4 DINGEN WAAROVER WE STRESSEN OP WERK EN 5 MANIEREN OM DIT TE OVERWINNEN

4 DINGEN WAAROVER WE STRESSEN OP WERK EN 5 MANIEREN OM DIT TE OVERWINNEN

June 18, 2023Glenn Middelhof

 

Technologie heeft ons leven makkelijk gemaakt, en ervoor gezorgd dat we veel meer kunnen doen in minder tijd. Je zou zeggen dat zo’n ontwikkeling positief is voor de tijd die we hebben in een dag. We kunnen tenslotte meer doen in minder tijd, dus houden we meer tijd over voor onszelf.

 

Helaas is de realiteit anders. Fulltime is nog steeds ongeveer 40 uur en 5 dagen werken is voor de meeste nog steeds de norm. In plaats van dat we hetzelfde werk als vroeger verzetten in gewoonweg minder tijd, verzetten we nu een veelvoud van het werk in hetzelfde aantal uren, en hebben we de mazzel dat we ons werk tegenwoordig ook nog mee naar huis kunnen nemen.

fce

We staan aan. Altijd.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik kan het af en toe niet meer bijbenen. Alsof je de hele dag spelletje bijbenen aan het spelen bent.

 

Niet gek daarom dat stress dus het meest voorkomende gezondheidsissue is van de werkende Nederlander. Onderzoek van Achmea toont aan dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (maar liefst 88%) stress ervaart in het dagelijkse leven. Naast stress ervaart 69% vermoeidheid, 48% prikkelbaarheid en 36% slapeloosheid.

 

Als jij bij die 12% hoort die geen stress ervaart; chapeau! Stuur me dan een DM, want dan hoef ik geen 10 dagen meer in stilte in India te zitten, maar kom ik een cursus bij jou volgen.

 

We hebben allemaal wel eens moment dat we ons niet op ons best voelen. Of je nu worstelt met een sombere stemming, angst, stress of simpelweg een gebrek aan motivatie, het is moeilijk om je goed te voelen wanneer je niet helemaal op je best bent.

 

In tijden van stress of wanneer je jezelf down voelt grijpen we al gauw naar dingen die ons snel beter doen voelen; de telefoon. We openen social media en we zien de gefilterde levens van iedereen. We zien dat iedereen het leuk heeft, maar ik zit hier… We zien… maar ik zit hier..

Resultaat? Meer stress!

 

Stress speelt een belangrijke rol in ons huidige leven. Het menselijk lichaam is ontworpen om stress te ervaren en erop te reageren. Stress kan positief zijn, bekend als "eustress". Denk aan het krijgen van een baanpromotie of het ontvangen van meer verantwoordelijkheden op werk. Dit soort stress houdt ons alert en klaar om uitdagingen aan te gaan. Stress wordt negatief, ook wel "distress" genoemd, wanneer iemand voortdurend met uitdagingen wordt geconfronteerd zonder voldoende opluchting of ontspanning tussen deze uitdagingen. Dit leidt tot overbelasting en verhoogde stress gerelateerde spanning.

 

Een korte “eustress” is goed voor ons lichaam. Het maakt het stofje dopamine aan en geeft ons geluk in dat moment een flinke boost.

De negatieve stress, die soms uren, dagen of zelfs weken duurt kan al gauw leiden tot lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, maagklachten, een hoge bloeddruk, pijn op de borst en slaapproblemen.

 

Het is een onaangenaam gevoel dat de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen, mede door de 'altijd aan' mentaliteit die tegenwoordig heerst in de maatschappij.

 

Alles is tegenwoordig belangrijk.

Alles is tegenwoordig dringend.

 

Wanneer we de oorzaken van onze stress onderzoeken en dieper graven, komen we vaak tot de ontdekking dat deze voortkomen uit onze basisbehoeften als mens. Het is interessant om te realiseren dat veel van onze stress en angsten te maken hebben met de fundamentele behoefte om geaccepteerd te worden en niet afgewezen te worden door anderen.

 

We verlangen naar verbondenheid, erkenning en waardering van de mensen om ons heen. We willen er bij horen, en zeker niet die vreemde eend zijn die altijd alleen is.

 

De angst voor afwijzing en de bezorgdheid over wat anderen van ons denken, kunnen diepgewortelde bronnen van stress zijn. We voelen ons onder druk gezet om aan bepaalde verwachtingen te voldoen en om onszelf constant te bewijzen. Deze angst kan ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen beïnvloeden, waardoor we ons voortdurend zorgen maken over hoe we worden gezien en beoordeeld.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze angsten vaak gebaseerd zijn op onze eigen percepties en aannames.

 

Ik was bij een event laatst van Jay Shetty die een opmerking maakte over wat ik hierboven aan het beschrijven ben. De opmerking kwam kei hard binnen:

 

"I'm not what I think I am,

I'm not what you think I am,

I am what I think you think I am”

 

Laat deze even op je inzinken. Ik heb de zin 3x moeten horen om hem te begrijpen.

 

We maken ons vaak meer zorgen over wat anderen van ons denken dan wat daadwerkelijk het geval is. We vullen dingen in voor ander, die vaak helemaal niet waar zijn. Zelf had ik daar altijd echt een handje vol van. Ik vulde altijd meteen iets in.

 

 • Hij heeft niet gereageerd op mijn bericht. Ik zal vast iets verkeerds hebben gezegd
 • Die keek niet heel vrolijk. Ze zal me wel niet mogen.

 

In de psychologie leren ze ons een makkelijke afkorting: NIVEAU. Niet Invullen Voor Een Ander.

Iedere keer als ik iets invul, iets wat ik niet met zekerheid weet, dan zeg ik die afkorting om mezelf eraan te herinneren dit niet te doen.

 

Dit soort patronen waarin we te veel bezig zijn met wat andere van ons denken en onze grenzen niet meer durven aan te geven, hebben een negatieve impact op onze mentale en emotionele gesteldheid. En ook de prestaties op werk zullen er niet beter door gaan.

 

Laten we in 4 dingen duiken waarover we stressen op werk, om beter te leren hiermee om te gaan.

 

4 DINGEN WAAROVER WE STRESSEN OP WERK

 

1.) Overbelasting en Overmatige Verandering

Een van de meest voorkomende redenen voor werkstress is het gevoel dat we meer verantwoordelijkheden hebben dan we aankunnen. Een overweldigende workload kan ons het gevoel geven dat we continu achter de feiten aanlopen. Daarnaast kunnen voortdurende veranderingen op werk ons ook stress bezorgen. Om deze stressoren te overwinnen, is het essentieel om onze grenzen te stellen en realistische verwachtingen te hebben. Communiceer openlijk met je leidinggevende over de werkdruk en zoek samen naar oplossingen.

 

Daarnaast is het van essentieel belang dat we flexibiliteit en aanpassingsvermogen cultiveren om effectiever om te kunnen gaan met veranderingen. Verandering is een onvermijdelijk onderdeel van het leven en vooral op de werkvloer kunnen veranderingen vaak snel en frequent optreden. Het vermogen om flexibel te zijn en je aan te passen aan nieuwe situaties is een waardevolle vaardigheid die stress kan verminderen en je veerkracht kan vergroten.

 

In plaats van vast te houden aan oude gewoonten of weerstand te bieden tegen verandering, kun je ervoor kiezen om mee te bewegen met de stroom. Dit betekent dat je bereid bent om nieuwe ideeën en benaderingen te omarmen, zelfs als ze buiten je comfortzone liggen

 

Aanpassingsvermogen gaat hand in hand met flexibiliteit. Het betekent dat je in staat bent om je aan te passen aan nieuwe situaties en omstandigheden. Dit vraagt om een open mindset en het vermogen om snel te schakelen wanneer nodig.

 

2.) Gebrek aan Controle

Een andere bron van werkstress is het gevoel dat we de controle over ons werk niet in eigen handen hebben. Wanneer we afhankelijk zijn van anderen om vooruitgang te boeken of beslissingen te nemen, kan dit frustratie en stress veroorzaken. Om deze uitdaging aan te gaan, is het belangrijk om proactief te zijn. Identificeer de aspecten waar je wel controle over hebt en maximaliseer je invloed op die gebieden. Communiceer duidelijk met collega's, leveranciers, partners.

 

Als ik naar mezelf kijk heb ik van deze het meeste last. Een groot deel van de tijd ben ik mensen achterna aan het bellen of mailen, omdat ik nog op antwoorden wacht en anders niet verder kan met werk of projecten. Tegenwoordig stel ik duidelijkere grenzen aan het team maar ook met externe leveranciers en partners maak ik betere afspraken.

 

Bij dit punt moest ik denken aan een quote van Maya Angelou: “We can’t decide what events will happen in our life, but we can decide not to be reduced by them”

 

3.) Vergelijking met Anderen

Hier hebben we het vandaag al even over gehad..

Een destructieve gewoonte die vaak werkstress veroorzaakt; onze voortdurende gewoonte om ons met anderen te vergelijken.

 

We kunnen onszelf mentaal gevangen zetten in een cyclus van negatieve gedachten en twijfel over onszelf wanneer we denken dat anderen beter presteren dan wij.

Onthoud dat iedereen zijn eigen unieke reis heeft. Het heeft geen zin je met andere te vergelijken.

Het is veel beter om jezelf te vergelijken met de persoon die je 6 maanden geleden was. Focus je niet op beter worden dan andere, maar richt je op het beter maken van de huidige versie van jezelf.

 

Concentreer je op je eigen groei en prestaties, en wees trots op je eigen successen.

Verleg de focus van vergelijking naar persoonlijke groei.

 

4.) Slecht Management en Geen Support

Slecht management is een belangrijke bron van werkstress die niet over het hoofd mag worden gezien.

Een blame culture waarin schuld wordt toegeschreven aan individuen in plaats van problemen op te lossen.

Managers die alleen maar kunnen micro-managen en ons verhinderen om zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Een overmatig ‘toestemmingsproces’ wat de hele hiërarchische pyramide door moet om een keer een GO te krijgen.

Allemaal zaken die onze voortgang belemmeren en ons humeur verslechteren.

 

Feedback hoort twee kanten op te gaan; top-bottom en bottom-up. Als je dat niet kunt op je huidige werkplek dan zit je verkeerd. Als je als manager denkt dat de mensen ‘onder’ je het toch niet weten, dan ben je verkeerd.

 

Daarnaast zorgt een cultuur waarin we weinig support krijgen van elkaar, en niet genoeg voor elkaar klaar staan ook voor aanzienlijk veel stress.

 

Het is van belang om te erkennen dat het oké is om hulp te vragen en om te weten dat we niet alles alleen hoeven te doen. Communiceer met je collega's en leidinggevenden over de uitdagingen waar je tegenaan loopt en vraag om de ondersteuning die je nodig hebt. Het creëren van een cultuur van samenwerking en support kan niet alleen stress verminderen, maar ook de werksfeer verbeteren en het gevoel van verbondenheid vergroten.

 

 

Oke, hierboven heb ik 4 zaken beschreven waarover we stressen op werk. Bij ieder punt is een korte oplossing al beschreven. Daarom nu 5 manieren om met minder stress, meer voldoening uit je dag te halen.

 

5 MANIEREN OM MET MINDER STRESS, MEER VOLDOENING UIT JE DAG TE HALEN

 

 1. Stel duidelijke grenzen; met mensen en met apps.

Het stellen van grenzen. Niet makkelijk maar o zo belangrijk. Als ik naar mezelf kijk neem ik vaak veel te veel hooi op m’n vork, en ik zie het om me heen ook heel vele gebeuren.

 

Communiceer openlijk met je leidinggevende over de werkdruk en zoek samen naar oplossingen. Door duidelijk te maken wat je aankunt en realistische doelen te stellen, kun je de stress verminderen.

 

Maar ook met apps is het verstandig om grenzen te stellen. Ken je dat gevoel wanneer je op de bank ligt en eindeloos door je sociale media-apps scrolt? Ik wel.. Nog steeds betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik op de bank door al m’n social media apps aan het gaan ben; Whatsapp, LinkedIn, Instagram. Dan ben ik klaar met het riedeltje, en begin ik meteen weer van vooraf aan, totdat ik mezelf er op betrapte met what the F Glenn, wat ben je nu weer aan het doen.

 

Tegenwoordig probeer ik 1 uur voor bed tijd geen social media meer te openen. Lukt dat altijd? Nope.. Maar, het wordt beetje bij beetje beter. 

 

 1. Werk je mailbox niet iedere dag helemaal bij

Als ik naar mijn eigen werk kijk dan is de mailbox de grootste irritatie die ik nog heb. Dat ding lijkt nooit eens leeg te zijn. En is hij ene keertje leeg, dan is het een paar minuten later weer ping

 

Hierbij wat tips om echt productief te worden met je mailbox:

 • Ga niet lopen ping pongen met je inbox. Pak de telefoon en bel de persoon, en los het op
 • Werk van onder naar boven. Dus oudste mails eerst
 • Zorg voor 1 dag vertraging met reageren en werk je mailbox nooit helemaal bij. Op die manier kun je wennen aan het idee dat er altijd e-mails in je inbox zullen zitten. -> Hier moet ik zelf ook nog aan werken…
 • Organiseer je mailbox in drie categorieën: CC-box, Wachten op Antwoord van Anderen, en Leuk Lezen voor Later. De CC-box kun je zelfs automatiseren in Outlook; iedere keer dat een mail waar jij in cc staat naar je toekomt, gaat hij automatisch deze box in.
 • Maak elke dag een lijstje met de resultaten die je die dag wilt behalen, en stel op vrijdag je agenda voor de volgende week samen.
 • Zorg dat minstens 30% van je agenda leeg staat. Deze tijd vul je op met adhoc zaken die gedurende de week komen. In die 30% kun je ook de mails beantwoorden waar je langer dan 10 minuten voor nodig hebt.

 

 1. Plan je dag anders

Begin met je eigen taken en resultaten die je wilt halen, dan pas de e-mails, telefoontjes en belletjes. Als je begint met de ad hoc taken die plotseling opduiken, kom je aan het eind van de dag tot de ontdekking dat je wel 100 dingen hebt gedaan, maar niets hebt kunnen afvinken van je eigen lijstje.

 

 1. Zorg voor een betere integratie van werk en privé

Werk en privé gescheiden houden is voor de meeste mensen een onmogelijke job. Vroeger ging je naar huis en kon je gewoon niet werken buiten kantooruren. Maar tegenwoordig hebben velen alleen een laptop en een internetverbinding nodig, waardoor je overal en altijd kunt werken. Het klinkt ideaal, maar is dat het echt? Alles lijkt met elkaar verweven te zijn...

 

Bij ons geldt de regel dat je e-mails automatisch worden doorgestuurd als je met vakantie gaat.

 

Waarom?

 

Zo heb je bij terugkomst meteen een opgeruimde mailbox en kun je vol energie beginnen in plaats van je door een berg e-mails heen te moeten worstelen op je eerste werkdag.

 

Er heerst vertrouwen binnen ons team en we sturen geen out-of-office berichten meer naar klanten, zodat we altijd snel kunnen reageren. Bovendien zet je de meldingen uit op de groepschat, zodat je echt kunt loskoppelen. Voorheen zag ik collega's zelfs tijdens hun vakantie nog e-mails beantwoorden, waarna ik ze erop moest wijzen dat het vakantietijd was. Soms gooide ik ze zelfs uit de mailbox, omdat ik wilde dat ze écht even konden ontspannen. Het verschil in hoe mensen nu terugkomen van vakantie is opmerkelijk.

 

En in plaats van vrijdagmiddagborrels, organiseren we nu borrels op donderdag. Weekend is weekend.

 

 1. Ontkoppel vaker

Ga regelmatig de natuur in, sport of neem vakantie. Geef jezelf de ruimte om los te koppelen van je werk en verbind jezelf met de wereld om je heen. Het zal je energie geven en je stressniveau verlagen.

 

Bonustip: doe niet te serieus

Neem het leven niet te serieus. Aan het einde van de rit is werkstress vaak niet zo belangrijk als het lijkt.

 

Bij een probleem of iets dat zich voordoet, stel jezelf de vraag; heb ik hier over 5 jaar nog steeds last van? Bij 95% van de situaties is antwoord ‘nee’, dus hoef je er vandaag ook niet over te stressen.

 

Wat er echt toe doet, is een goede gezondheid en goede relaties met vrienden, familie en collega's.

 

Lach vaker en onderneem leuke activiteiten. Het voegt misschien geen jaren aan je leven toe, maar het geeft zeker meer leven aan je jaren.

 

Lach ook om jezelf en verspil je tijd niet aan zaken waarvan je ego je probeert te overtuigen dat ze belangrijk zijn. (-RuPaul)

 

Werk met zin, en laat het leven je niet inhalen.

 

Glenn

 

 

 

Weitere Artikel