste niveau van de geest (unconscious mind), op basis van de sensaties in ons lichaam.

De techniek is in de 2,500 jaar na het overlijden van Gautema de Boeddha, nog nooit veranderd en in zijn puurste vorm door een keten van monniken en leraren bewaard en overgegeven aan volgende generaties.

Tijdens de training concentreren we ons op slechts één taak - de strijd met onze mind. Rustig krijgen, temmen en zuiveren.
De eerste 3 dagen observeren we alleen de in- en uitademing. Nadat de mind rustig is na deze 3 dagen, mogen we aan de slag met de Vipassana meditatieoefening waarbij we ‘simpelweg’ de body scannen op sensaties en bij iedere sensatie die we voelen er niet op te reageren (met afkeer of verlangen). Iedere avond krijgen we daarnaast de lessen van Boeddha in een 1,5uurse training uitgelegd door de teacher.

Oke, met deze spoedcursus Vipassana en Boeddhisme zijn we klaar voor de inzichten die ik mocht krijgen na 240uur stilte, en 110uur meditatie.

Blijf nog even bij me, want vanaf nu wordt het interessant. Ik ga m’n best doen het zo simpel en praktisch mogelijk te beschrijven en uit te leggen

Let’s go.

INZICHT 1: DE WET VAN TIJDELIJKHEID
Hoe om te gaan met ongewenste gedachten, beelden en emoties

We hebben allemaal te dealen met die stem in ons hoofd. Soms is die stem stimulerend en positief, maar vaak kritisch en negatief.

Het is die stem die ineens begint te praten als je zenuwachtig staat te wachten voor je presentatie op werk. Of die stem in je hoofd die je achtervolgt naar de kamer van de directeur omdat je wilt vragen om salarisverhoging. Het is die stem die begint te praten in de auto nadat je iets stoms hebt gezegd tijdens een verkoopgesprek. Die stem die tegen je praat op het moment dat je voor de spiegel staat ’s ochtends met je slaapkop.

Het is die stem die je een gevoel van schaamte geeft, die je zelfvertrouwen naar beneden haalt, en je laat malen en zorgen laat maken over van alles en nog wat. Hij (of zij) zorgt voor de negatieve gedachtes, beelden en emoties.

Iedereen heeft die stem. Een ondernemer als ik, een chef in de keuken, een verkoper op de weg, of een moeder die thuis alle ballen omhoog probeert te houden voor haar gezin.

Allemaal hebben we er mee te dealen. Zou het helpen als die stem vaker zijn mond houdt? Of vóór je zou werken in plaats van tegen je?

Als je ook zo’n stem hebt en Ja hebt geantwoord op bovenstaande vragen dan is de Wet van Tijdelijkheid er eentje die je gaat helpen.

Eerst even drie feiten op een rijtje:
1. Alles in het leven komt en gaat.
2. Er is een 100% kans dat er dingen gaan gebeuren in je leven die je niet had verwacht of gepland.
3. De mind is ontworpen om je veilig te houden, niet om je happy te maken.

En waar onze misserie van komt is het volgende:
• We houden vast aan dingen die verdwijnen
• We pushen dingen weg die terugkomen

En zo komt deze misserie dan tot stand:
• Je hebt iets wat je heel graag wilt > je creëert een verlangen > je gaat je eraan vastklampen > je raakt gehecht en (/het krijgt controle over je)
• Je hebt iets wat je niet wilt > je krijg een afkeer voor ditgeen > je gaat er afschuw tegen hebben > je raakt gehecht en (/het krijgt controle over je)

Twee voorbeelden uit mijn leven om dit te illustreren:
• Ik wil iedere dag twee cappuccino’s hebben > ik sta ’s ochtends op, ben klaar met de gym en denk aan de vers gemaakte cappuccino die ik dadelijk ergens onderweg ga bestellen > de dag loopt anders en op het tijdstip dat ik ‘m normaal gesproken pak, lukt het niet > ik denk niet te kunnen functioneren en de hele ochtend staat in het teken van die koffie die ik nog niet heb gehad > de koffie heeft nu controle over mij
• Ik heb een ongewenste gedachte in mijn hoofd die me van m’n werk afhoudt > ik denk steeds ga nou eens weg > hoe meer ik me afzet tegen die gedachte, hoe vaker en sterker hij terugkomt en hoe meer ik begin te malen > ik functioneer niet meer, want ik zit alleen maar met die gedachte in mijn hoofd en stop met werk > de ongewenste gedachte heeft nu controle over mij. Een beetje zo:


Wanneer negatieve gedachtes verdwijnen omdat je er niet meer op reageert maar neutraal blijft, verdwijnen ze. Je voedt ze namelijk niet meer. Door niet te reageren met verlangen of afkeer maar neutraal te blijven, kom je dichter bij het bereiken van het doel; een staat van rust met een afwezigheid van (of minder) negatieve gevoelens zoals angst, schaamte en woede, en de aanwezigheid van positieve gevoelens zoals geluk, liefde en dankbaarheid.
Van iets houden, ergens naar uitkijken of ergens van genieten is allemaal goed en moet je zeker doen, tenzij het een drang of verlangen wordt waar je je aan vastklampt, dan wordt het een gehechtheid. Als je gehecht bent krijg je misserie omdat het controle over je heeft.
3 tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan
• Laat de stem, de gedachte of de emotie er zijn. Erken het, accepteer het, en verplaats het naar de achtergrond, en keer dan terug naar de taak waar je mee bezig was. Hij gaat vanzelf weg.
• Oefen met het neutraal reageren op een negatieve gedachte, gevoel of emotie. Duw niks weg wat kan terugkomen. De truck is om bewust er van te zijn en dan om neutraal te blijven. Doe je dat dan verliest het z’n kracht en ruim je op het diepste niveau van je mind (the unconscious mind) één voor één je opgebouwde zooi uit het verleden op
• Check welke dingen een lust/verlangen zijn. Deze zaken hebben controle over je. Boeddha besefte dat we de pleasures of life niet moeten negeren. Er is niets mis met het genieten van de dingen, zolang ze maar je leven niet beheersen terwijl je ervan geniet. Je moet erop voorbereid zijn dat dingen kunnen verdwijnen. Beheers plezier, emoties en verlangens.


INZICHT 2: WORD MEESTER VAN HET HUIDIGE MOMENT
Dit tweede inzicht gaat gepaard met het eerste inzicht en is eigenlijk een aanvulling erop.

Leven in het hier en nu.

Hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk?

Onze zorgen en onze stress komen veelal van het feit dat we niet goed weten in welke tijd we moeten leven.

De job van het Ego is om het verleden en de toekomst keer op keer belangrijker te maken dan het Huige Moment.

We hebben spijt van iets, we zijn bang dat iets ongewenst nog eens gaat gebeuren of we kunnen ons moeilijk over een gebeurtenis heen zetten. Onze gedachte zitten nu in het verleden.
We hebben de ‘wat als’ gedachte en beginnen te piekeren, of we lopen over op werk omdat we de deadlines niet gaan halen. Onze gedachte zitten nu in de toekomst. We hebben nu stress en ongenoegen gecreëerd over dingen waar we geen controle over hebben. Ik denk dat we het eens kunnen zijn dat veel stress hiervandaan komt, én dat het zinloos is.

Het heden is alles wat bestaat, en het is het enige waar we controle over hebben. In plaats van ons zorgen te maken over het verleden of de toekomst, kunnen we beter de dingen waarderen zoals ze zijn op dit moment, in het nu. Of zoals Thick Nhat Hanh zei; het enige moment waarop je echt kunt leven is het huidige moment.

Accepteer en aanvaar je dit moment, dan sta je open voor het leven, en zullen negatieve gedachten stoppen. Verzetten tegen wat is, zal zorgen voor meer angst, boosheid en frustratie. Dat is simpelweg de Law of Nature. En waarom zou je vechten tegen de natuur? Accepteren, aanvaarden en bijsturen is het beste wat we kunnen doen.

Heb ik dan nooit meer slechte dagen? Oh jawel! En yep, ook na 10 dagen stilte, zijn er nog steeds soms negatieve gedachtes en emoties. Ik ben ook maar een mens.. Als ik merk dat ik niet in het moment ben, maar aan het piekeren ben dan begint het weer met ervan bewust te worden, en daarna keer ik terug naar de taak waarmee ik bezig was. De gedachtes mogen blijven en push ik niet weg, want die gaan uiteindelijk toch vanzelf weg. Ik verplaats ze alleen naar de achtergrond.

3 tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan
1. Stop met spijt hebben van het verleden en zorgen te hebben voor de toekomst. Vandaag is alles wat je hebt. Maak er het beste van. Maak het de moeite waard om te onthouden.
2. Maak plannen voor de toekomst en denk na over de toekomst. Maar herinner jezelf eraan dat je de voldoening uit het huidige moment haalt. In de woorden van Eckhart Tolle: ‘Deze’ stap komt op de eerste plaats en de bestemming op de tweede plaats.
3. Weet in welke tijd je moet leven. Leef je leven per dag, en neem iedere dag het besluit om vandaag te leven. Maak van het nu je vriend.

INZICHT 3: CREËER GOEDE KARMA VOOR DE TOEKOMST
Karma, Karma, Karma. Een veel gebruikt woord wat we in het Westen vaak verkeerd begrepen hebben.

Karma heeft niets te maken met straf en belonging. Het is een interne cyclus die door jou zelf wordt gegenereerd.

Met de acties die we nu nemen wordt onze Karma van de toekomst gecreëerd.

Karma is actie. Elke actie, niet alleen goed en slecht, maar elke actie. Met elke actie bedoel ik; iedere mentale, vocale of fysieke actie. Of het goede of slechte Karma wordt ligt aan je intentie.

Jouw intentie maakt namelijk het verschil. De mentale actie, waar de intentie in zit, telt het zwaarste. Kijk hier maar naar:
• Een moordenaar steekt een mes in de maag van een persoon. De persoon komt te overlijden.
• Een chirurg doet met de beste bedoelingen een maagoperatie, maar deze mislukt. De persoon komt te overlijden.
Zelfde fysieke actie, maar de moordenaar genereert door zijn intentie slechte karma voor de toekomst, en de chirurg niet.

Jouw frequentie is verbonden met die van het collectief. Als je hoge frequenties uitstraalt in de wereld, lift je mee op deze hoge frequenties van het collectief en trek je dingen met een hoge vibratie aan. Negatieve mensen omringen zich met andere negatieve mensen. Woede trekt woede aan. Liefde trekt liefde aan. Dit is het allesomvattende karma; wat eruit gaat, komt er weer in

Op dit moment ben je waar je bent door de goede (of slechte) karma uit het verleden.

En dat heeft weer te maken met het type mens dat je bent. Er zijn 4 soorten mensen:
1. De mensen die van donker naar donker gaan
a. Je kent ze wel; de slachtoffers. De mensen die altijd gezeik lijken te hebben en die denken dat de hele wereld tegen ze is. Klagen, mauwen, en vooral delen met de wereld hoe zwaar ze het hebben. Het liefst omringen ze zich met andere slachtoffers om te kunnen klagen hoe slecht alles wel niet is. Ze gaan van slechte karma, naar slechte karma.
2. De mensen die van licht naar donker gaan
a. Ze zijn bij het licht gekomen door goede karma uit het verleden. Bijvoorbeeld een ondernemer die met de juiste intenties gestart is, welvaart heeft opgebouwd en toen ook zijn ego naar een heel ander niveau heeft gebracht. Hij werd arrogant, ging naast z’n schoenen lopen en werd egocentrisch (deelde zijn wijsheid of welvaart niet met andere). Hij genereert slechte Karma voor de toekomst, en iets tragisch zal met hem of zijn bedrijf gebeuren. Jammer zeg.
3. De mensen die van donker naar licht gaan
a. De helden, we kennen er allemaal wel zo eentje. Iemand die veel te voorduren heeft gehad, veel pech op haar pad heeft gekregen en veel pijn heeft moeten aanschouwen. Ze koos ervoor veerkrachtig te zijn en van haar pijn haar power te maken. Ze bouwt wijsheid op en stelt koers bij. Ze creëert goede karma voor de toekomst en beweegt zich van donker naar licht.
4. De mensen die van licht naar licht gaan
a. Dit zijn de mensen die geluk hebben en een beetje gezegend zijn, maar ondanks dat geen arrogantie opbouwen. Ze weten dat ze hier zijn door goede karma en gebruiken hun weten én vermogen om weer goede toekomstige karma te creëren voor het welzijn van andere.

3 tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan
1. Weet welk type mens je bent. Ga zo door of pas je koers aan zodat je bij het 3e of 4e type persoon komt.
2. Verkoop geen leugens of praatjes als verkoper die je niet kunt waarmaken. Wees geen eikel als inkoper. Wees lief tegen je personeel als directeur. Schreeuw niet tegen je kinderen. Alles wat er uitgaat, komt terug je kant op.
3. Zoals het zaadje, zo zal de vrucht zijn. Zoals de actie, zo zal het resultaat zijn. Vereffen je Karma rekening en plant nu de juiste zaden voor de toekomst.


Ik laat de inzichten op me inwerken en word er een beetje stil van.

De laatste dag breekt aan in het kamp.

Na weer een tiendaagse rollercoaster vol prachtige levenslessen, blijf ik nog even stil op mijn kussen zitten. Ik reflecteer nog eventjes en denk aan de 5 dingen die ik mee terug naar huis neem na deze reis.
1. Vrede en rust. Ik glimlach nog steeds in goede tijden, maar ben net zo onverstoorbaar als er moeilijkheden om me heen ontstaan. Alles in het leven, net als al onze problemen, zijn niets anders dan een golf van komen en gaan.
2. Wilskracht. Hoe wilskrachtiger we zijn, hoe gemakkelijker het zal zijn om onszelf op te pakken en terug te keren naar wat ons leven zin geeft. Vroeg of laat krijgen we namelijk allemaal te maken met moeilijke momenten. Ik blijf me concentreren op m’n doelen, op de dingen die belangrijk zijn en dat zonder ontmoedigd te worden als iets weer niet loopt zoals ik had gepland. Mijn karakter is gebouwd in de modder, in tijden van pijn, toen ik moest beslissen of ik zou opstaan of zou opgeven.
3. Flexibiliteit en om kunnen gaan met veranderingen. Ik weet me aan te passen aan veranderingen en aan tegenslagen. Ik concentreer me op de dingen waar ik invloed op heb en maak me verder geen zorgen over de dingen waar ik toch geen invloed op heb.
4. Zelfliefde. Liefde op LinkedIn Glenn? Ik ben er vrijwel zeker van dat dit hetgeen is waar we als mens het meest naar verlangen. We denken dat het andere dingen zijn maar als we goed doorvragen dan komen we altijd weer terug bij liefde. En liefde voor jezelf is enorm belangrijk. Er is één persoon waar ik m’n hele leven mee moet leven en dat ben ik zelf. Dan kan ik het maar beter een beetje leuk hebben met mij.
5. Focus en creativiteit. In een wereld die verslaafd is aan afleiding, denk ik dat je een enorme voorsprong hebt op andere, wanneer jij je mind scherp en gefocust kunt houden.

Met het openen van mijn ogen na het reflectie moment komt er een gevoel van opluchting en intense blijheid in me op. Het is me weer geflikt. Ik krijg m’n spullen terug en maak me klaar om weer onderdeel te worden van de samenleving.

Nadat ik de organisatie heb bedankt, wordt de poort voor me geopend. En nee, het is dan niet alsof de hemel voor me opengaat met halleluja-gezang, rozenblaadjes en zingende engelen, maar het gevoel als ik door de poort naar buiten loop is wel onbeschrijfelijk.

Ik ben weer onderdeel van de samenleving, ik mag m’n eigen ding weer doen. Het stemmetje is getemd, de mind is gezuiverd en de stress en spanning hebben het lichaam verlaten. Met een brede glimlach op mijn gezicht stap ik met een rugzak vol waardevolle inzichten de taxi in.

De poort wordt gesloten en ik voel van binnen dat een nieuwe poort geopend wordt. Een nieuw hoofdstuk. Met nog 9 maanden in het vooruitzicht voel ik dat 2023 best een heel bijzonder jaar gaat worden.

Ik wens je rust, vrede en hele dosis blijheid toe.

Namaste,

Glenn

PS. Ik heb mijn best gedaan de dingen die mij geleerd zijn zo goed mogelijk op papier te zetten. De credits gaan naar de teachers en de mensen die ná Boeddha deze techniek in zijn puurste vorm in stand hebben gehouden. Wens je iemand in je omgeving ook meer rust, plezier en vrede toe? Deel dit artikel dan met die persoon.

 

Weitere Artikel