22 PRINCIPES DIE IK HEB NAGESTREEFD IN 2022

22 PRINCIPES DIE IK HEB NAGESTREEFD IN 2022

December 28, 2022Glenn Middelhof

Vanochtend werd ik wakker met het instinct om 22 principes te delen die ik heb nagestreefd in 2022.

De principes die ik vandaag deel heb, hebben dit jaar geholpen om op te staan ​​als leider, en een weg te vinden in de chaos.

De principes die je helpen om te ontdekken dat persoonlijk leiderschap veel minder gaat over een titel en veel meer gaat over de dingen die je nastreeft in het leven. Iedereen kan namelijk een leider zijn, daar is echt geen titel voor nodig.

Leiderschap is niet alleen voor CEO's en ondernemers. We kunnen allemaal leiden. Want leiderschap is vooral een manier van denken en doen.

Taxichauffeurs kunnen leiden, leraren kunnen leiden, huisvrouwen kunnen leiden, net als ondernemers, kunstenaars en accountmanagers.

Het jaar 2022, maar ook het jaar dat gaat komen, biedt ons de ideale gelegenheid om je creativiteit, dienstbaarheid en moed te testen en in actie te komen.

Volgens mij vraagt ​​de wereld ons ook om juist nu creatief op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen, om dienstbaar en behulpzaam te zijn voor de mensen om je heen en om met veel moed je omgeving door deze periode heen te trekken. Echte leiders zijn nooit geboren in een wereld die op rolletjes liep.

 

Dit is de beste tijd om te bouwen aan de beste versie van jezelf.

Als onderdeel van mijn proces heb ik nagedacht over de meest waardevolle principes die ik heb nagestreefd in 2022.

.. ze zullen je goed van pas komen, of we nu in glorie of gezeik leven

.. ze zullen je herinneren wat echt belangrijk is

.. ze zullen je persoonlijk leiderschap aanwakkeren.

Oké, daar gaan we, de 22 meest doorslaggevende principes die ik nastreef.

 

 1. Heb een open geest.
  1. Mensen met een open geest zijn aannemelijk naar de oorzaak van een meningsverschil
  2. Mensen met een open geest geloven echt dat ze het mis kunnen hebben, en zullen oprechte vragen stellen om de waarheid aan het licht te brengen
  3. Mensen met een open geest verplaatsen zich altijd in anderen
  4. Mensen met een open geest luisteren liever dan dat ze spreken, en stimuleren anderen om hun kennis en ideeën te delen.
  5. Mensen met een open geest begrijpen dat ieder mens anders is, en kunnen elkaars verschillen beter respecteren. Volg de massa niet.

 1. De (emotionele) pijn die je voelt is groeipijn.

Het test je karakter en zal je belonen wanneer je hem overwint. De wet van de natuur vertelt ons dat we om sterker te worden onze grenzen onder ogen moeten zien en onze angsten moeten overwinnen, en dat kan pijn doen.

 1. Het gaat om falen, leren en verbeteren. En snel.

We kunnen leren door pijn en door plezier. uiteindelijk brengt het ons beide op dezelfde en juiste pad. Hoe meer je aan jezelf werkt des te meer je zal groeien door inzicht, of plezier. Dwing jezelf en de mensen met wie je werkt om onderliggende dingen te doen.

Stimuleer ze om te zoeken naar problemen en verbeterpunten en om constant hun comfortzone te verruimen.

 1. Laat de angst voor de mening van anderen je reis naar succes nooit hinderen.

Een van de grootste angsten als mens is de angst voor aandacht. We zijn sociale dieren en we horen in een stam terecht. We zullen erbij horen. En toch moet je af en teen loskomen om dat te doen wat goed voelt om daar te komen waar je in je leven wilt komen. De juiste mensen zullen altijd bij je blijven. En de mensen die niet bij je blijven, waren toch niet de juiste mensen. Focus je gewoon op je zelf en vergelijk je niet te veel met anderen. Iedereen heeft zijn eigen proces.

 1. Radicale openheid en transparantie zijn onbetaalbaar om snel te verbeteren en te leren.

Dat betekent ook gewoon de dingen delen die het moeilijst te delen zijn. Er is namelijk niets te vinden van de waarheid. De manier waarop wij als bedrijf onze prijzen een klein beetje vergroot dit jaar in transparantie, de manier waarop we cijfers intern delen met het team en de manier hoe we in eerlijkheid onze problemen delen met onze klanten en betrouwbaarheid zorgt voor vertrouwen en een hechtere band. De momenten in het verleden dat ik niet radicaal open of transparant was, waren altijd verzekerd voor gezeik achteraf. Als je gewoon niks te verbergen hebt voor niemand, dan verdwijnt zoveel van je stress. Wat weet het dat mijn mensen weten wat ik uitkeer aan mezelf? Ze vinden het alleen erg als ik denk dat ze veel verdienen wanneer ze te weinig verdienen. Wat weet het als mijn klanten mijn marge weten? Dat maakt alleen uit als je ze aan het oplichten bent door te veel marge te pakken of als je verkoopprijs niet kunt verantwoorden.

 1. Wees geen perfectionist.

Bijna goed is zelden goed genoeg om te nemen.

 1. Een geweldig bedrijf bestaat uit geweldige mensen en een geweldige cultuur.

Geweldige mensen zijn mensen die goede vragen kunnen stellen, altijd streven om het beste uit zichzelf te halen, loyaal zijn en altijd willen winnen. Een geweldige cultuur is er één waar mensen zich veilig voelen, waar het OK is om fouten te maken en waar het verplicht is om te leren van die fouten. Ook weten welke foutief zijn en welke niet hoort daarbij.

 1. Iedereen heeft het druk, trap niet in deze val.

Verwar druk zijn niet met productief zijn. Het is goud waard als je bezig bent met en zonder afleiding aan je doelen en projecten kunt werken. Telefoon en mail uit, en gaan met die banaan!

 1. Luister meer dan je praat.

Ik kan een artikel volschrijven over de nood om te leren luisteren maar dat is niet nodig. Degene die het meest luistert, leert het meest. En luisteren is niet wachten tot je mag praten.

 1. Als je verrast wordt door een probleem dan sta je waarschijnlijk te ver weg van je mensen, je klanten van je processen.

Ook als eigenaar van het bedrijf blijf ik in de verkoop, blijf ik verbinding houden met de markt en luister ik naar mijn medewerkers, klanten en leveranciers. Het gevaar van groot worden is dat je in een bubbel terechtkomt en het moet doen met de informatie die je mensen je geven. Blijf altijd het gevoel houden met je medewerkers op de vloer, met klanten en met de markt. Een gouden les die ik geleidelijk en hier bij hoort: Maak je zorgen als je geen zorgen maakt, en maak je geen zorgen als je zorgen maakt

 1. Wees de meest gulle persoon die je kent en accepteer de gulleheid van anderen .

Geven is prachtig. Geef zoveel als je hebt. Heb je weinig geld? Geef dan je tijd aan andere of schrijf vaker een persoonlijk bericht voor een vriend, collega of familielid.

Ik had nooit zoveel moeite met het geven van een cadeau of compliment maar als ik zelf een cadeau kreeg dan werd ik ongemakkelijk en wat ik deed bij complimenten? Die zwakte ik af, die gaf ik direct terug, of ik keek maar een beetje ongemakkelijk weg.

Ken je dat?

Oh, je hebt het echt goed gedaan vandaag!

Ach ja, dat was een kleine moeite..

Fout..!

Ik moest gewoon leren om dankjewel te zeggen, en het compliment te voelen en te ontvangen.

 1. Bereid je altijd voor op het worstcasescenario en hoop en streef dan naar het beste.

Dit neem ik zowel zakelijk als privé serieus, en dat gaat verder dan wat financiële scenario's uitwerken die minder gunstig zijn. Dit houdt in dat we een plan klaar hebben mocht ik plots tot overlijden komen, maar ook dat er voor het team en hun families altijd een voorraad ligt aan bronwater, eten, stroom en contant geld kan er ooit iets onmogelijks voorkomen. Maar ook op regelmatige basis een externe back-up maken van bedrijfsdocumenten, intellectueel eigendom en e-mailaccounts mogen er geen internet zijn om vanuit MS Teams te werken of wanneer alles verdwijnt door een cyberaanval. Dat iets nog nooit is gebeurd, betekent niet dat iets niet ooit kan gebeuren. Onder haar moeder van Better Safe than Sorry.

Dit geeft rust bij mij, bij mijn mensen en bij alle partners waar we samenwerken. We hopen natuurlijk dat niets ooit gebruikt moet worden, maar als het nodig is, dan staan ​​we klaar.

 1. Zeg nooit iets over iemand wat je niet recht in zijn of haar gezicht durft te zeggen.

Dit heeft geen uitleg nodig.

 1. Vier succes en vier het leven. Zowel privé als zakelijk.

Organiseer een vier het leven dag met vrienden. Ga op vakantie met je team. Koop eens een keer een veel te dure fles champagne in een restaurant. Doe meer dingen waar je blij van wordt. Volg de spreuk van Mae West: je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, dan is een keer genoeg.

 1. Sta veel vaker klaar voor je vrienden en familie.

Het grootste deel van onze tijd zijn we kwijt met werk. De mensen waar we het meest om geven en die het belangrijkste zijn voor ons om minder van onze tijd te krijgen. We geven ze minder tijd, en vaak krijgen ze ook nog onze restjes energie. Na een drukke stressvolle dag op het werk komen we moe thuis en hebben de mensen die thuis op ons zitten te wachten niks meer aan ons. Wanneer je thuis bent, ben dan ook thuis en laat het werk liggen tot morgen. En wanneer je klaar bent met werk, zet het dan helemaal uit, zet muziek aan waar je energie van krijgt of maak een wandeling om je hoofd zelfs leeg te maken. Op deze manier krijgen de mensen thuis ook de energie die ze van je verdienen.

Ik heb afgelopen week een kerstetentje voor een paar vrienden. Ik ben hier misschien wel 2 volle dagen mee bezig geweest. 2 dagen dat ik niet aan het werk was, geen geld verdiende en alleen bezig was met gedichten schrijven, cadeautjes kopen en zorgen voor goed eten en drinken. Deze avond gaat in de boeken als een van mijn mooiste momenten van 2022. Een goede groep vrienden en een fijne familie is zo veel belangrijker dan al dat werk van al die najagen van succes. Als ik op mijn sterfbed lig dan denk ik echt niet; had ik maar wat meer tijd besteed met mijn accountant, advocaat en belastingadviseur (ook al zijn dit 3 fantastische mensen 😉). Hadden we maar wat meer tijd met vrienden besteed, waar we maar wat vaker klaar voor familie, of hadden we maar wat meer leuke (spontane) dingen gedaan, is wat we zullen zeggen.

Het jaar, de maand, de week en de dag; het gaat allemaal zo snel voorbij. Huil, lach, en haal herinneringen op. Het leven is onvoorspelbaar, wacht niet tot het te laat is.

 1. Als er een beslissing wordt genomen, moet iedereen die steunt, ook de mensen die het er niet mee eens zijn.

En het helpt om de emoties uit het besluitvormingsproces te halen

 1. Bouw de organisatie rond doelen, niet rond genomen en tijd.

Focus op het behalen van doelen, en besteed veel minder tijd aan ad-hoc werkzaamheden van taakjes die mensen moeten doen. Hoeveel uur heb je vandaag onafgeleid kunnen werken aan je doelen, en loop je op schema met ze? Dat zijn betere vragen om te stellen. Als mensen hun doelen kunnen behalen in minder dan 40 uur, prima, dan zijn dat hun winsten.

 1. daadwerkelijke diversiteit en inclusiviteit.

We maken mooie stappen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit als we meer hebben over diversiteit van geslacht, geaardheid en huidskleur in een bedrijf. Bij dit punt bedoel ik daarom vooral dat we de diversiteit van vermoedens, verwachtingen en voorwaarden weer kunnen gaan.

Mensen die anders denken worden tegenwoordig te snel de mond gesnoerd of juist verweten dat het complotdenkers, extremisten of fascisten zijn.

Een goede democratie wil geen partijen verenigen, dat doen dictaturen.

Daarnaast wordt het leven ook enorm saai als we allemaal hetzelfde denken en doen.

Het leven krijgt zoveel meer kleur als we weer interessant gaan vinden om met iemand met andere verwachtingen of beslissingen van gedachten te wisselen. En dan zonder iemand gelijk in hokjes te plaatsen. Gewoon weer echt interesse hebben in elkaar.

 1. Sta vroeg op en werk elke dag aan jezelf.

Een ochtendroutine helpt om je in de juiste staat van de dag te krijgen. Een routine zonder nieuws en stress, maar één waarin je beweegt, leest, schrijft of misschien wel mediteert. Benieuwd naar mijn ochtendroutines? Dit deelde ik eerder dit jaar en zijn te lezen via deze link

 1. Wees lief voor Moeder Natuur.

We maken er met z'n allen wel een potje van, en de natuur is hier vaak de dupe van. Het wordt tijd dat we allemaal een klein beetje meer ons best doen voor Moeder Natuur. Want het eten komt echt niet uit fabrieken, maar juist van onze boeren die de basisvormen van onze voedselvoorziening.

Ook halen we veel te vaak klimaat en milieu door elkaar. Klimaatverandering is iets van alle tijden dat deze planeet bestaat, en wie zijn wij als mens om te denken dat we dit kunnen stoppen of tegenhouden? Een vervuild milieu is iets wat door de mens is gevonden en daar kunnen we ons wel voor gaan inzetten. We kunnen ons inzetten voor minder fossiele brandstoffen, voor schoner drinkwater, minder luchtvervuiling en een landbouwgrond die de tijd heeft om te herstellen. Gewoon wat meer terug naar vroeger; minder voorverpakt voedsel en meer eten van lokale bodem en wat het seizoen ons geeft.

 1. Zet je medewerkers op 1 en je klanten op 2.

Als je goed voor je mensen zorgt, zullen zij goed zijn voor je klanten zorgen. Ik herinner me altijd dat ik het loon niet betaalde, maar onze klanten deden dat. Ik regel alleen de transactie. Door onze klanten hebben alleen wij bestaansrecht. Elke klant die met ons werkt, dient met een 5-sterrenservice te worden behandeld. En de ultieme ondersteuning bieden aan je klanten begint bij de ultieme ondersteuning bieden aan je medewerkers.

 1. Een goede gezondheid staat voorop.

Ik kan het niet mooier zeggen dan Robin Sharma; Een goede gezondheid is een kroon op het hoofd van een gezonde mens, die alleen een zieke persoon kan zien . Je kunt geen goede leider zijn als je ziek bent. Je kunt niet geweldig zijn als je niet geweldig voelt. Maak van een uitstekende gezondheid je topprioriteit.

En met dit laatste principe komt dit artikel en een heel bijzonder jaar ten einde. Het werd het mooiste jaar dat ik me kan herinneren. Een jaar met zoveel meer plezier dan pech.

Ik moedig je aan om het brandende licht te zijn in een donkere ruimte. Help anderen hun weg te vinden en inspireer door het voorbeeld om te blijven geven. Word slaaf van goede gewoontes. Goede gewoontes die we volgen en dagelijks zullen het geheim zijn tot een leven vol succes en voldoening.

Elke fout is namelijk een kans op succes bij de volgende poging. Blijf doorzetten, ook in 2023.

Abraham Lincoln zei ooit; uiteindelijk zijn het niet de jaren in je leven die tellen. Het is het leven dat je geeft aan al je jaren dat echt telt.

Ik hoop dat wanneer je dit leest je gemaal uitgeschakeld in glorie wordt. Dat je jezelf toevoegt wat echt belangrijk voor je is, en dat je klaar bent om je persoonlijk leiderschap te ontwaken in 2023.

Dankjewel aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit bijzondere jaar.

Liefs Glenn

Weitere Artikel