3 OCHTEND RITUELEN OM DOOR HET DAK TE GAAN

3 OCHTENDE RITUELEN OM DOOR HET DAK TE GAAN

Jun 23, 2022Glenn Middelhof
De meeste mensen uit mijn directe omgeving weten dat ik die gek ben die 's ochtends om 05.00 uur naast zijn bed staat om een ​​serie aan ochtendrituelen na te werken. Ik ruil die late night talkshows liever in voor een zakelijk boek of een training in de ochtend, nog voor de zon opkomt. 
De ochtend heeft namelijk iets magisch. Dat moment waarop alles nog helemaal stil en rustig is. Dat moment waarop de kleine waterdruppeltjes van de ochtendmist gaan liggen en plaats maken voor de opkomende felle zon. Een nieuwe ochtend, een kans om opnieuw te beginnen. We staan ​​er niet vaak bij stil van het nemen van het maar voor lief, maar hoe magisch is het dat we de volgende dag wakker worden en er gewoon nog zijn?
Als ochtendfanatiekeling was het voor mij daarom ook logisch om een ​​bedrijf op te zetten wat zich helemaal richt op het ochtendmoment. Hier kon ik mijn passie en ervaring in de hotelindustrie combineren met het lekkerste moment van de dag; het ontbijt in de ochtend.
De strategie van vroeg opstaan ​​komt uit eeuwenoude oorlogstactieken waarbij het idee was dat je wakker was voordat je vijand dat was, zodat je een voordeel had en een kennis op het slachtveld. In concurrentie en vijanden geloof ik niet zo zeer, maar eerder opstaan ​​dan de meeste om je dag proactief te starten in plaats van reactief is een manier waarop mijn leven veranderd is veranderd. 
En niet alleen het mijne.
Er zijn stapels boeken geschreven over ochtendrituelen en tal van goeroes en bekendheden zweren erbij dat vroeg opstaan ​​een van de redenen is voor hun succes.
Personen als Michelle Obama, Tim Cook en Richard Branson staan ​​allemaal erg vroeg op om hun dag voor te bereiden en een moment om voor zichzelf te pakken. 
Ze weten namelijk dat een goede ochtend gelijk staat aan een goede dag. En goede dagen maken weer goede weken. Het klinkt weer zo simpel.. 
Allemaal hebben ze ook een reden om op te staan ​​en uit bed te gaan. De reden waarom ik elke dag uit bed spring ligt ergens tussen de motivatie om de wereld een beetje beter te willen maken en gewoon kei hard te willen genieten.
Vroeg opstaan ​​is makkelijk als je ook vroeg naar bed gaat.
Als samenleving neigen we echter meer waarde te hechten aan de avond dan aan de ochtend. We zetten de wekker een tijd in zodat we net genoeg tijd hebben om onszelf haastig klaar te maken om naar het werk of school te gaan. 
Hoe vaak komt het je niet dat je tot 's avonds laat TV zit te kijken om dan de dag erop met weer te weinig slaap je bed uit te moeten komen? Oke, vanavond ga ik echt op tijd naar bed! Hoe vaak ik dat wel niet tegen mezelf heb gezegd, om dan in de avond toch mezelf weer te verliezen in een spannende serie op Netflix.
Maar waarom is het dan zo belangrijk om dat moment voor jezelf te pakken in de ochtend? 
Gedurende een dag kantoor, wanneer we ons binnenlopen wordt onze aandacht verspreid over 100 dingen; het werk, nieuws, e-mails, gesprekken met klanten van collega's en sociale media.. Na de lunch is de focus weg en zijn we mentaal verspild, en kun je ons (of in ieder geval mij) volledig weggeven. Door constant onze focus te moeten verleggen, geven we eigenlijk helemaal niks onze volledige aandacht.
Wanneer je een moment pakt in de ochtend voor je zelf zal je zien dat je beter gefocust en productiever door de dag gaat. 
Maar moet je dan ook net als ik echt om 05.00 uur opstaan ​​om je leven positief te veranderen? Nee, dat hoeft echt niet. Een kwartiertje voor jezelf om even rustig je dag voor te bereiden, maakt een wereld van verschil. Wil je echt next level gaan? Sta dan een uur eerder op dan normaal.
Mijn ochtend is verdeeld in 3 ochtenden, die zijn gebaseerd op mijn favoriete boek The 5AM Club van Robin Sharma. Er gaat geen dag voorbij dat ik dit lijstje niet afwerkt. Weekend of geen weekend. Vakantie van geen vakantie. 
Doe een van deze belangrijkste punten in de ochtend en je merkt al een korte verbetering. Knoop ze achter elkaar en je leven gaat door het dak. Ondersteunende zal je creativiteit verhogen en je energie verdubbelen gedurende de dag. Oh en je productiviteit? Die gaat door het dak.
De technieken hebben te maken met Stilte, Sport en Studeren. Makkelijk te bereiken hè.
1. STILTE
Een moment van diepe stilte en vrede voordat alle hectiek van de dag begint. Een moment om diep te ademen, om na te denken en stil te staan ​​bij het leven. Zelfs een stukje reflectie om je voeten stevig op de grond te zetten, voor wat de beginnende dag ook brengt. 
 
Mijn Favoriete Stilte Tactiek: 
Actieve Meditatie
Een meditatie die je gedachten aan het werk zet en je laat denken over het leven, over je doelen en over je emoties. Geen 'doe je ogen maar dicht en denk aan niets meditatie.'
 
3 andere opties: 
Hou je niet van mediteren of snap je het nut er niet van in? Wat dacht je van een andere reden zoals;
1. Schrijf je in van 10 dingen waar je op deze dag dankbaar voor bent
2. Op een bankje buiten zitten in pure stilte en alle gedachten die op je af komen laten stromen. Heerlijk met een kop koffie erbij.
3. Je doelen voor de dag schrijven en checken of je op schema loopt met je persoonlijke en zakelijke week-maand-jaardoelen. 
De basisen gronden je en bouwen een broek om je heen zodat je de hectiek van de dag beter kunt beoordelen.
 
2. SPORT
Een moment om je bloed sneller te laten stromen en zelfs lekker te zweten. Ken je dat gevoel na een goede workout in de ochtend? Je voelt je fit en je hebt de rest van de dag meer energie. Alsof je een kennis hebt van de rest. Zweten zorgt er ook voor dat cortisol verdwijnt (het hormoon dat verband houdt met stress en angst en het meest actief is in de ochtend).
Mijn Favoriete Sport Tactiek:
Gym training
 
3 andere opties: 
Klinkt een hele training in de sportschool je iets te veel van het goede? Probeer dan een van deze gewoontes;
1. Een High Intensity Interval Training (HIIT) van 7 minuten thuis in je woonkamer
2. Een yogasessie om je lichaam en geest met elkaar te vinden
3. Een rondje hardlopen door de bossen of in een park
3. STUDEREN 
Een dag niks geleerd is een dag niet geleerd. Een moment in de ochtend om te studeren en de hersenpan aan het werk te zetten. Een ding wat de grootste leiders allemaal gemeen hebben, is namelijk de liefde voor leren. Gebruik dit moment om een ​​boek te lezen, een podcast te luisteren over leiderschap of om een ​​online cursus te volgen. Wat je ook leert, zorg ervoor dat het iets is waar je echt in geïnteresseerd bent. 
 
En dit is dus geen hersenloos entertainment zoals sociale media, het lezen van de krant of het kijken van het ochtendjournaal. 😉
Mijn favoriete Studeer Tactiek: 
Een non-fictieboek Lezen
 
3 andere opties: 
Een hekel aan lezen? Wat dacht je van deze andere gewoontes om die hersenpan aan het werk te zetten;
1. Luister naar een interessante podcast over leiderschap, mindset of persoonlijke ontwikkeling
2. Volg een online cursus over een onderwerp uit je toezicht
3. Luister naar een luisterboek in de auto naar werk
Wist je dat 10 bladzijden per dag lezen al zorgt voor één uitgelezen boek per maand, en 12 per jaar? Het gemiddeld in Nederland ligt op 2 non-fictie (geen fictie) boeken per jaar.. 
 
In de eerste uren van de dag worden de helden van morgen gemaakt. Een succesvolle levensstart met het van succesvolle ochtenden. Zonder afleiding, dat ene uurtje voor jezelf in de ochtend om je creativiteit te ontwikkelen, je energie te verzamelen en je roest te beschermen in een tijd van afleiding en gekte. 
En als je dan na het afwerken van deze parameters, opgepompt en staat te springen van de energie om je dag te starten, is het tijd voor het allermooiste ritueel van de dag; Het Ontbijt. 
Tot ziens bij het ontbijt!
Liefs, Glenn 

Meer artikelen