MOTIVATIE, MENTALITEIT EN MAGIE; DE 3 GEHEIMEN WAAROM MENSEN HIER GRAAG WERKEN

MOTIVATIE, MENTALITEIT EN MAGIE; DE 3 GEHEIMEN WAAROM MENSEN HIER GRAAG WERKEN

Jan 12, 2023Glenn Middelhof

TITEL: MOTIVATIE, MENTALITEIT EN MAGIE; DE 3 GEHEIMEN WAAROM MENSEN HIER GRAAG WERKEN

Ik heb een bedrijf met geweldige mensen. En dat ging echt niet vanzelf. Het was een komen en gaan van mensen totdat ik erachter kwam hoe ik een werkplek kon bouwen waar mensen heel graag werken en het beste uit zichzelf willen halen.


Op dit moment hebben we het geluk dat we heel gemakkelijk aan goede mensen komen en dat er voor bepaalde functies een wachtlijst is met mensen die we kunnen bellen als er een plekje vrijkomt. Daarnaast werken de mensen die bij ons werken er al lang en zijn ze meer loyaal dan ooit.

Het heeft jaren geduurd om de cultuur te bouwen die nu heerst in ons bedrijf.

Omdat de oorlog tegen talent en de krapte op de arbeidsmarkt ook zo'n belangrijk onderwerp is geworden, heb ik besloten om hier een serie van twee artikelen over te schrijven.

Ik deel de artikelen over smaakvolle dingen die we doen en over dingen die niet tastbaar zijn. Het geheim van een goede cultuur, waar medewerkers in bloei staan, zit hem denk ik ook in een combinatie van tastbare en ontastbare zaken.

Het eerste artikel, het artikel van vandaag, gaat over de beschreven dingen die we doen, hoe ons gedrag is en de hartslag van onze organisatie. De dingen die je niet ziet, maar wel voelt als je met ons werkt of onderdeel van ons team gebogen.

Het heeft te maken met motivatie, mentaliteit en magie.

Het tweede artikel gaat over de smaakbare dingen die we doen. De dingen die we moeilijk kunnen maken, zoals contant geld, voordelen en diverse extra's die je krijgt als je hier komt werken.

In dat artikel praten we over binden, boeien en belonen.

Oke, let's go maar weer!

Verreweg mijn favoriete onderwerpen van deze ondernemersavontuur en het bouwen van dit bedrijf hebben te maken met cultuur en met mensen. Alles op het gebied van loyaliteit, klantenservice, psychologie en het vinden en binden van mensen vind ik fantastisch.

Mijn boekenkast thuis staat vol met boeken die gaan over psychologie, cultuur en loyaliteit van klanten en medewerkers. Een absolute aanrader zijn de boeken van Danielle Braun; corporate antropoloog en een genie als het gaat over het bouwen van een stam . ( - Een stam is een groep mensen die beveiligd zijn met een leider én idee ).

Ik geloof dat wanneer je goed voor je mensen zorgt, er goed voor je klanten wordt gegarandeerd en dat er uiteindelijk omzet en resultaat wordt geboekt. Dat klinkt ook logisch toch? En toch zijn er heel wat bedrijven die anders beginnen en alles doen vanuit omzet en resultaat. Als we winst maken, dan kunnen we wat extra's doen voor klanten en medewerkers.

Het bouwen van het beste bedrijf om mee te werken, is mijn grote doel en dat houdt me wakker in de nacht en haalt me ​​uit bed in de ochtend. Dat betekent een bedrijf bouwen met extreem loyale klanten en een magneet worden voor de beste medewerkers die op de markt beschikbaar zijn.

Of ik ooit dat doel ga bereiken dat weet ik niet. Maar zolang we ieder jaar hierin beter worden, word ik gelukkig.

Oké, cultuur..

Waarom is het zo dat het ene bedrijf zo gemakkelijk aan mensen kan komen terwijl het andere bedrijf met een bepaald product van dienst worstelt om sollicitanten te krijgen op een openstaande vacature?

Het kan met van alles te maken hebben, maar heeft een grote kans dat het te maken heeft met de cultuur van het bedrijf.

Wat is een organisatiecultuur?

Volgens Wikipedia is een organisatiecultuur: “de verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie en de leden aan elkaar en aan de organisatie bindt. De organisatiecultuur is vaak zichtbaar in verschillende aspecten en kan zich uiten in uiterlijkheden, zoals kleding, inrichting en omgangsvormen. Een organisatiecultuur die eenmaal is gevestigd, kan zo sterk zijn dat nieuwe leden in de organisatie zich de daarbij behorende gedragingen, houding en normen snel eigen maken.”

Cultuur zit tussen mensen in..

Cultuur zit daar waar we eigenlijk geen woorden voor hebben..

 

Cultuur is dus eigenlijk de structuur van alles, anders is er chaos.

Met cultuur zetten we als het waren de chaos om. We maken hokjes om alles gemakkelijk te begrijpen en te organiseren.

Het is een mix van beschreven regels, gewoonten en gedrag van alle mensen samen in het bedrijf.

Het gebeurt vaak vanzelf in de loop der jaren, en dat is niet altijd positief als ik naar mezelf kijk…

Vaak wordt er gekeken naar het gedrag van de eigenaar en wordt dat gedrag gespiegeld door mensen. Mensen doen niet wat je zegt, nee ze doen wat jij doet.

Ik stond altijd bekend (en helaas soms nog steeds) als degene die altijd een paar minuten te laat is. Bij ons werd het normaal om te laat te komen en normaal om vergaderingen te laat te starten. Naast vaak te laat komen heb ik sowieso vrij weinig benul van tijd. Ik plan een uur in voor een vergadering en dat wordt er altijd twee totdat we alles besproken hadden.

Tijd is een van de niet-gewenste gedragen die werd overgenomen in ons bedrijf. Tegenwoordig houdt iemand anders de tijd bij tijdens een vergadering en wordt er ook gewoon gestart zonder mij als ik niet op tijd ben. En terecht, want te laat komen is asociaal.. Maja, had ik ooit gezegd dat ik perfect ben? 😉

Maar ook hoe we onze verkoopcultuur in het begin bouwde was niet goed. Iedereen had individuele targets en bonussen. We hebben bij de meeste en dus ook bij de minste klanten binnenhaalde in een bepaalde maand. Dat klinkt op zichzelf misschien niet zo erg maar er ontstaat een gekke sfeer. Er ontstond een haantjes cultuur en er was interne concurrentie. Het individu werd belangrijker dan het collectief. Het werd allemaal wat 'Amerikar' in plaats van dat 'Dorpse gevoel' wat ik gewoon wilde creëren.

Maar ook bij het aannemen van mensen maakte ik fouten in het begin. Ik nam gewone mensen aan die een beetje zoals ik waren en die ik leuk en aardig vond. Het begon meer op een studentenvereniging om te lijken op allemaal dezelfde mensen, kleding en kapsels in plaats van een divers bedrijf met allemaal verschillende type mensen, verschillende verwachtingen, vaststellingen en onderbouwing.

Als je dus niet tegenover een plan zorgt, dan ontstaat vanzelf je organisatiecultuur.

Ik begon me te verdiepen in psychologie, in gedrag van mensen en in het bouwen van een stam.

Het is namelijk veel leuker om een ​​stam te bouwen dan om een ​​bedrijf te beheren.

Een stam bouwen gaat om de juiste mix in het team tussen;

  • vertrouwen met loyaliteit, en;
  • prestatie met resultaat

Met alleen vertrouwen en loyaliteit wordt het een grote blije familie, maar krijgen we niks gedaan. Met alleen focus op resultaten en prestaties wordt het zo'n op geld gedreven machine vol politiek en haantjesgedrag.

Een gevoel van vertrouwen en loyaliteit naar elkaar, zorgt ervoor dat we ons beter voelen door de prestaties van anderen. In onze hersenen komen stoffen zoals serotonine en oxytocine vrij; het gevoel van trots op elkaar zijn, maar ook van liefde en verbondenheid.

Bij een stam die gebouwd is op prestatie en resultaat, krijgen we het gevoel dat we kunnen blijven gaan, volhouden en kunnen doorzetten. We verreden onze comfortzone. In onze hersenen komt dan dopamine en endorfine vrij; de kik, de beloning en de extreme uithoudingsvermogen.

De mix van vertrouwen met loyaliteit, en prestatie met resultaat is wat de fundering werd van onze cultuur. Het werd de hartslag van onze organisatie en de reden waarom mensen hier heel graag werken. Iets wat moeilijk uit te leggen is in woorden, en wat je alleen kon voelen en ervaren als je bij of met ons werkte.

Om toch woorden te geven aan de fundering en hartslag van onze organisatie, heb ik de ontastbare zaken die we doen in 3 onderwerpen;

  1. Motivatie
  2. Mentaliteit
  3. Magie

 

  1. MOTIVATIE

We hebben een reden nodig om uit ons bed te komen. We zullen een bepaalde motivatie voelen voordat we in de actie kunnen stappen.

We moeten het idee hebben dat ons werk er toe doet en dat het een impact maakt op het grotere geheel. Zonder dat is het maar gewoon werken.

Als we ondersteunend zijn dan willen we dat extra overleg plaatsen, zonder dat het de laptop wordt gemaakt op zondagochtend een kwartier geopend omdat we zo enthousiast zijn over ons werk. Wanneer we overtuigend zijn dan nemen we meer initiatief, dan peppen we elkaar op en denken we samen over fouten.

Gemotiveerde mensen zijn minder vaak ziek en blijven vaak langer hangen bij een werkgever.

Het doet me denken aan een verhaal wat ik ooit ergens las. Ik denk dat het een verhaal van John F. Kennedy is.

“Een reiziger kwam drie mannen tegen die aan het werk waren. Hij vroeg de eerste man wat hij akte deed en de man zei dat hij stenen aan het leggen was. Hij stelde de tweede man dezelfde vraag en die zei dat hij een muur aan het metselen was. Toen hij bij de derde man kwam en hem vroeg wat hij deed, zei hij dat hij een kathedraal aan het bouwen was.”

Ze deden allemaal hetzelfde. De eerste man had een baan. De tweede man had een carrière. De derde man had een oproeping.

We mogen dan elke dag stenen metselen, maar als we zien welke impact ons werk heeft op het grotere geheel, en we kunnen ons de kathedraal voorstellen, dan leven we ons beste leven.

Hoe wij ervoor zorgden dat mensen steunden om hier te werken, en hun motivatie met de jaren juist omhoog in plaats van afneemt, is door;

  • Het Communiceren van de Missie

Het communiceren van het grote doel. De missie die ik heb met het bedrijf is heel duidelijk, en die weet iedereen; het beste bedrijf bouwen om voor en om mee te werken . De mensen die hier werken gaan volledig aan dit doel en willen hier bijdragen. Het is de reden dat ze vol enthousiasme toch hun laptop openen op een vrije dag, of 's nachts wakker schrikken met een nieuw geweldig idee.

  • De OKR Methodiek

Voor alle doelen die we nastreven gebruiken we de OKR-methode van Google. OKR staat voor doelstellingen en belangrijkste resultaten. Het lijkt een beetje op KPI's, maar het zorgt ervoor dat ieder individu meer voelt bij de grote doelen van het bedrijf. Vanuit een piramidemodel wordt het grote doel helemaal tot in alle afdelingen en tot alle medewerkers naar beneden gecommuniceerd in genomen en activiteiten die bijdragen aan het grote doel. Zo draagt ​​iedereen bij aan het succes.

  • De Rand van de Comfort-Zone

Iedereen die bij ons werkt, wordt constant uitgedaagd om onderliggende dingen te doen. Wanneer mensen te veel in hun comfortzone zitten dan wordt het werk te saai, en wanneer de genomen te moeilijk worden dan onzeker en stoppen we ook liever met het werk. We zoeken naar de rand van de comfortzone op en met de juiste trainingen en opleidingen om ervoor te zorgen dat de comfortzone van iedereen groter wordt.

  1. MENTALITEIT

Dit gaat over hoe we denken, hoe we onszelf gedragen en hoe en in het leven staan. Ook de gewoontes die we samen hebben, en waar we voluit Ja tegen zeggen met z'n allen en waar we Nee tegen zeggen hoort zachtjes.

Hoe we denken, hoe we in het leven staan ​​en hoe we onszelf gedragen is vaak tot stand gekomen door onze omgeving, familie en vrienden. Ben je met veel of weinig geld opgegroeid? Ben je groot geworden in een stadse omgeving of in een dorpse context? Het heeft allemaal invloed op ons karakter.

Toen ik aan de slag ging met de mentaliteit van het bedrijf was er een ding voor mij heel belangrijk. Waar je ook vandaan komt; in ons bedrijf wil ik dat je een Dorpse Mentaliteit hebt.

Dat houdt in dat we elkaar kennen, elkaar helpen en het collectief boven het individu stellen. Als je koffie haalt, haal je ook voor de rest, en als je klaar bent en je collega nog niet, dan help je hem of haar. We zijn klaar als we allemaal klaar zijn.

Wanneer we werken vanuit een dorpse mentaliteit, dan zijn we sociaal, is iedereen bij elkaar betrokken en is een deel van onze tijd gevuld met het geven aan andere, of dingen doen voor andere. Je staat voor elkaar klaar.

Politiek op de werkvloer, sufe pak, chique gezever en corporate gedoe past echt niet bij ons. Sommige mensen gaan daarnaar, en dat is prima, voor hen is werk genoeg op de Amsterdamse Zuidas of bij een van de multinationals die ons rijk is.

Wij werken vanuit een dorpse mentaliteit, en daarmee bedoel ik de volgende:

  • We zijn minder gericht op geld, en meer gericht op elkaar
  • We hebben een collectieve focus. Als we schijnen, dan schijnen we samen
  • We hebben regels, maar die zijn flexibel. Soms moeten regels gewoon verbroken worden
  • De mens staat centraal, niet het resultaat, de omzet van het geld van de bank
  • Hiërarchie is er op papier maar de eigenaar is onderdeel van het team en werkt mee
  • Het ego laten we thuis en de titel die op je visitekaartje staat, is gewoon een titel. We zullen weten wie er achter het ego zit en achter de titel.
  • Succes is voor ons niet omzet en winst maar veel meer goede relaties en duurzaamheid

  1. MAGIE

Het leven in een commercieel bedrijf is moeilijk. Verslaan van de concurrentie, veranderende markten, potentiële klanten, altijd meer omzet, winst onder druk, etc..

Het is allemaal zo moeilijk. Het is ook allemaal zoveel hoofd en zo rationeel. Juist, nu we in een tijd zijn die zo nodig nodig heeft aan zachtheid. Aan minder hoofd en meer hart. Minder rationeel en meer fundamenteel.

 

waarden verdwijnen naar de achtergrond in westerse samenlevingen. We streven naar spullen en titels na, terwijl we eigenlijk op zoek zijn naar hechte relaties en zingeving.

Meer dan ooit hebben we warmte en erkenning nodig. We zijn het beu om altijd maar te praten over productiviteit, marktaandeel, concurrentievermogen en positionering. Geen wonder dat het zo moeilijk is om terug te komen op werk na vakantie.

We willen meer gevoel, plezier en sympathie. We willen meer liefde tijdens onze werkuren. We zullen weer op werk geraakt en beroerd worden. We hebben een verhaal nodig om ons leven zin te geven.

Wat we nodig hebben is magie.

We zullen overd worden.

Zonder magie is elke verandering kansloos. Mensen nemen het niet over en blijven vastzitten in oude patronen.

En met magie bedoel ik niet een werkplek met wierook, kaarsjes en waar we elke ochtend Kumbaya zingen hand in hand. Ik zal niet verliezen dat ik hier wel ingrijpen voor ben, maar toch bedoel ik wat anders. 😉

Magie heeft te maken met bepaalde rituelen. Rituelen helpen om werk betekenisvol te maken waardoor mensen plezier en zingeving ervaren op de werkvloer. Het is de manier waarop we mensen verwelkomen in ons bedrijf, maar ook hoe we afscheid nemen. Het is de manier waarop we succes vieren en hoe we omgaan met falen.

Het ging er bij ons om dat onze mensen betekenis, waarde en motivatie in hun baan konden vinden, buiten het loon om. Dat er een gevoel van eenheid tussen alle mensen is ontstaan ​​en dat ze zin en voldoening uit hun werk konden halen.

Enkele rituelen die we hebben;

  • We starten de dag altijd met een daily huddle met heel het team . Een vergadering van 15 minuten, waarbij we altijd eerst vergelijken en kijken hoe het met iedereen is, voordat we tot de orde van de dag komen
  • Wanneer je bij ons komt werken krijg je een persoonlijke video doorgestuurd van het team om je te verwelkomen. En wanneer je vertrekt gaan we uiteten, om de samenwerking ook goed af te sluiten.
  • Je hebt extra vakantiedagen die je inzet op bepaalde gebeurtenissen. Zo ben je verplicht vrij op je verjaardag zodat je kunt genieten en stil kunt staan ​​bij jóuw dag.
  • Maar ook gaan we samen op vakantie, hebben we verschillende uitjes gedurende het jaar; en dat allemaal om succes te vieren, even stil te staan ​​en te beschrijven met z'n allen

Maar de meeste rituelen hebben gewoonweg te maken met aandacht. Waardering en dankbaarheid uiten voor het geleverde werk. Het privéleven van je mensen kent en af ​​en toe een aanvulling om te zien hoe het met hen en hun familie gaat.

Een cadeau met betekenis van een handgeschreven bericht na het leveren van een uitzonderlijke prestatie. Geen rondje bitterballen of tompoezen om er gemakkelijk vanaf te komen.

Tijd en aandacht investeren in je mensen. Misschien is dat wel het grote geheim. Wanneer ze hoeveel tijd en moeite zien in hen investeert, krijg je dat 3 dubbel terug.

Het is de mix van vertrouwen met loyaliteit, en prestatie met resultaat wat onze fundering en hartslag werd van de cultuur in het bedrijf. Met motivatie, mentaliteit en magie verbinden we een plek waar mensen kunnen floreren.

En met deze woorden komt het eerste artikel van deze serie tot z'n eind.

Ik wens je veel motivatie, de juiste mentaliteit en een hele dosis magie toe!

Liefs, Glenn

 

Meer artikelen