TITEL: 4 AYAHUASCA CEREMONIES, 2 SJAMANEN EN 6 LESSEN UIT DE JUNGLE VAN MEXICO

TITEL: 4 AYAHUASCA CEREMONIES, 2 SJAMANEN EN 6 LESSEN UIT DE JUNGLE VAN MEXICO

Oct 24, 2022Glenn Middelhof

Oke, wat moet een knul van 29 jaar in de jungle van Mexico?

 

Ongeveer een half jaar geleden heb ik een idee gekregen over de toekomst van het bedrijf. Het was een idee waar we naartoe konden gaan met het bedrijf. Een idee wat onze rol in de markt totaal zou veranderen. Veranderen in ieder opzicht.

 

Om genoeg daadkracht te krijgen voor dit idee had ik een flinke fundering nodig, omdat de impact anders te klein zou zijn. Een aantal weken terug bereikte we deze fundering. Ik schreef in mijn vorige artikel dat we een samenwerking hadden gesloten met het 800e hotel in Europa. Enorm dankbaar zijn we nog steeds voor het vertrouwen dat we krijgen van de markt. 

 

Nu we deze fundering hebben, wist ik dat ik me klaar kon gaan maken voor de uitrol voor dit idee; deze nieuwe visie. Om deze visie uit te rollen waren er een aantal zaken nodig. Ik had extra mensen nodig in mijn team, een forse investering en een lange termijn financiering.

Daarnaast was ik op zoek naar antwoorden op vragen die ik had. Deze missie en visie zijn namelijk groter dan ikzelf, en alleen kreeg ik dit soort grote vraagstukken niet beantwoord. Ik liep vast.

 

Met een rugzak vol vragen en een vliegticket in mijn hand ben ik op zoek gegaan naar antwoorden. En dan dit keer geen hulp van klanten, mentoren en adviseurs. Nee, dit keer hulp van Sjamanen, Maya’s en Plantmedicijnen.

 

Een week lang afgezonderd in de jungle van Mexico heb ik verschillende ceremonies bijgewoond, om mijn visie en kijk op het leven te vergroten. Een week lang ayahuasca, kikkergif reinigingen en cacao ceremonies.

 

Maar waarom al dit?

Ik ben van mening dat ik het bedrijf niet verder kan brengen dan daar waar ik zelf sta op dit moment. Als ik klein denk over mijzelf, hoe kan ik dan groot denken over mijn business?

Als ik nog steeds beperkende overtuigingen heb over het bedrijf of over mezelf, hoe kan ik het bedrijf dan naar een hoger niveau krijgen?

 

De reden dat we vandaag staan waar we staan is omdat ik de afgelopen jaren kei hard heb gewerkt aan m’n eigen groei en ontwikkeling, zodat ik het bedrijf en het team ook naar dit niveau kon brengen.

 

Waarbij ik in februari van dit jaar op zoek ben gegaan naar controle over mijn mind en emoties bij de Monniken in de Himalaya’s van India, ben ik afgelopen maand afgereisd naar Mexico, het land van de mysterieuze Maya’s, om daar in de jungle, weg van alle hectiek, met een groepje mensen de reis terug naar binnen te maken.

 

Hieronder deel ik de lessen die ik heb geleerd. Maar eerst even een hele korte uitleg. Wat is Ayahuasca, wat is Kambo (kikkergif) en wat is een Sjamaan?

 

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een drank die gemaakt wordt door de bladeren van planten uit het Amazone regenwoud te brouwen tot een stroperige warme thee. In Zuid-Amerika wordt Ayahuasca al honderden jaren gedronken in rituelen en religieuze praktijken onder de inheemse bevolking van deze regio.

Deze planten bevatten van nature DMT, en daar ga je van hallucineren. Deze stof zit ook van nature in het menselijke brein.

 

Kort na het nemen van het drankje beginnen hallucinaties te starten en gaat Ayahuasca opzoek naar dat wat je nodig hebt. Ayahuasca helpt om inzichten te krijgen in jezelf en de wereld, helpt dingen uit het verleden te genezen (zoals vastzittende blokkades) en kan je helpen antwoord te geven op de meest lastige vragen in je leven.

 

Wat is Kambo?

Kambo is een traditioneel ritueel waarbij het gif van een felgroene boomkikker uit de Amazone wordt gebruikt om het lichaam te zuiveren en verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Een soort van detox waarbij alle troep die we inademen en die in ons eten wordt gestopt uit het lichaam gehaald wordt.

 

Kambo is een gif, en daarom zorgt het ritueel ervoor dat je gaat braken, zweten en een snelle hartslag krijgt. Ik vond het alles behalve prettig. Maar je gooit letterlijk alles wat niet dienend is uit je lichaam. Het reinigt je lever waar alle gifstoffen zijn opgeslagen. Na 15 minuten wordt het gif van je lichaam verwijderd en begin je je weer normaal te voelen.

 

Dagen daarna voelde ik meer leven en kon ik op de een of andere manier voelen dat de gifstoffen uit het lichaam waren verlost. Of het wordt veroorzaakt door Kambo of het Placebo-effect, maakt niet uit. Het enige dat telt is of iets werkt of niet.

 

Wat is een Sjamaan?

Een Sjamaan is een soort van Jungle-Priester die bij je is en je helpt om in de hallucinatie trance te komen. Ze maken contact met geesten en spirituele energieën, die ze naar de fysieke wereld halen tijdens de ceremonies en ons helpen in de genezing en het creatieve proces.

 

De juiste mix van deze medicijnen zorgt ervoor dat je in een staat komt waarin je visioenen krijgt vanuit je hoger bewustzijn, voorouders, de geestenwereld of de spirituele dimensie.

 

Ik geloof al veel langer dat er een bepaalde kracht, een bepaalde wijsheid of een bepaalde creativiteit is waarin we kunnen intappen als mens, mits we in de juiste staat zijn. Grootdenkers als Steve Jobs, Oprah Winfrey maar ook beroemde Silicon Valley CEOs hebben allemaal oefeningen die ze doen om in hogere staten van Zijn te komen, voor meer creativiteit of rust.

 

Maar oke, genoeg vage taal. Terug naar Aarde..

 

Als je op dit moment nog met me bent dan komen hier de lessen aan die ik na deze bijzondere week vol ceremonies heb mogen ontvangen.

 

Les 1:               See the bigger picture

Bij de eerste ceremonie stond het zien van de grotere visie centraal. Minder kleingeestig denken en verbanden zien, door alles vanuit het grotere geheel te gaan bekijken.

 

Soms kunnen we als mensen zo kleingeestig zijn, zo gefocust op onze eigen bubbel en tunnelvisie, dat we vast lijken te zitten en geen uitweg voor een bepaald probleem meer kunnen zien. Als je namelijk blijft doen wat je doet dan ga je ook krijgen wat je altijd hebt gekregen.

Als we wat vaker een stap terug nemen, en als een vogel het grotere geheel en de bigger picture van bovenaf zien, dan kunnen we tot hele andere antwoorden of verbanden komen.

 

Waarbij ik eerst dacht dat problemen in m’n bedrijf of in m’n persoonlijke leven allemaal op zichzelf staande problemen waren, begon ik in te zien dat er verband was en dat veel van de problemen allemaal vanuit eenzelfde bron kwamen.

 

Maar ook als we naar de wereld kijken, die op dit moment onwijs snel in verandering is, kunnen we deze bigger picture toepassen. De problemen en crisissen waar we nu mee te maken hebben, lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben.

 

Want hoe kan een corona crisis, een Europese digitale identiteit en klimaatverandering nu een verband met elkaar hebben?

 

Op zichzelf lijken deze problemen niks met elkaar te maken te hebben. Maar als je je inleest in de plannen van de EU, de World Health Organization of het World Economic Forum, en ziet waar er achter de schermen aan gewerkt wordt, dan zou er een verband kunnen bestaan tussen bovengenoemde zaken, en meer. Maar over politiek gaan we het vandaag niet hebben. 😉

 

Wanneer we een stap terug zetten en vaker de tijd nemen om het grotere geheel te zien, kunnen we tot hele andere antwoorden komen en patronen leren herkennen.

 

Tips die ik na de eerste ceremonie in m’n notitieboekje schreef;

 • Zet vaker een stap terug, en neem vaker afstand van werk zodat je makkelijker het grotere geheel kunt zien, zonder tunnelvisie.
 • Maak een problemen logboek (privé en in het bedrijf) zodat je na een tijd kunt kijken of er verband is tussen problemen. En stel jezelf bij ieder probleem de vraag; maak ik me hier over een jaar nog steeds druk over? Als het antwoord nee is dan maak ik me er vandaag ook niet meer druk om.
 • Volg niet zomaar de massa, maar ga op zoek naar je eigen waarheid

 

Les 2:               Alles is een. Jij ben Ik en Ik ben Jij.

In de ceremonie zag en voelde ik in heel m’n lichaam dat we allemaal met elkaar in verbinding staan en allemaal gecreëerd zijn door dezelfde bron. En als we allemaal afkomstig zijn vanuit deze bron, dan zijn we allemaal deze bron, en allemaal in de basis hetzelfde. Wit-zwart, christen-moslim, man-vrouw, gay-straight, we zijn allemaal in de basis hetzelfde. Als je jezelf in een ander kunt zien, gaat er een wereld voor je open. Je hebt meer begrip, meer empathie en je wordt een liever mens.

 

In een wereld die ons probeert te scheiden en in kampen probeert te zetten moeten we juist het tegenovergestelde doen en de verbinding op blijven zoeken met elkaar. Ik geloof dat er altijd meer dingen zijn die ons verbinden als mens, dan scheiden. En als we ons focussen op de dingen die we gemeen hebben met elkaar, en de verbinding blijven opzoeken, wordt de wereld echt een stuk leuker.

 

Laat ons alert blijven op sociale ongelijkheid, maar laten we mensen die een fout maken of zich verspreken niet meteen straffen of in een hoek zetten. Als we wat minder naar onze uiterlijke verschillen kijken en wat meer naar onze innerlijke gelijkheden dan kunnen we er hier een hele mooie plek van maken, juist nu in tijden van chaos en verandering.

 

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m’n notitieboekje;

 • Laat je niet gek maken
 • Zet het nieuws uit. Goed nieuws verkoopt niet, angst wel. Doel van de media? Verkopen en kijkcijfers binnen harken. Hoe doe je dat? Angst zaaien want dat verkoopt.
 • Zie jezelf in de ander en kies altijd voor verbinding in plaats van verdeeldheid

 

Les 3:               Liefde is de weg

In een wereld die gedreven wordt door angst, manipulatie en onderdrukking is liefde het enige antwoord.

 

En deze liefde begint bij liefde voor jezelf.

 

Hoe jij jezelf behandelt is het voorbeeld van hoe andere jou mogen behandelen.

Voor mij betekende dat ook meer waardering geven aan de mensen die mij het meeste lief hebben, in plaats van juist dat gaan zien als normaal. De mensen die ons het meeste lief hebben, nemen we het meest voor lief, en dat is niet goed.

 

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m’n notitieboekje;

 • Toon vaker waardering voor je vrienden en familie en neem hun liefde niet voor lief
 • Wees vaker lief
 • Liefde voor een ander begint bij liefde voor jezelf
 • I am sorry. Please forgive me. Thank you. I love you. -> Powerful shit.

 

Les 3:               Wanneer we leren dan genezen we

En wanneer wij genezen dan genezen de mensen om ons heen ook. Soms krijgen we als mens net zo lang een les op ons pad (pijn, verdriet, mislukking,..) totdat we eindelijk de les gaan leren en iets veranderen in ons leven.

 

Een patroon wat bij mij misschien wel meer dan 10 jaar zichtbaar was, was dat van de people pleaser. Ik was een enorme people pleaser, en dat ten koste van m’n eigen geluk. Ik zag dit patroon in relaties, in vriendschappen, maar ook zeker op werk.

Ik deed er alles aan om iemand een plezier te doen, zelfs als het ten koste ging van mezelf of m’n kostbare tijd. Dit deed ik vaak uit onzekerheid en vroeger uit een gebrek aan eigenwaarde.

 

Het was het pad van bevestiging. Altijd op zoek naar bevestiging van andere, en als je dat dan krijgt dan heb je het gevoel nuttig en nodig te zijn voor de ander.

 

Geven en gefocust zijn op de ander is prachtig, het heeft me ook heel ver gebracht. Maar, zoals alles in het leven gaat het om balans. De juiste balans tussen geven aan andere en zelf ontvangen, is waar ik naar op zoek mocht.

 

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m’n notitieboekje;

 • When the people pleaser in you dies, the God in you arise
 • Zeg vaker nee. Alleen door vaker nee te zeggen kun je je concentreren op dingen die er echt voor je toe doen
 • Weet wat belangrijk voor je is en wees daarop gefocust
 • Het enige wat er toe doet is of je bent gegroeid en hebt geleerd. Pijn en inzicht brengen je beide op het juiste pad
 • Je kunt niet iedereens vriend zijn; je bent geen pizza

 

Les 4:               Verbind meer met mensen en de natuur

Zelf ben ik veel meer geïnteresseerd in oude wijsheid en leren vanuit vroeger, om zo mezelf en m’n bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Geschiedenis herhaalt zich namelijk net zo lang totdat we de les leren.

De gefilterde online wereld waar we naartoe gaan met de nieuwste AI-technologieën en de hele Metaverse, halen ons naar mijn idee alleen maar weg van hetgeen dat er echt toe doet hier op Aarde.

Liever met de poten in de klei, een oprechte verbinding maken met échte mensen, dan vanuit m’n flat twee hoog de virtuele Metaverse wereld betreden met m’n masker op.

 

Een week in de jungle zonder telefoon (en email!) was heerlijk.

 

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m’n notitieboekje;

 • Koop een wekker bij de Hema en leg je telefoon weg
 • Ga naar buiten en maak verbinding met échte mensen
 • Je kunt alleen maar jezelf trouw blijven. En als je dat doet dan slaap je goed.

 

Les 5:               Het leven is hier, en nergens anders

Hoe bijzonder zo’n trip naar andere dimensies ook was, het leven is hier, en wel nu. Niet gisteren en niet morgen.

 

En dat leven hier doe je in je meest pure en authentieke vorm.

 

Een topic wat prominent naar voren kwam toen ik door de Ayahuasca aan het reizen was door de ruimte was schaamte. Een hele nare emotie. Jarenlang worstelde ik ermee. Ik schaamde me lange tijd onder andere voor m’n geaardheid. Is dat nodig? Nee. Maar vertel dat maar tegen iemand, die daar mee worstelt.

Het resulteerde in een leven lang verstoppen, vluchten en mezelf klein houden. Veel naar het buitenland, maskertje op en mezelf vooral op de achtergrond houden.

En als je zo in je eigen bubbel leeft dan zie je de wonderen van de wereld gewoonweg niet.

 

In een wereld vol klonen en filters wordt jij gewaardeerd om je meest authentieke versie, en niet omdat je iemand bent die je niet bent van nature. Gewoon zonder masker meer mens zijn.

 

Een mooi cadeau wat na de derde ceremonie een plekje mocht krijgen en mocht genezen.

 

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m’n notitieboekje;

 • In a world where everyone wears a mask, it’s a privilege to see a soul.
 • Of alles is een wonder in het leven of niks is een wonder. Waar kies je voor?
 • Ga staan voor wie je bent en wat je denkt

 

Les 6:               Heb heel veel plezier

De 4e Ayahuasca ceremonie stond in het teken van plezier hebben. Juist op die dag kwam er een aap het kamp binnengelopen en die is de volledige 6-7 uur bij ons gebleven. Ze hadden in 5 jaar geen aap meer in het kamp gezien.

Apen zijn de bron van plezier en vreugde. Ze zijn speels, zorgeloos, gek, sociaal en energiek. Ze herinneren ons er vaak aan om het leven niet zo serieus te nemen. Apen leren ons te genieten van de simpele dingen in het leven en onnodige stressfactoren los te laten.

 

De laatste puzzelstukjes werden opgelost en de rest van de ceremonie vierde we het leven.

 

Dingen die ik opschreef na de ceremonie in m’n notitieboekje;

 • Doe niet zo serieus
 • Neem het leven wat losser en niet zo zwaar
 • Neem je werk niet mee naar huis

 

Deze week gaf mij antwoord op vragen die ik zelf niet kon oplossen. De vragen waren simpelweg te groot daarvoor. Deze vragen en deze antwoorden zijn natuurlijk bedrijfsgeheim en kan ik hier nu niet delen. 😉

Maar het gaf me vooral ook bevestiging dat de weg die ik voor me zag persoonlijk en met het bedrijf de juiste was.

 

Het gaf me daarnaast openbaring. Openbaring door nieuwe inzichten en ideeën, en ondersteuning dat er support is. Van iets, groter dan wijzelf. Als je maar blijft kiezen voor de juiste weg, en niet de makkelijke route.

 

Het gaf me ook onverwachte wendingen, schaduw werk en vastzittende blokkades, maar dat is onderdeel van het proces. Soms groei je in het leven door inzicht en plezier, en soms moet je groeien door pijn. Beide is goed, want nogmaals; beide brengen ze je naar het juiste pad.

 

Een week lang nadenken zonder te denken, maar juist door te voelen. De langste reis die we als mens op deze Aarde kunnen maken is de reis van ons Hoofd naar ons Hart.

 

In de Westerse wereld wordt de rationele mind als primair gezien, maar in de Oosterse wereld en in Eeuwenoude beschavingen worden beslissingen veel sneller gemaakt vanuit het Hart en Intuïtie. Daar zit namelijk wijsheid die we met onze rationele mind simpelweg niet kunnen begrijpen.

 

En dan nu actie!

 

Liefs, Glenn

 

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoelt om mijn ervaring te delen en te inspireren met de lessen die ik heb mogen leren. Zoals met ieder medicijn zijn er benefits en mogelijke negatieve side-effects.

 

      

More articles